Το ξεφάντωμα με «Πυρήνες» στο ρεβεγιόν της φυλακής

Το ξεφάντωμα με «Πυρήνες» στο ρεβεγιόν της φυλακής

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλλαγή του χρόνου βρήκε τον Χριστόδουλο Ξηρό να γλεντάει όχι στο κελί της πτέρυγάς του, αλλά στο κελί των «Πυρήνων της Φωτιάς». Εθιμοτυπικά σε μέρες γιορτινές σαν την παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αφήνουν τα κελιά στις πτέρυγες ανοιχτά: οι κρατούμενοι παίζουν ζάρια, κάνουν τηλεφωνήματα στους δικούς τους, βλέπουν όλοι μαζί τα εορταστικά προγράμματα της τηλεόρασης.

Πρόκειται για ένα μικρό «παράτυπο» προνόμιο που δίνεται από τους σωφρoνιστικούς εδώ και χρόνια, εν γνώσει τόσο της διεύθυνσης όσο και του υπουργείου. Η μεταφορά, βεβαίως, του Ξηρού σε άλλη πτέρυγα και μάλιστα στο κελί των «Πυρήνων» είναι μια άλλη ιστορία, η οποία, σύμφωνα με ανθρώπους της φύλαξης, αλλά και της διοίκησης των φυλακών που μίλησαν (ανώνυμα) στην «Κ», ξεκινάει πολύ νωρίτερα της παραμονής Πρωτοχρονιάς.

Ο Ξηρός φαίνεται να βγήκε από την ΣΤ΄ πτέρυγα, όπου και βρίσκεται το κελί του, γύρω στις 6 μ.μ. της 31ης Δεκεμβρίου. Προορισμός, όπως αναγράφεται στο βιβλίο εισόδου-εξόδου, το Αρχιφυλακείο. Αγνωστο είναι πόσο έμεινε εκεί και ποια ώρα ακριβώς πέρασε τα κάγκελα της Α΄ πτέρυγας. Το σίγουρο είναι ότι όταν… το ρολόι έδειξε μεσάνυχτα  βρισκόταν ήδη αρκετή ώρα εκεί, έπινε και κυριολεκτικά τα… έσπαγε με τους «Πυρήνες της Φωτιάς».

Οι πτέρυγες τέτοια μέρα κλείνουν κανονικά μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Αυτή τη χρονιά, όμως, το μικρό αυτοσχέδιο ρεβεγιόν των «παντρεμένων», όπως αποκαλούν σωφρονιστικοί εδώ και καιρό τους «Πυρήνες» και τον Χρ. Ξηρό, καθώς και μιας παρέας Ρωσοπόντιων στην ίδια ακτίνα, δεν έλεγε να τελειώσει. Κι ενώ οι υπόλοιπες πτέρυγες είχαν κλείσει, μάταια οι σωφρονιστικοί προσπαθούσαν να κλείσουν τον δεύτερο όροφο της Α΄ πτέρυγας, όπου γινόταν η συγκέντρωση.

Ηταν γύρω στις 2.45 τα ξημερώματα όταν οι φύλακες έβαλαν τα μεγάλα μέσα: ένας παλαιότερος συνάδελφος που είχε βάρδια σε άλλη πτέρυγα έπεισε τον Ξηρό να επιστρέψει στο κελί του. Ο 56χρονος τρομοκράτης της 17Ν, που, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ήταν μεθυσμένος, τον ακολούθησε στον μακρύ διάδρομο που ενώνει τις ακτινες, περίμενε να ξανανοίξει η μεταλλική πύλη της πτέρυγάς του που είχε κλείσει δύο ώρες νωρίτερα και κατευθύνθηκε στο κελί του.

Στις 9.45 το επόμενο πρωινό, με ένα μικρό σακ βουαγιάζ και μία από τις ξύλινες κατασκευές του σε μια διάφανη σακούλα, ο Ξηρός πήγε στη γραμματεία, υπέγραψε το χαρτί της οκταήμερης άδειας (έξι συν δύο ημέρες για οδοιπορικά) και βγήκε από την κεντρική πύλη της φυλακής. «Τα λέμε σε λίγες ημέρες», του είπε ο σωφρονιστικός υπάλληλος, «καλή χρονιά» απάντησε ο Ξηρός. Μπήκε στο αυτοκίνητο της αδερφής του και ξεκίνησαν το εξάωρο ταξίδι για τη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής.

Η απόδραση

Τα νέα άρχισαν να φτάνουν στις φυλακές του Κορυδαλλού το μεσημέρι της Τρίτης. Στην αρχή οι περισσότεροι θεώρησαν πως πρόκειται για μια απλή παραβίαση της άδειας, «αποκλείεται να θυσίαζε έτσι την πορεία του αδερφού του και των άλλων…», συζητούσαν μεταξύ τους. Κάποιοι υπέθεσαν πως βρίσκεται κάπου με την καινούργια νεαρή σύντροφό του και έχει… ξεχαστεί. Οι δηλώσεις του δικηγόρου του για «πολιτική απόδραση» άλλαξαν το κλίμα και τη συζήτηση τόσο μέσα στη φυλακή όσο και στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αρχικά ήρθε η εξαγγελία για άμεση δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας – τέτοιες ανακοινώσεις έχουν γίνει πολλές φορές στο παρελθόν και βέβαια, άγνωστο είναι πώς μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είχε αποτρέψει μια απόδραση κρατουμένου σε άδεια. Από την άλλη, η εντολή για πειθαρχική έρευνα για το τριμελές συμβούλιο φυλακών που χορήγησε την άδεια εκτιμήθηκε μάλλον ως κίνηση καθαρά τυπική: αυτές οι αποφάσεις έχουν πάντα την ανεπίσημη αλλά σαφέστατη έγκριση του υπουργείου, ενώ η διευθύντρια των φυλακών είναι γνωστό πως είναι ιδιαιτέρως σχολαστική τόσο με τους κανονισμούς όσο και στην επικοινωνία της με το υπουργείο.

Το πρωί της περασμένης Τετάρτης, η διευθύντρια των φυλακών κλείδωσε την αίθουσα του κοντρόλ όπου υπάρχουν καταγεγραμμένες οι κινήσεις από τις κάμερες ασφαλείας και πήγε στο υπουργείο. Η κίνηση αυτή, καθώς και τα δημοσιεύματα που συνέδεαν το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς με την απόδραση, έφεραν αναστάτωση στους κύκλους των σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι οποίοι αντιλήφθηκαν πως κάποιος πετούσε το μπαλάκι της ευθύνης σε αυτούς. Γιατί μπορεί η εορταστική συνάντηση να ήταν σαφέστατα παράτυπη, αλλά ήταν μία από τις εκατοντάδες που είχαν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ Ξηρού και «Πυρήνων». 

Αποκαλυπτικό είναι πως το ίδιο πρωινό του «ρεβεγιόν», ο Ξηρός είχε επισκεφθεί ξανά το κελί τους για μία ολόκληρη ώρα. Η επίσκεψη αυτή είχε «περαστεί» κανονικά στα θεωρημένα βιβλία της Α΄ πτέρυγας! Οι κρατούμενοι για τρομοκρατία όπως φαίνεται συναντιούνταν σχεδόν καθημερινά όχι μόνο στους κοινόχρηστους χώρους του ιατρείου, στον χώρο των συνηγόρων, αλλά και μέσα στα κελιά και στο προαύλιο, όπως αποκαλύπτουν υπάλληλοι του Κορυδαλλού. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι που μίλησαν στην «Κ» ανώνυμα ισχυρίζονται πως ήδη από την προηγούμενη διεύθυνση των φυλακών είχαν λάβει οδηγίες να εξυπηρετούν τις συναντήσεις αυτές «για λόγους ισορροπίας» μέσα στη φυλακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή