Προσωπικός πλουτισμός με επιχειρηματικά δάνεια

Προσωπικός πλουτισμός με επιχειρηματικά δάνεια

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν, απλώς, δανεικά και αγύριστα. Κι αυτό γιατί τα δάνεια που χορηγήθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.), σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, κατέληξαν σε προσωπικούς τους λογαριασμούς στο εξωτερικό ή διατέθηκαν για την κάλυψη των οικονομικών τους αναγκών, αυξάνοντας τον ιδιωτικό τους πλούτο. Αυτό είναι με «δύο λόγια», το συμπέρασμα που προκύπτει από το πόρισμα – φωτιά, της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου.

Αυτή ήταν, μεταξύ άλλων, η τύχη των δανείων, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, που -σύμφωνα με το πόρισμα- δόθηκαν σε τρεις επιχειρηματίες (Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Κυριάκος Γριβέας και Δημήτρης Κοντομηνάς). Κάποια από αυτά μάλιστα, έφτασαν να «χρησιμοποιηθούν» ακόμα και για την αγορά πολυτελούς κατοικίας στην Αγγλία, όπως προκύπτει από το εισαγγελικό πόρισμα, για τον κ. Κοντομηνά.

Η τεκμηρίωση του πορίσματος, καθιστά την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κατά τις εισαγγελικές αρχές, «τραπεζικό και οικονομικό σκάνδαλο». Η έρευνα -και αυτό είναι το κρίσιμο- εντόπισε τη ροή των χρημάτων για κάθε έναν από τους τρεις και έτσι προέκυψε, για παράδειγμα, ότι στην περίπτωση του υπόδικου επιχειρηματία, για την υπόθεση της ProtoBank, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, από τα 100 εκατ. ευρώ που έλαβε ως δάνειο από το Τ.Τ. δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα ευρώ για την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας Αlapis, συμφερόντων του, για την οποία και ελήφθησαν. Η σχετική παράγραφος του πορίσματος είναι αποκαλυπτική: «Από την έρευνα προκύπτει ότι το σύνολο των χρημάτων που ελήφθησαν από το ως άνω ομολογιακό δάνειο μεταφέρθηκαν αρχικά σε εταιρεία συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη – η οποία όμως δεν υπαγόταν στον όμιλο εταιρειών της δανειολήπτριας εταιρείας Alapis, ενώ εν συνεχεία κατέληξαν σε προσωπικό λογαριασμό του ως άνω προσώπου (Λαυρεντιάδη)». Εν προκειμένω, η διακίνηση των χρημάτων -από τα δάνεια του Τ.Τ.- έγινε «μέσω λογαριασμών της εταιρείας Blue Island σε λογαριασμό προσωπικό του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη»…

Ανάλογης προκλητικότητας είναι και η περίπτωση του επιχειρηματία Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του Αναστασίας Βάτσικα, που δανειοδοτήθηκαν από το Τ.Τ, επίσης με τις… ίδιες προϋποθέσεις, για 17 εκατ. ευρώ. Το πήραν για εταιρεία συμφερόντων τους, με αντικείμενο την οργάνωση συνεδρίων και άλλων συναφών δραστηριοτήτων, αλλά το χρησιμοποίησαν εξ ολοκλήρου για άλλους σκοπούς, αφού τελικά κατέληξε σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρειών δικών τους συμφερόντων και τελικώς στην «τσέπη» τους. Και εδώ οι διαπιστώσεις της κ. Παπανδρέου για τον τελικό προορισμό των χρημάτων που δόθηκαν στο ζεύγος Γριβέα, είναι αποκαλυπτικές: «Από τον εν λόγω λογαριασμό, 88880166-1 της εταιρείας C&C της T.T Bank ανέλαβαν σε μετρητά και ένα μέρους αυτού μετέφεραν, είτε σε εμβάσματα είτε με την έκδοση νέων επιταγών σε διαφορετικές τράπεζες (Λαϊκή, Πειραιώς, Alpha, Eurobank). Το συνολικό δε ποσό του δανείου, ύψους 17 εκατ. ευρώ το «έσπασαν» σε 57 τραπεζικές επιταγές και το διακίνησαν μέσω των παραπάνω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με τελική κατάληξη τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων εταιρειών δικών τους συμφερόντων».

Αλλά και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, που δανειοδοτήθηκε με «μηδενικές εγγυήσεις», όπως αναφέρει η εισαγγελέας στο πόρισμά της, σχεδόν το σύνολο των δανείων, ύψους 110 εκατ. ευρώ, που πήρε από το Τ.Τ, το χρησιμοποίησε για άλλους λόγους: είτε για την κάλυψη οικονομικών του αναγκών, είτε για την πληρωμή οικονομικών του εκκρεμοτήτων, είτε ακόμα και για αγορά ακινήτου στην Αγγλία, για λογαριασμό της κόρης του. Επί λέξει το πόρισμα αναφέρει, μεταξύ άλλων: «το εν λόγω ποσό δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό που δόθηκε (δάνειο στην εταιρεία ΔΕΜΚΟ), αλλά τουναντίον, χρησιμοποιήθηκε από τον τελευταίο (Δ. Κοντομηνά) για την εξόφληση δανείου που είχε χορηγήσει η τράπεζα Millennium στην εταιρεία ΗΟΝΟUR LTD (συμφερόντων του ιδίου) για την αγορά ακινήτου στην Αγγλία, που αποτελεί οικία της κόρης του».

Ανάλογες είναι οι αποκαλύψεις για τα περισσότερα δάνεια που πήρε ο κ. Κοντομηνάς από το Τ.Τ., ενώ οι έρευνες της δικαιοσύνης συνεχίζονται και για άλλες δανειοδοτήσεις, σε άλλους επιχειρηματίες. Συμπέρασμα; Το Ταμιευτήριο μοίραζε χρήμα «προς επαύξηση, όπως παρατηρεί ευστόχως η εισαγγελέας, του προσωπικού πλούτου συγκεκριμένων επιχειρηματιών»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή