Πειστήρια παραστρατιωτικής δράσης

Πειστήρια παραστρατιωτικής δράσης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες φωτογραφίες ένοπλων στελεχών της Χρυσής Αυγής, που ενισχύουν τις ενδείξεις για ύπαρξη παραστρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης, βρέθηκαν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του προφυλακισμένου σήμερα επικεφαλής της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας της Χ.Α. Γιώργου Πατέλη. Το σχετικό υλικό εστάλη την Τρίτη στις ειδικές ανακρίτριες, Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, και χθες κοινοποιήθηκε στους συνηγόρους των κατηγορουμένων.

Εκτός από τις φωτογραφίες που βρέθηκαν αποθηκευμένες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους του Πατέλη, στη δικογραφία συμπεριελήφθησαν στοιχεία από την επεξεργασία ψηφιακών πειστηρίων (υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα κ.ά.) που βρέθηκαν στην κατοχή των βουλευτών της Χ.Α. Νίκου Μίχου και Ηλία Παναγιώταρου, καθώς και του στελέχους της Τ.Ο. Νίκαιας της Χ.Α. Γιάννη Καζαντζόγλου. Ο τελευταίος έχει κριθεί προφυλακισμένος για την υπόθεση δολοφονίας του Π. Φύσσα, καθώς το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου συμμετείχε μαζί με τον Γιώργο Ρουπακιά στη μοιραία συμπλοκή στην οδό Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι.

Οπως προκύπτει από το διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., από το σπίτι του Γιώργου Πατέλη στην οδό Αχιλλέως στη Νίκαια κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος, που εστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για επεξεργασία. Βρέθηκαν και ανασύρθηκαν δεκάδες φωτογραφίες του Πατέλη καθώς και άλλων στελεχών του «πυρήνα» της Νίκαιας να κρατούν και να φωτογραφίζονται με βαρύ οπλισμό, να μετέχουν σε στρατιωτικού τύπου ασκήσεις (πρόκειται για την περίφημη εθνικιστική κατασκήνωση) στον ποταμό Νέδα κ.ά.

Στο εν λόγω αρχείο υπάρχουν ακόμα φωτογραφίες του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, των βουλευτών της Χ.Α. Ηλία Παναγιώταρου και Ιωάννη Λαγού, ενώ σοκάρουν οι εικόνες ανηλίκων που χαιρετούν ναζιστικά σε εκδήλωση της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής.

Στο ίδιο αρχείο βρέθηκαν ακόμα φωτογραφίες του Γ. Χρ. Τσακανίκα, μέλους του πενταμελούς συμβουλίου της Τ.Ο. Νίκαιας, και της συντρόφου του να ποζάρουν κρατώντας πιστόλια. Ο Τσακανίκας θεωρείται ότι υπήρξε «πρωτοπαλίκαρο» του Πατέλη, ενώ το βράδυ της δολοφονίας του Π. Φύσσα είχε πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον Πατέλη όσο και με τον Ρουπακιά.

Βαρύς οπλισμός

Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., τα όπλα που εμφανίζονται να κρατούν ο Πατέλης και τα υπόλοιπα στελέχη της οργάνωσης παραπέμπουν σε βαρύ οπλισμό, όπως M4 και πολεμικά τυφέκια καλάσνικοφ, δίχως ωστόσο να μπορεί να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι πρόκειται για πολεμικά όπλα και όχι για αντίγραφα-απομιμήσεις αυτών. Στη διάθεση της ΕΛ.ΑΣ. και των ειδικών ανακριτριών βρίσκεται και το ιστορικό συνομιλιών μέσω Skype του Γ. Πατέλη, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποιούσε την ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Από το σπίτι του Νίκου Μίχου στην Π. Πεντέλη κατασχέθηκαν συσκευές κινητών τηλεφώνων και κάρτες sim. Οι επαφές τηλεφωνικού καταλόγου καθώς και τα γραπτά μηνύματα sms έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία. Η ίδια διαδικασία έχει ακολουθηθεί και για τα κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim που βρέθηκαν στα σπίτια των Καζαντζόγλου και Παναγιώταρου. Ενδεικτικά, από την εξέταση κάρτας sim που φέρεται να ανήκει στον προφυλακισμένο Γιάννη Καζαντζόγλου ανασύρθηκαν επαφές τηλεφωνικού καταλόγου που φέρονται να αντιστοιχούν σε μέλη του πυρήνα της Χ.Α. Νίκαιας, όπως για παράδειγμα «Εφη Χ.Α.», «Τέτα Χ.Α.», «Τσάκας Χ.Α.» κ.ο.κ. Το ιστορικό κλήσεων (και ανταλλαγής μηνυμάτων) προέκυψε και από την επεξεργασία του κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιούσε ο βουλευτής Ηλ. Παναγιώταρος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή