Προσλήψεις προσωπικού στη ΣΤΑΣΥ μέσω ΑΣΕΠ

Προσλήψεις προσωπικού στη ΣΤΑΣΥ μέσω ΑΣΕΠ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων έχει δημιουργήσει στη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) η παράδοση στην κυκλοφορία των νέων σταθμών του μετρό. Συγκεκριμένα, μέσα στο 2013 παραδόθηκαν συνολικά επτά νέοι σταθμοί, έξι στην γραμμή 2 του μετρό (Ανθούπολη, Περιστέρι και Ηλιούπολη, Αλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό) και ένας στη γραμμή 3 (Αγία Μαρίνα). Οι επεκτάσεις του δικτύου με τους νέους αυτούς σταθμούς είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν μόνο από το υφιστάμενο προσωπικό της εταιρείας, όπως επισημαίνουν στελέχη της διοίκησης.

Προσωρινή λύση

Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές στα ωράρια των εργαζομένων και στη διάρκεια της βάρδιάς τους, ώστε να εξυπηρετείται επιχειρησιακά το σύνολο του δικτύου. Ωστόσο η λύση αυτή φαίνεται ότι είναι προσωρινή καθώς η ΣΤΑΣΥ αναμένεται να προχωρήσει το προσεχές διάστημα στην πρόσληψη έως και 200 ατόμων προκειμένου να καλύψει τις επιχειρησιακές της ανάγκες. Οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και το τεύχος του διαγωνισμού προγραμματίζεται να είναι έτοιμο έως το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Ηδη ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, με έγγραφό του καλεί τη διοίκηση της εταιρείας να προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ ώστε να καλυφθούν τα κενά.

Οι προσλήψεις θα αφορούν όλες σχεδόν τις απασχολούμενες ειδικότητες στη ΣΤΑΣΥ (ηλεκτροδηγοί, εκδότες, ελεγκτές εισιτηρίων, τεχνικό προσωπικό κ.ά.) με εξαίρεση τους διοικητικούς υπαλλήλους. Σημειώνεται ότι η ενοποίηση των τριών εταιρειών μέσων σταθερής τροχιάς (πρώην ΑΜΕΛ, ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ) έγινε, μεταξύ άλλων, με σκοπό τον περιορισμό του διοικητικού προσωπικού ώστε να διοικούνται όλες οι εταιρείες από ένα κέντρο, αυτό της σημερινής ΣΤΑΣΥ.

Ο ακριβής αριθμός των προσλήψεων στις οποίες θα προχωρήσει η ΣΤΑΣΥ δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να καταγραφούν πλήρως τα κενά και οι ελλείψεις στην εταιρεία από σχετική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για αυτό τον σκοπό. Οι ανάγκες της εταιρείας σε ανθρώπινο δυναμικό ενδέχεται να ξεπερνούν τα 200 άτομα και να προσεγγίζουν τα 300, ωστόσο ο τελικός αριθμός των προσλήψεων (μετά βίας θα αγγίζει τους 200) θα αποτελέσει συνάρτηση και του προϋπολογισμού της εταιρείας, η οποία σημειώνεται ότι πλέον δεν λαμβάνει κρατική επιδότηση.

Προτεραιότητα στις προσλήψεις θα έχουν οι παλαιοί συμβασιούχοι, οι οποίοι είχαν απολυθεί από την ΑΜΕΛ ύστερα από το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, που έκανε λόγο για αθρόες κομματικές προσλήψεις κυρίως κατά την προεκλογική περίοδο του 2009, οι οποίες οδήγησαν την εταιρεία σε αρνητικά αποτελέσματα εμφανίζοντας για πρώτη φορά έλλειμμα άνω των 22 εκατ. ευρώ. Μπορεί από τη μια να προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι εν λόγω συμβασιούχοι θα έχουν προτεραιότητα, ωστόσο το ότι διαθέτουν προϋπηρεσία και θα χρειαστούν πολύ λιγότερο χρόνο εκπαίδευσης σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν ξαναεργαστεί στην εταιρεία θεωρούνται από αυτήν πολύ σημαντικό όφελος, καθώς πρόκειται να εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος.

«Η εν λόγω προκήρυξη, εκτός από τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει επιπλέον μοριοδότηση όσων έχουν προϋπηρεσία και εκπαίδευση σε συγκοινωνιακό φορέα», αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο του κ. Παπαδόπουλου, με το οποίο καλεί την εταιρεία να αποστείλει το σχέδιο προκήρυξης πριν από τη δημοσίευσή της στο γραφείο του γενικού γραμματέα Μεταφορών, Νίκου Σταθόπουλου.

Και διακόσιοι ελεγκτές

Από την πλευρά του, ο ΟΑΣΑ πρόκειται να προχωρήσει στην πρόσληψη 200 ελεγκτών κομίστρου με 5μηνες συμβάσεις, οι οποίοι θα προέρχονται από τις λίστες ανέργων του ΟΑΕΔ, προκειμένου να καλύψει τα κενά στον τομέα του ελέγχου συνεχίζοντας την εκστρατεία για την πάταξη της εισιτηροδιαφυγής. Οι προσλήψεις θα γίνουν το προσεχές διάστημα, ενώ οι διακόσιοι νέοι ελεγκτές θα διοχετευθούν ανάλογα με τις ανάγκες στις δύο συγκοινωνιακές εταιρείες, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή