Διαδικασίες για σύγκληση του Ειδικού Δικαστηρίου

Διαδικασίες για σύγκληση του Ειδικού Δικαστηρίου

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαδικασίες Ειδικού Δικαστηρίου, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, έχουν ήδη δρομολογηθεί για την πολυσυζητημένη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, που ξεκαθάρισε το μείζονος σημασίας θέμα της παραγραφής ή μη των αδικημάτων του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, άνοιξε τον δρόμο για το Ειδικό Δικαστήριο, δημιουργώντας δικαστικό προηγούμενο μεγάλης σημασίας.

Το Δικαστικό Συμβούλιο ομόφωνα έκρινε ότι παραγραφή των αδικημάτων του Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει επέλθει, με το σκεπτικό πως η Βουλή που προέκυψε την 8η Μαΐου του 2013 συνεδρίασε μόνο για μία ημέρα και ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να θεωρηθεί βουλευτική σύνοδος. Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για την απόφασή τους στηρίχθηκαν στην παραδοχή πως η Βουλή εκείνη δεν μπορούσε, εκ των πραγμάτων, μέσα σε μία ημέρα να εκτελέσει κοινοβουλευτικά καθήκοντα, λόγω του εξαιρετικά βραχύβιου χρόνου σύγκλησής της.

Με αυτά τα δεδομένα, ο αρεοπαγίτης- ανακριτής κ. Τσαλαγανίδης έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ανακρίσεων για την υπόθεση, συντάσσοντας τον κατάλογο των μαρτύρων που θα περάσουν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου στον Αρειο Πάγο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει να καλέσει μόνον εκείνους τους μάρτυρες που θεωρεί ουσιώδεις. Αρα, δεν πρόκειται να παρελάσουν από το ανακριτικό γραφείο οι δεκάδες μάρτυρες που εξετάστηκαν από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Στόχος της ανάκρισης, που διενεργείται πλέον σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο, είναι η προσέγγιση αυστηρά των αδικημάτων που καταλογίζονται στον πρώην υπουργό και όχι η επανεξέταση της υπόθεσης με όρους που κυριάρχησαν στην Εξεταστική Επιτροπή. Κεντρικό πρόσωπο της ανακριτικής διαδικασίας θα είναι ο κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος κατηγορείται ως υπεύθυνος για την αφαίρεση τεσσάρων αρχείων από τη λίστα Λαγκάρντ που αντιστοιχούσαν σε λογαριασμούς συγγενικών του προσώπων. Οι συγγενείς του έχουν και αυτοί παραπεμφθεί και είναι συγκατηγορούμενοί του. Στην ανάκριση στον Αρειο Πάγο θα υπαχθούν επίσης και οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιω. Διώτης και Ιω. Καπελέρης για τους οποίους έχει σχηματισθεί δικογραφία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή