Ανησυχία και δυσφορία στις ξένες αποστολές

Ανησυχία και δυσφορία στις ξένες αποστολές

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπληξη και δυσφορία επικρατεί σε αρμόδιους κύκλους της αμερικανικής κυβέρνησης για τη χορήγηση άδειας εξόδου στον Χριστόδουλο Ξηρό, ο οποίος είχε καταδικασθεί σε ισόβια για τρομοκρατικές πράξεις που περιελάμβαναν και δολοφονίες πέντε Αμερικανών.

Την έντονη ενόχλησή του για την εξέλιξη εκφράζει μέσω της «Κ» και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κατά την περίοδο της σύλληψης της ηγεσίας της «17 Νοέμβρη», Τομ Μίλερ, ο οποίος ζητεί από τις ελληνικές αρχές «να τον εντοπίσουν και να τον επαναφέρουν στη φυλακή ώστε να εκτίσει την ποινή του». Ο κ. Μίλερ, που είχε ασκήσει έντονες πιέσεις στις ελληνικές κυβερνήσεις πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, σημειώνει ότι «το ελληνικό δικαστικό σύστημα καταδίκασε τον Χριστόδουλο Ξηρό και άλλους επειδή τους βρήκε ένοχους για σωρεία δολοφονιών και άλλα εγκλήματα και τους επέβαλε βαριές ποινές» και προσθέτει ότι «το λιγότερο που πρέπει να κάνει η ελληνική πολιτεία έναντι των συγγενών των θυμάτων της 17Ν είναι να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί».

Δεν υφίσταται, πάντως, η γενικότερη αμφισβήτηση προθέσεων που εισέπραττε κανείς κατά το παρελθόν. Η αμερικανική πλευρά θεωρεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έχει την πολιτική βούληση και πως η Ελληνική Αστυνομία κινείται οργανωμένα και με ταχείς ρυθμούς και υπό αυτό το πρίσμα προσβλέπει σε αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με την Ελλάδα για την καταπολέμηση κάθε μορφής τρομοκρατίας. Βρίσκονται σε «διαρκή επαφή» με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για τον εντοπισμό του Ξηρού κι ενώ προκαλεί επιπρόσθετη ανησυχία η πιθανή διασύνδεση με τους «Πυρήνες της Φωτιάς», καθώς η απόδραση έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την επίθεση στην οικία του Γερμανού πρέσβη και ο Νίκος Μαζιώτης εξακολουθεί να αγνοείται.

Ταυτόχρονα, κάποιοι θέτουν ερωτήματα για το ελληνικό νομικό πλαίσιο. Σε επικοινωνία του με την «Κ», αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναρωτήθηκε «αν είναι φυσιολογικό να παρέχεται σε καταδικασμένους δολοφόνους στην Ελλάδα προσωρινή άδεια εξόδου». Η συγκεκριμένη πρακτική δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά ακολουθείται και στις ΗΠΑ. Είναι γνωστή η περίπτωση του καταδικασθέντος σε ισόβια για δολοφονία Γουίλι Χόρτον, ο οποίος είχε λάβει άδεια εξόδου από τις φυλακές της Μασαχουσέτης, στη διάρκεια της οποίας είχε διαπράξει βιασμό και ένοπλη ληστεία. Το περιστατικό είχε προβληθεί ιδιαίτερα στις προεδρικές εκλογές του 1988 και συνέβαλε στην ήττα του Μάικ Δουκάκη από τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο.

Οπως σημειώνουν, πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι, η σημαντική διαφορά είναι ότι η περίπτωση Ξηρού αφορά τρομοκρατικές πράξεις. Δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ήταν βασικό επιχειρησιακό μέλος της «17 Νοέμβρη», «που σκότωσε πέντε υπαλλήλους της αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα», ενώ υπενθυμίζουν ότι η 17Ν παραμένει στον κατάλογο των οργανώσεων που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί τρομοκρατικές, γεγονός που εκ των πραγμάτων αυξάνει το «ενδιαφέρον» της Ουάσιγκτον για την υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή