Δάνεια… μακριά από κάθε τραπεζική νομοθεσία

Δάνεια… μακριά από κάθε τραπεζική νομοθεσία

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εποχή που η οικονομική κρίση είχε κορυφωθεί και είχε χτυπήσει γερά τη χώρα, η υπό τον κ. Αγγελο Φιλιππίδη διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου χορηγούσε δάνεια εκατομμυρίων ευρώ χωρίς διασφαλίσεις ή εγγυήσεις, προεξοφλώντας ζημίες για το Ταμιευτήριο και κατ’ επέκταση για το ελληνικό Δημόσιο. Οι αποκαλύψεις της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας συνθέτουν μια εικόνα λειτουργίας του εν λόγω πιστωτικού ιδρύματος με όρους και προϋποθέσεις, ως προ τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων, που ουδεμία σχέση έχουν με την τραπεζική νομοθεσία και πρακτική.

Εκπλήσσει δε η εξής επισήμανση του εισαγγελικού πορίσματος: Υπάρχει έγγραφη ρήτρα σε δανειοδότηση του ομίλου ΔΕΜΚΟ, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημ.Κοντομηνά, σύμφωνα με την οποία η τράπεζα παραιτείται εκ των προτέρων από την παρακολούθηση και τον έλεγχο της δανειακής σύμβασης! Η ρήτρα παραίτησης κάθε εποπτείας του Τ.Τ., για τον τρόπο ουσιαστικά που θα αξιοποιηθούν τα χρήματα -πρόκειται για εκατομμύρια ευρώ- της δανειακής σύμβασης, περιγράφεται στο πόρισμα ως εξής: «Ολως παρανόμως και κατά παράβαση των κανόνων που καθορίζονται με πράξεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ομολογιούχοι δανειστές (ήτοι το Τ.Τ.) συνομολόγησαν ότι δεν θα υποχρεούνται, καθ’ οιονδήποτε χρόνο, να παρακολουθούν, διαβεβαιώνουν ή επαληθεύουν την κατά τα ανωτέρω χρήση του ομολογιακού δανείου». Με άλλα λόγια, τα δάνεια εδίδοντο, όπως αποκαλύπτεται, «χαριστικά», κατά παράβαση κάθε υφισταμένης νομοθεσίας.

Οι ευθύνες γι’ αυτήν την κατάσταση και τις παράνομες δανειοδοτήσεις από το Τ.Τ σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες αποτυπώνονται από την εισαγγελική έρευνα, ως εξαιρετικά σημαντικές, για τον τότε επικεφαλής του, Αγγελο Φιλιππίδη. Η παράθεση δεκάδων δεδομένων, που προέκυψαν από την εισαγγελική έρευνα για τον τρόπο που οι ελεγχόμενοι επιχειρηματίες έπαιρναν «δανεικά και αγύριστα», ακόμα και μεσούσης της οικονομικής κρίσης, τον Σεπτέμβριο του 2009 (περίπτωση δανειοδότησης του επιχειρηματία Κοντομηνά), επιβαρύνουν τη θέση του και «εκτοξεύουν» την ποινική ευθύνη του κ. Φιλιππίδη.

Η Δικαιοσύνη του αποδίδει τεράστιες ευθύνες και τον φέρει αντιμέτωπο όχι μόνο με την κατηγορία της απιστίας (ότι ζημίωσε την περιουσία του Τ.Τ. με 350 εκατ. ευρώ), αλλά ότι διέπραξε τραπεζικές απάτες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. «Καταχρώμενος τη θέση εμπιστοσύνης ως πρόεδρος του Τ.Τ.», όπως αναφέρει στο συμπέρασμα του πορίσματος η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, «επαύξησε την περιουσία τρίτων προσώπων, δημιουργώντας πλούτο για τους τελευταίους και βλάπτοντας την περιουσία του Δημοσίου».

Είναι ενδεικτικές οι αποκαλύψεις που καταγράφονται στο εισαγγελικό πόρισμα της κ. Παπανδρέου για την περίπτωση δανειοδότησης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αν και η εταιρεία του ήταν καταχρεωμένη. «Ηδη», αναφέρει η εισαγγελέας, «κατά τον χρόνο λήψης του επίμαχου ομολογιακού δανείου η εταιρεία Alapis εμφάνιζε ενοποιημένες υποχρεώσεις ύψους 640 εκατ. ευρώ, οι οποίες είχαν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της συνάψεως κονοπρακτικού δανείου». Οπως σημειώνεται στο εισαγγελικό πόρισμα, δεν υπήρχαν καν μηχανισμοί ελέγχου για τις επενδυτικές δανειοδοτήσεις εντός του Τ.Τ. και η λειτουργία του σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν είχε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας πιστωτικών ιδρυμάτων. Το σύνολο της ζημιάς του Δημοσίου (δάνεια 230 εκατ. ευρώ και σύμβαση με την εταιρεία συμφερόντων Κοντομηνά για την έκδοση πιστωτικής κάρτας, 130 εκατ. ευρώ και πλέον) αποτιμάται από τις εισαγγελικές αρχές στα 350 και πλέον εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των προσώπων που βρίσκονται ήδη στη δίνη της ποινικής εμπλοκής για την υπόθεση φθάνουν τα 29.

Οι παράνομες ενέργειες δανειοδότησης και μη εξασφάλισης των δανείων που έχουν προκύψει από την έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς είναι πολλές -περιγράφονται στο εισαγγελικό πόρισμα- μεταξύ των οποίων και η χορήγηση δανείου στον επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά με παροχή εγγύησης ενέχυρο επί των μετοχών εταιρείας του που ήταν ήδη ενεχυριασμένες από άλλη τράπεζα. Οι εγγυήσεις που είχαν παρασχεθεί κρίνονται από την εισαγγελέα ως «μηδενικές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή