Οι διάλογοι της ΕΛ.ΑΣ. τη μοιραία νύχτα της δολοφονίας Φύσσα

Οι διάλογοι της ΕΛ.ΑΣ. τη μοιραία νύχτα της δολοφονίας Φύσσα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματικές πτυχές απ’ όσα διαδραματίστηκαν τη νύχτα που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας στο Κερατσίνι αποκαλύπτουν οι διάλογοι των αστυνομικών, που προσήλθαν στο σημείο, με το τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης.

Από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, προκύπτει ότι η αρχική εντολή που δόθηκε στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και ενώ είχε διαπιστωθεί ότι μέλη της Χ.Α. εξαπολύουν επίθεση, ήταν να παραμείνουν σε απόσταση. Προκύπτει επίσης ότι το ΕΚΑΒ καθυστέρησε να φτάσει στο σημείο της δολοφονίας τις κρίσιμες στιγμές της νύχτας της 17/9/2013, παρά τις συνεχείς οχλήσεις από την Αστυνομία.

Η Αστυνομία εξαρχής είχε αντιληφθεί ότι πρόκειται για ομάδα της Χρυσής Αυγής, η οποία συμμετείχε σε επεισόδιο με αναρχικούς ή/και αλλοδαπούς. Τα πληρώματα της ΔΙΑΣ που καταφθάνουν στο σημείο ενημερώνουν ότι οι χρυσαυγίτες είναι οπλισμένοι και λαμβάνουν από τους προϊσταμένους τους την εντολή να μην εμπλακούν μέχρις ότου φτάσουν ενισχύσεις. Μόλις, ωστόσο, αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει τραυματισμένο άτομο, και μάλιστα σοβαρά, το κέντρο της Αμεσης Δράσης δίνει την εντολή να προσάγουν τους πάντες που κινούνται ύποπτα στην περιοχή «εκτός αν είναι κάνα γεροντάκι»…

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις συνομιλίες:

– Πλήρωμα περιπολικού (Π.Π.): «Αρκετά άτομα και επί της Παύλου Μελά και Κεφαλληνίας, έχει γύρω στα 20 άτομα. Είκοσι πρέπει να ’ναι. Είναι άτομα της Χρυσής Αυγής, όπου μας ενημερώνουν ότι είχαμε μια διαμάχη με κάτι άτομα του “γνωστού χώρου”. Είμαστε πλησίον. Προσπαθούμε να κατευνάσουμε τα πνεύματα».

– Π.Π.: «Κέντρο, να γνωρίζετε, απ’ ό,τι διακρίνουμε υπάρχουν και κάτι σιδερομπουνιές και κάτι ρόπαλα».

– Εκφωνητής: «Παραμείνετε σε απόσταση, να μας δίνετε εικόνα. Θα προσέλθουν και έτερες ομάδες».

– Π.Π.: «Κέντρο, βλέπουμε κάτι άτομα να κυνηγάνε… της Χ.Α., κυνηγάνε έτερα άτομα επί της Τσαλδάρη. Τους κυνηγάνε για να τους πιάσουν».

– Π.Π.: «Κέντρο, τώρα έφυγαν. Πριν ήταν καμιά 20-25αριά που σας διαβιβάσαμε. Τώρα έχουν σπάσει».

– Εκφ.: «Εχουν σπάσει στα στενά άτομα της Χρυσής Αυγής και αλλοδαποί; Για να καταλάβουμε για τις ομάδες που συγκλίνουν στο σημείο».

Το κέντρο της Αμεσης Δράσης φαίνεται να καταβάλλει προσπάθεια να καταλάβει τι έχει συμβεί δίνοντας εντολή μαζικών προσαγωγών: «Μέχρι να καταλάβουμε τι ακριβώς έχει γίνει, ό,τι άτομα βρίσκουμε θα προσάγονται. Εχουν έρθει και περιπολικά. Εάν κατενοήθη για τις ομάδες του Πειραιά. Δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη. Θα προσάγονται μέχρι να … Υπάρχει ένα άτομο μαχαιρωμένο, πρέπει να βγάλουμε κάποια άκρη».

Το ΕΚΑΒ ενημερώνεται από την Αστυνομία περίπου στις 00.05 από το πλήρωμα του Κερατσινίου: «Κέντρο, ένα άτομο είναι… έχει… είναι αιμόφυρτο, ενδεχομένως από μαχαίρι. Μας δηλώνει έναν άλλο (…) ότι του έχει επιτεθεί. Υπάρχουν και οι δύο κύριοι στο σημείο. Να προσέλθει το ΕΚΑΒ και σταθμός». Δύο λεπτά αργότερα περιπολικό ενημερώνει ότι η κατάσταση του τραυματία είναι άκρως κρίσιμη εκλιπαρώντας να σπεύσει το ΕΚΑΒ: «Κέντρο, παράκληση το ΕΚΑΒ. Το άτομο ενδεχομένως έχει μαχαιρωθεί στην καρδιά. Εχει χάσει τις αισθήσεις τώρα». Το σήμα μεταβιβάζεται μάλιστα σε τέτοιο τόνο που το τηλεφωνικό κέντρο ζητάει από τους αστυνομικούς να «παραμείνουν ψύχραιμοι». Βλέποντας τον Παύλο Φύσσα να ξεψυχάει και χωρίς να έρχεται το ασθενοφόρο, αποφασίζεται η μεταφορά του στο νοσοκομείο με ταξί (!) στις 00.26. Mετά δύο λεπτά -και αφού προφανώς επικοινώνησε για πολλοστή φορά με το ΕΚΑΒ- το κέντρο ενημερώνει ότι «απ’ το ΕΚΑΒ μας αναφέρουν ότι τώρα βγαίνουν Σαλαμίνος. Σε δύο-τρία λεπτά θα είναι εκεί…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή