Τα επιχειρήματα του Δ. Κοντομηνά στην απολογία του

Τα επιχειρήματα του Δ. Κοντομηνά στην απολογία του

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως επιχειρηματίας με μεγάλο κύκλο δραστηριοτήτων 50 ετών και χιλιάδες εργαζομένους εμφανίστηκε στην απολογία του ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου.

Βασικό ρόλο στη μη προφυλάκιση του επιχειρηματία, που κατηγορείται για απάτη, άμεση συνέργεια σε απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σχετικά με δάνεια που είχε λάβει από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και με συνεργασίες που είχε συνάψει με αυτό, μεγαλύτερο ρόλο έπαιξε η κατάσταση της υγείας του, η οποία, σύμφωνα με τις ιατρικές βεβαιώσεις που προσκόμισε η υπεράσπισή του, είναι αρκετά επιβαρυμένη.

Ωστόσο, ο επιχειρηματίας προέβαλε και άλλα επιχειρήματα για τη μη προφυλάκισή του, όπως το γεγονός ότι έχει διαθέσει ως εγγύηση σειρά περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών του, όπως ακίνητα, γήπεδα, μετοχές του σταθμού Alpha κ.ά. Συνολικά, σύμφωνα με την πλευρά Κοντομηνά, οι εξασφαλίσεις που έδωσε αποτιμώνται σε 62 εκατομμύρια ευρώ.

«Κακοπροαίρετες»

Ο ίδιος εμφανίστηκε ως απολύτως νόμιμος επιχειρηματίας, λέγοντας ότι οι τυχόν παλαιότερες εμπλοκές του με τον νόμο «υπήρξαν απότοκος κακόβουλων και κακοπροαίρετων μεθοδευμένων προσπαθειών ανταγωνιστικών επιχειρηματικών κέντρων».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επίκουρης εισαγγελέως Διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου, ο κ. Κοντομηνάς έπρεπε να προφυλακιστεί ενώ, κατά την επιχειρηματολογία της, το –πρωτοφανές για τα ελληνικά χρονικά– ύψος της εγγύησης που ορίστηκε στα πέντε εκατομμύρια δεν είναι αρκετό για το ύψος της ζημίας που υπέστη το Τ.Τ. και την προσωπική περιουσία του επιχειρηματία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αρκετοί είναι οι επιχειρηματίες που πήραν την απόφαση να ρευστοποιήσουν ακόμα και την προσωπική τους περιουσία σε περίπτωση χρέους.

Αντίθετα, ο κατηγορούμενος δεν το έπραξε παρά το γεγονός ότι όταν πήρε τα δάνεια είχε δηλώσει την προσωπική του περιουσία στα 17 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το σκεπτικό της κ. Παπανδρέου, ο κ. Κοντομηνάς έπρεπε να προφυλακιστεί καθώς δεν πρόκειται για απλή περίπτωση χρέους, αλλά για μια πράξη «ιδιάζουσας βαρύτητας και κοινωνικοηθικής απαξίας.

Ο ίδιος εκμεταλλεύτηκε τις γνωριμίες του και τις ευκαιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα για να αποκτήσει προσωπική περιουσία και επιρρίπτει ευθύνες στην τράπεζα».

Σε άλλο σημείο η εισαγγελέας, αναφερόμενη σε σπίτι της κόρης Κοντομηνά στο Λονδίνο (που σύμφωνα με τον επιχειρηματία είχε αγοραστεί από εταιρεία του και αργότερα είχε πωληθεί για να αποπληρωθεί το κόστος αγοράς του, που ανερχόταν στα 10 εκατ. ευρώ), τόνισε ότι ο ίδιος δεν προσκόμισε αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης και σε κάθε περίπτωση δεν χρησιμοποίησε το ποσό του δανείου για τον σκοπό που το πήρε.

Η εισαγγελέας αμφισβήτησε το γεγονός ότι η κατάσταση της υγείας του είναι τόσο άσχημη ώστε να μην μπορεί να προφυλακιστεί, μάλιστα δεν τον εμπόδισε προσφάτως να πραγματοποιήσει ταξίδια στις ΗΠΑ και στις Μαλδίβες.

Οι εγγυήσεις

Επίσης ανέφερε ότι ο Κοντομηνάς έχει πλήθος λογαριασμών και εταιρείες σε Βέλγιο, Κύπρο και Ελβετία, ενώ εκκρεμούν απαντήσεις δικαστικών συνδρομών από το εξωτερικό.

Παράλληλα είπε ότι οι εγγυήσεις που δίνει δεν μπορούν να εκτιμηθούν με ακρίβεια, τουλάχιστoν όσον αφορά τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Τέλος, η εισαγγελική λειτουργός θεωρεί πως ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος για διάπραξη νέων αδικημάτων, όπως νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ενέργειες, ενώ μπορεί, όσο παραμένει έξω, να αλλοιώσει στοιχεία της ανάκρισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή