Ιατρεία σε κέντρα κράτησης μεταναστών

Ιατρεία σε κέντρα κράτησης μεταναστών

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μικρό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τα άτομα που φιλοξενούνται στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών δημιουργείται το προσεχές διάστημα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας. Εντός του μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι προσλήψεις προσωπικού για τη στελέχωση 10 «υγειονομικών σταθμών» σε αντίστοιχα κέντρα κράτησης, τα οποία θα λειτουργούν με τη λογική των πολυδύναμων περιφερειακών ιατρείων του ΕΣΥ υπό την ευθύνη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Στα ιατρεία αυτά, τα οποία θα στελεχωθούν από ιατρούς βασικών ειδικοτήτων, νοσηλευτές/τριες, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, θα παρέχονται στους λαθρομετανάστες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δηλαδή κλινική εξέταση, αντιμετώπιση ελαφριών περιστατικών, εμβολιαστική κάλυψη, παραπομπή κατά περίπτωση για νοσηλεία σε νοσοκομείο και παρακολούθηση θεραπευτικής-φαρμακευτικής αγωγής. Παράλληλα, θα λειτουργεί και σύστημα υγειονομικής επιτήρησης για το ενδεχόμενο επιδημιών που μπορεί να εμφανιστούν σε αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΚΕΠΥ, τα ιατρεία θα λειτουργούν στα εξής κέντρα κράτησης: Αμυγδαλέζα Αττικής (χωρητικότητα 2.000 άτομα), Κόρινθος (1.000 έως 2.000 άτομα), Παρανέστι Δράμας (550-1.200 άτομα), Κομοτηνή (600 άτομα), Ξάνθη (500 άτομα), Λέσβος (600 άτομα), Φυλάκιο Α΄ Εβρος (370 άτομα), Ελληνικό (130 άτομα), Κέντρο Ανηλίκων Αμυγδαλέζα (50 άτομα), Πέτρου Ράλλη (450 άτομα).

Σε τρεις κατηγορίες

Τον περασμένο μήνα κλιμάκιο του ΕΚΕΠΥ επισκέφθηκε τα κέντρα κράτησης, εντόπισε και επιθεώρησε τους χώρους στους οποίους θα λειτουργήσουν τα ιατρεία. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Πάνος Ευσταθίου, ανάλογα με τη δυναμικότητα του κάθε κέντρου, τα ιατρεία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες βάσει των οποίων καθορίζεται το ωράριο λειτουργίας και η στελέχωση. Ετσι τα «μεγάλα» ιατρεία θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση και τα «μικρότερα» έως αργά το απόγευμα. Συνολικά για τη λειτουργία των ιατρείων των κέντρων κράτησης θα προσληφθούν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ με γρήγορες διαγωνιστικές διαδικασίες περίπου 200 επαγγελματίες υγείας. Επιπλέον, θα υπάρχει συνεργασία και με γιατρούς του ΕΣΥ συγκεκριμένων ειδικοτήτων (π.χ. δερματολόγοι, οδοντίατροι κ.ά.) που ως «επισκέπτες ιατροί» θα παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους αλλοδαπούς.

Εντός του μήνα θα γίνουν οι πρώτες προσλήψεις προσωπικού, ενώ τα πρώτα ιατρεία που θα λειτουργήσουν θα είναι στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας. «Αυτό που θέλουμε», σημειώνει ο κ. Ευσταθίου, «είναι να αποτελέσει η Ελλάδα ένα πρότυπο υγειονομικής οργάνωσης και περίθαλψης αυτών των ανθρώπων που φεύγουν από τις χώρες τους υπό δύσκολες συνθήκες και φτάνουν στη δική μας».

Ως υποχρέωση της χώρας μας απέναντι στην Ε.Ε. χαρακτηρίζει το πρόγραμμα ο διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου, που τονίζει επιπρόσθετα τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει στην προάσπιση της δημόσιας υγείας και την παροχή φροντίδας στον ειδικό αυτό πληθυσμό, που είναι σε μεγάλο ποσοστό άγνωστης εμβολιαστικής κάλυψης, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτος σε παθήσεις που στις χώρες της Δύσης θεωρείται ότι έχουν εξαλειφθεί. Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία, τα συχνότερα νοσήματα που εμφανίζει ο πληθυσμός των κέντρων κράτησης είναι η ενεργός φυματίωση, δερματολογικές νόσοι (ψωρίαση), ελονοσία, διαρροϊκά επεισόδια κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον κάθε μετανάστη θα εκδίδεται ηλεκτρονική κάρτα υγείας και, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα τηρούνται όλα τα εχέγγυα ως προς την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, στο ΚΕΕΛΠΝΟ θα υπάρχει ειδικό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών με βάση τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας και σε σύνδεση με διεθνείς οργανισμούς (ΠΟΥ, Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων- ECDC και αμερικανικό CDC). Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη από το Ταμείο Προσφύγων της Ε.Ε. σε άμεση συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή