Το Erasmus+ φέρνει πιο κοντά εκπαίδευση και αγορά εργασίας

Το Erasmus+ φέρνει πιο κοντά εκπαίδευση και αγορά εργασίας

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση περίπου έξι εκατομμύρια νέοι άνθρωποι είναι άνεργοι – και η Ελλάδα είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο όλων. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν περισσότερες από 2 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας και το ένα τρίτο των εργοδοτών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να βρει προσωπικό με τις δεξιότητες που χρειάζεται. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει σοβαρό χάσμα δεξιοτήτων στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα Erasmus+ θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, παρέχοντας ευκαιρίες για σπουδές, κατάρτιση ή απόκτηση εμπειρίας στο εξωτερικό. Πρόκειται για τη συνέχεια του ιδιαίτερα επιτυχημένου προγράμματος Erasmus, στο οποίο την περίοδο 2007-2013 συμμετείχαν περί τα 2.700.000 Ευρωπαίοι, εξ αυτών 50.000 Ελληνες. Η νέα σελίδα του προγράμματος, Erasmus+ όπως ονομάζεται για την περίοδο 2014-2020, άνοιξε χθες με μια εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 14,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 40% υψηλότερο από το προηγούμενο, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν σε αυτό περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπολογίζεται ότι στο Erasmus+ θα συμμετάσχουν:

– 2 εκατομμύρια φοιτητές για σπουδές ή κατάρτιση στο εξωτερικό (συμπεριλαμβάνονται 450.000 περίοδοι πρακτικής άσκησης).

– 650.000 σπουδαστές επαγγελματικών σχολών και μαθητευόμενοι, που θα λάβουν υποτροφίες για να σπουδάσουν, να καταρτιστούν ή να εργαστούν στο εξωτερικό.

– 800.000 εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί και νεαροί εργαζόμενοι, που θα διδάξουν ή θα καταρτίσουν άτομα στο εξωτερικό.

– 200.000 φοιτητές που παρακολουθούν πλήρη κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών σε άλλη χώρα.

– Περισσότεροι από 500.000 νέοι για προγράμματα εθελοντισμού ή ανταλλαγών νέων.

– Περισσότεροι από 25.000 φοιτητές που θα λάβουν υποτροφίες για κοινά πτυχία master, τα οποία προϋποθέτουν σπουδές σε τουλάχιστον δύο ΑΕΙ του εξωτερικού.

– 125.000 σχολεία, ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ΑΕΙ, φορείς για την εκπαίδευση ενηλίκων, οργανώσεις της νεολαίας και επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν για τη δημιουργία 25.000 «στρατηγικών συμπράξεων» με σκοπό την προώθηση της ανταλλαγής εμπειριών και την ενθάρρυνση διασυνδέσεων με τον κόσμο της εργασίας.

– 3.500 εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις που θα λάβουν υποστήριξη για να δημιουργήσουν περισσότερες από 300 «συμμαχίες» για την τόνωση της απασχολησιμότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

– Χρηματοδότηση, επίσης, θα λάβουν 600 συμπράξεις στον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών μη κερδοσκοπικών αθλητικών εκδηλώσεων.

«Το νέο πρόγραμμα θα παρέχει κίνητρα για τη σύναψη εταιρικών σχέσεων, καθώς και υποστήριξη στις συμμαχίες γνώσης, προκειμένου να εφαρμόζουν ένα πλήρες φάσμα δραστηριοτήτων που προωθούν τη μετάδοση, την ανταλλαγή και τη ροή των γνώσεων μεταξύ ΑΕΙ και επιχειρήσεων», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Η κ. Ανδρούλα Βασιλείου, επίτροπος αρμόδια για την Εκπαίδευση, εστίασε στις δύο καινοτομίες του Erasmus+. Συγκεκριμένα, εισάγεται μηχανισμός εγγύησης φοιτητικών δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και, η δεύτερη καινοτομία, το πρόγραμμα διευρύνεται εκτός ευρωπαϊκών συνόρων. Γεγονός που θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους φοιτητές να φοιτήσουν για ένα εξάμηνο σε ΑΕΙ εκτός Ε.Ε. και, αντιστοίχως, στους μη Ευρωπαίους φοιτητές να φοιτήσουν σε ευρωπαϊκά.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κ. Βασιλείου, το Erasmus+ θα υποστηρίξει συμπράξεις ώστε να βοηθήσει στη μετάβαση από την εκπαίδευση στην εργασία, καθώς και μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης στα κράτη-μέλη. «Πρόκειται για θέματα ζωτικής σημασίας, αν θέλουμε να εφοδιάσουμε τη νέα μας γενιά με τα προσόντα και τις δεξιότητες που χρειάζεται για να επιτύχει στη ζωή», θεωρεί η επίτροπος. «Η πρώτη γενιά του Erasmus έχει ήδη “ενηλικιωθεί”. Το αφήγημα της Ευρώπης είναι πλέον στα χέρια τους», δήλωσε, μιλώντας στην «Κ», η κ. Εφη Μπάσδρα, πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, που είναι η εθνική μονάδα υλοποίησης του Erasmus+. Και συμπλήρωσε: «Δηλαδή, στα χέρια εκατομμυρίων νέων, που πέρασαν και θα περάσουν τη δεκαετία των 20 χρόνων τους ανταλλάσσοντας, στα κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα, εμπειρίες και γνώση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή