Στο μικροσκόπιο τα δάνεια τριών ακόμη επιχειρηματιών

Στο μικροσκόπιο τα δάνεια τριών ακόμη επιχειρηματιών

7' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Νέα μεγάλα ονόματα, από τον εφοπλιστικό και τον επιχειρηματικό κόσμο, μπαίνουν στο κάδρο των ελέγχων για δανειοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.) επί διοικήσεως του Αγγελου Φιλιππίδη, καθώς οι έρευνες της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Παράλληλα, εισαγγελέας και ανακριτής «ξεσκονίζουν» λογαριασμούς και περιουσίες των ήδη εμπλεκομένων στο σκάνδαλο του Τ.Τ., καθώς έχουν στα χέρια τους στοιχεία που τους οδηγούν σε υποψίες για δωροδοκίες και μίζες εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για χρήματα τα οποία διακινήθηκαν στο παρασκήνιο των δανειοδοτήσεων και των συμβάσεων, που χαρακτηρίζονται στο εισαγγελικό πόρισμα «ως απάτες».

Ειδικότερα, πέραν των περιπτώσεων των Δημήτρη Κοντομηνά, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και του ζεύγους Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, που απασχολούν την ανάκριση, η εισαγγελική λειτουργός «ξεσκονίζει» και άλλα μεγάλα δάνεια που δόθηκαν σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Πρόκειται για χορηγήσεις, που έχουν απασχολήσει και τις εποπτικές αρχές της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει βάλει στο μικροσκόπιο του ελέγχου δεκάδες δάνεια, που κρίνει ότι δόθηκαν χωρίς εγγυήσεις, επαρκείς εξασφαλίσεις και κατά παράβαση της τραπεζικής πρακτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μεταξύ αυτών που ελέγχονται από την εισαγγελέα, περιλαμβάνονται δάνεια τριών γνωστών ονομάτων από τον επιχειρηματικό και εφοπλιστικό κόσμο. Για έναν από αυτούς η έρευνα βρίσκεται ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Οι ελεγχόμενοι είναι ένας Κύπριος και δύο Ελληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν λάβει δάνεια από το Τ.Τ. την επίμαχη περίοδο του 2008 – 2009.

Κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει ελεγχθεί η περίπτωση του ενός από τους τρεις, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στη δίνη και άλλων δικαστικών εκκρεμοτήτων. Δεν αποκλείεται λοιπόν ο εν λόγω επιχειρηματίας σύντομα να περάσει το κατώφλι και του ανακριτή κ. Γ. Ανδρεάδη, που χειρίζεται την υπόθεση του Ταμιευτηρίου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα κληθεί σε απολογία.

Οι έρευνες της Εισαγγελίας Διαφθοράς αφορούν δάνεια χωρίς επαρκείς εγγυήσεις από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η συγκεκριμένη «κατηγορία» χορηγήσεων, όπως έχει επισημανθεί και από τους ελέγχους της Τράπεζας της Ελλάδος, είχε εκτοξευθεί κατά τη διετία 2008 – 2009, επί διοικήσεως Αγγελου Φιλιππίδη.

Ενδεικτική για το εύρος και το ύψος των παράτυπων δανειοδοτήσεων είναι η αναφορά που γίνεται σε πορίσματα ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «η ζημιά που προκλήθηκε από αυτά ανέρχεται σε 23,2% επί του δείγματος των Ομολογιακών Δανείων που ελέγχθηκαν και σε 21,0% επί των πιστοδοτήσεων προς θυγατρικές».

Και ενώ οι έρευνες της Δικαιοσύνης συνεχίζονται και για άλλους επιχειρηματίες, οι δικαστικές αρχές –εισαγγελέας και ανακριτής– «ξεσκονίζουν» και λογαριασμούς του ίδιου του Αγγελου Φιλιππίδη και άλλων στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς έχουν στα χέρια τους ενδείξεις και ψάχνουν για «μαύρο χρήμα». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές έχουν εστιάσει την έρευνά τους στους λογαριασμούς του κ. Φιλιππίδη, καθώς ήδη έχουν εντοπιστεί ποσά που δεν δικαιολογούνται και άλλα, που η προέλευσή τους παραμένει άγνωστη.

Για τον έλεγχο των λογαριασμών Φιλιππίδη ήδη η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου αλλά και ο ανακριτής Γ. Ανδρεάδης έχουν κινήσει διαδικασία δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αρχές, ζητώντας το άνοιγμά τους. Οι ελεγχόμενοι λογαριασμοί του πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχουν εντοπιστεί σε ελβετικές τράπεζες, όπως η HSBC Private Bank S.A. και η Banque Privee BCP S.A. Παράλληλα, ελέγχονται λογαριασμοί του στην Ελλάδα και κυρίως στην Τράπεζα Μillennium.

Οι δικαστικές αρχές θεωρούν πως το ταξίδι που σχεδίαζε ο Αγγελος Φιλιππίδης στην Ελβετία (βρέθηκε στην κατοχή του, όταν συνελήφθη, προσωρινή άδεια παραμονής στην Ελβετία για ένα μήνα), σχετίζεται και με θέματα που αφορούν τους ελεγχόμενους λογαριασμούς του. Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, το ύψος των χρημάτων του Αγγελου Φιλιππίδη, που αποτελούν αντικείμενο ελέγχου, αγγίζει τα περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ…

Ανοιγμα λογαριασμών και δέσμευση ακινήτων

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δικαστικών πηγών, αν δεν δικαιολογηθούν πλήρως τα χρήματα των λογαριασμών Φιλιππίδη ή βρεθούν χρηματορροές που παραπέμπουν σε μίζες και «μαύρο χρήμα», ο δείκτης της ποινικής ευθύνης στην υπόθεση θα ανέβει κατακόρυφα, προσδίδοντας νέες διαστάσεις στην έρευνα. Επίσης, σε έλεγχο μέσω αιτημάτων δικαστικής συνδρομής έχουν μπει και λογαριασμοί των εμπλεκομένων επιχειρηματιών αλλά και λογαριασμοί εξωχώριων εταιρειών. Την ίδια ώρα, αιτήματα έχουν γίνει για άνοιγμα λογαριασμών και σε Αγγλία και Κύπρο (κυρίως για το ζεύγος Γριβέα). Παράλληλα, ανακριτής και εισαγγελέας έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα) των εμπλεκομένων προσώπων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αλλωστε, οι έρευνες της Δικαιοσύνης για την υπόθεση βρίσκονται ακόμα στην αρχή, ενώ ενδεικτικό της βαρύτητας, την οποία προσδίδουν οι δικαστικές αρχές στην υπόθεση, είναι η εκτίμηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς πως είναι η σοβαρότερη υπόθεση που τους έχει απασχολήσει έως σήμερα. Τις τελευταίες ώρες, τέλος, στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών έχει μπει εταιρεία με την επωνυμία «Master Holding AD», που είχαν στο Μαυροβούνιο ο Αγγελος Φιλιππίδης με τον Μάριο Βαρότση, πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Τ.Τ. που επίσης κατηγορείται για χαριστικά δάνεια.

Τα έδιναν προκαταβολικά στο ζεύγος Γριβέα

Πολλοί επιχειρηματίες με καινοτόμες επιχειρήσεις και διεθνή δραστηριότητα θα ζήλευαν την τραπεζική μεταχείριση του ζεύγους Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα. Γιατί, όπως αποκαλύπτεται τώρα, όχι μόνον δανειοδοτήθηκε με 17 εκατ. ευρώ από το Τ.Τ., αλλά εξασφάλισε και σημαντικά ποσά είτε ως χορηγίες, ακόμα και για τη διοργάνωση ανύπαρκτων εκδηλώσεων, είτε ως στήριξη της δραστηριότητάς του στην πράσινη οικολογία.

Η δικαστική έρευνα για το Τ.Τ., που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αποκαλύπτει απίστευτες διαδικασίες χρηματοδότησης του ζεύγους. Φέρνει επίσης στην επιφάνεια στοιχεία για διακίνηση εκατομμυρίων σε προσωπικούς του λογαριασμούς και «περίεργες συμπτώσεις» σχέσεων με μεγαλοστέλεχος εταιρείας του κ. Δ. Κοντομηνά. Δεν είναι τυχαίο, πως ήδη, πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχουν υποβληθεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής για να ανιχνευθούν τα εκατομμύρια που πήρε το ζεύγος σε Ελβετία, Αγγλία και Κύπρο και ακολουθώντας πολύπλοκη διαδρομή «επαύξησαν», όπως αναφέρεται και στο εισαγγελικό πόρισμα, «την προσωπική του περιουσία».

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το ζεύγος Γριβέα με εταιρείες που άλλαζαν επωνυμίες σαν τα πουκάμισα –για λόγους απόκρυψης των εισπραχθέντων από το Τ.Τ.– πήρε δάνεια ύψους 17 εκατ. ευρώ μέσα σε τέσσερις μήνες! Το πρώτο τον Μάρτιο του 2009, ύψους 7 εκατ. και διάρκειας δέκα χρόνων και το δεύτερο τον Ιούλιο του 2009, ύψους 10 εκατ. Το εντυπωσιακό αυτής της δανειοδότησης, που η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, πατώντας πάνω και στα πορίσματα του ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), θεωρεί ότι ήταν τελείως στον αέρα, είναι τούτο: Και τα δύο δάνεια, όπως έχει προκύψει από τις έρευνες, δόθηκαν –εκταμιεύθηκαν εις ολόκληρο– προκαταβολικά! Το πρώτο δόθηκε «για κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών», με ενέχυρο τις εισπράξεις της εταιρείας Γριβέα από τη διοργάνωση συνεδρίων και το δεύτερο για «την κάλυψη σημαντικών κενών ρευστότητας», ενόψει ενός άλλου σχεδίου που έφερε η εταιρεία Γριβέα στο Τ.Τ. για διοργάνωση διεθνών συνεδρίων.

Η ΤτΕ, όταν ξεκίνησε έλεγχο στο Ταμιευτήριο για τα δάνεια που είχαν δοθεί χωρίς ή με ελάχιστες εγγυήσεις, χτύπησε «καμπανάκι» σημειώνοντας στο σχετικό πόρισμα: «Τα εν λόγω δάνεια χορηγήθηκαν υπό όρους καταφανώς που δεν πληρούσαν τους όρους τραπεζικού δανεισμού, καθόσον περιελάμβαναν την εξαρχής εκταμίευση του συνόλου των δανείων…». Το χειρότερο; Οπως απεδείχθη από την εισαγγελική έρευνα, δεν πήγε ούτε ένα ευρώ για την εξυπηρέτηση των σκοπών για τους οποίους δόθηκαν, ενώ το Τ.Τ. συνέχισε να χορηγεί χρήματα στους συγκεκριμένους επιχειρηματίες (Κ. Γριβέα και τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα).

«Πράσινη» εταιρεία

Πιο συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2009, όταν πια η οικονομική κρίση είχε έρθει και ενώ τα 17 εκατ. ευρώ είχαν προκαταβληθεί στο ζεύγος, μία νέα πρότασή του προς το Τ.Τ. εγκρίνεται και χρηματοδοτείται. Συγκεκριμένα, το Ταμιευτήριο και η εταιρεία συμφερόντων του ζεύγους, C&C International, κάνουν μια νέα εταιρική σύμπραξη, για να δραστηριοποιηθεί στα θέματα της πράσινης οικολογίας. «Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, προγράμματα εκπαίδευσης, διοργάνωση διαλέξεων, συνεδρίων και έκδοση πιστοποιημένων δικαιωμάτων ρύπων» είναι το αντικείμενό της. Την εταιρεία αυτή «τρέχουν» ο Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του. Oπως αποκαλύπτεται από την εισαγγελική έρευνα, και αυτή χρηματοδοτείται από το Τ.Τ. με 2.385.000 ευρώ και τα χρήματα εκταμιεύονται αμέσως! Εργο, βέβαια, η εταιρεία που έφερε την επωνυμία Post Bank Creen Institute, δεν εμφάνισε αλλά τα χρήματα δόθηκαν.

Και ενώ θα περίμενε κανείς πως οι χρηματοδοτήσεις του ζεύγους θα σταματούσαν εδώ, αποκαλύπτεται από την έρευνα της κ. Παπανδρέου ότι πήραν και άλλα. Για ποιους λόγους; Ως χορηγίες από το Τ.Τ. για τη διοργάνωση συνεδρίων –αυτό ήταν το αντικείμενο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας– ακόμα και για διαφημίσεις στο πλαίσιο εκδηλώσεων που δεν έγιναν ποτέ.

Και μία πολύ ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, που αποκαλύπτεται σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από τη δικαστική έρευνα. Η Αναστασία Γριβέα διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. δύο εταιρειών με την επωνυμία «Ινστιτούτο Αριστείας στην Ογκολογία» και «Ενωση Αριστείας στα Παιδιατρικά Ινστιτούτα» με έδρα την Ελβετία. Ως μέλος της δεύτερης εταιρείας εμφανίζεται και ο Ιω. Ρόρρης που ήταν αντιπρόεδρος και εν συνεχεία διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Bestline» συμφερόντων του Δ. Κοντομηνά…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή