Αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας

Αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία περνά το πρώτο «σχέδιο ολοκληρωμένης χωρικής παρέμβασης» (ΣΟΑΠ) για τον Δήμο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα πλαίσιο με 18 κατευθύνσεις και 64 ενέργειες που έχουν ως στόχο κατ’ αρχήν την ανάσχεση της εγκατάλειψης του κέντρου της Αθήνας και σε δεύτερη φάση την αναζωογόνησή του. Το ΣΟΑΠ θα αποτελέσει ουσιαστικά τον καμβά επάνω στον οποίο θα ενταχθούν χρηματοδοτούμενες από την Ε.Ε. δράσεις.

Χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Γ. Μανιάτη, του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη και του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρού. «Είναι περίπου ένας χρόνος που ξεκινήσαμε και δουλεύουμε γι’ αυτή τη μεγάλη παρέμβαση. Το ΣΟΑΠ αποτελεί ένα στρατηγικό σχέδιο και εργαλείο για έργα μεγάλα και μακράς πνοής. Δεν αρκούν πια απλές αποσπασματικές δράσεις, πολύ περισσότερο όταν βρισκόμαστε σε αυτήν την κρίση που όλοι βιώνουμε», δήλωσε ο κ. Καμίνης, ενώ ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι το πλαίσιο για το ΣΟΑΠ υπάρχει εδώ και 15 χρόνια (από τον ν.2742/99) αλλά ουδέποτε έχει αξιοποιηθεί.

Οπως ανακοινώθηκε, μέσα στο επόμενο διάστημα θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το κείμενο της κοινής υπουργικής απόφασης, με την οποία θα θεσμοθετηθεί το ΣΟΑΠ. Οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνει θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και θα έχουν ορίζοντα υλοποίησης το 2020, με υπεύθυνο παρακολούθησης και αξιολόγησης τον Δήμο Αθηναίων.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, το ΣΟΑΠ της Αθήνας θα κινείται σε 18 άξονες, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη διαχείριση θεμάτων μεταναστών, πολεοδομικές δράσεις, την ενίσχυση της ασφαλούς διαβίωσης, την υποστήριξη επιστροφής κατοίκων, τη βιώσιμη κινητικότητα κ.ά. Αυτοί οι 18 άξονες εξειδικεύονται σε 64 κατηγορίες μέτρων: π.χ. δράσεις για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, για την προώθηση του αθλητισμού, την ενίσχυση της πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης, την αντικατάσταση των κάδων με βυθιζόμενους, την αντιμετώπιση της οπτικής ρύπανσης κ.ά. Και αυτά με τη σειρά τους σε συγκεκριμένες δράσεις.

«Πίσω από κάθε δράση υπάρχει συγκεκριμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός, που βασίζεται σε στοιχεία και είναι υλοποιήσιμος. Για παράδειγμα, στα ζητήματα ασφαλείας, το ΣΟΑΠ θα προτείνει καθημερινές περιπολίες σε συγκεκριμένους άξονες του κέντρου, όπου διαπιστώνεται υψηλή παραβατικότητα, από κλοπές έως την ηχορρύπανση και την παράνομη στάθμευση», εξηγεί στην «Κ» ο επιστημονικός υπεύθυνος του σχεδίου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δ. Οικονόμου.

Πόσο εφικτό είναι να υπάρξει αποτέλεσμα; «Υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την υπόθεση του κέντρου, για παράδειγμα η οικονομική κρίση», λέει ο κ. Οικονόμου. «Ωστόσο ευκαιρίες υπάρχουν. Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα οριστικοποιηθούν οι προτάσεις της Κομισιόν για το ποιες δραστηριότητες θα ενισχύονται με κοινοτικά κονδύλια. Εμείς έχουμε εντοπίσει μια σειρά από ελλείμματα του κέντρου που δεν καλύπτονται από τον σημερινό αναπτυξιακό νόμο (λόγω μεγέθους ή αντικειμένου) και θέλουμε να υπάρξει εξαίρεση στον επόμενο. Επομένως πρέπει μέσα στο επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί σωστά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή