Προκλητική εμφάνιση Ξηρού

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «σύμβολο» της απόπειρας ανασυγκρότησης του επονομαζόμενου «αντάρτικου πόλης» επιχειρεί να αναδειχθεί ο φυγόποινος Χριστόδουλος Ξηρός. Αυτό προκύπτει από το περιεχόμενο κειμένου που αναρτήθηκε χθες το μεσημέρι στο Διαδίκτυο (Indymedia) και στο οποίο εξαπολύει απειλές κατά δημοσιογράφων, πολιτικών, αστυνομικών και καλεί σε μπαράζ αιματηρών επιθέσεων. Το κείμενο φέρεται να έχει συνταχθεί σε δύο φάσεις, την 31η Δεκεμβρίου (την παραμονή της φυγής του από τον Κορυδαλλό) και τη 14η Ιανουαρίου, και σ’ αυτό ο καταδικασθείς σε 6 φορές ισόβια τρομοκράτης αυτοπροσδιορίζεται ως «ελεύθερο μέλος της “17 Νοέμβρη”».

Στο πρώτο απόσπασμα του κειμένου ο Ξηρός κάνει συχνές αναφορές σε πρόσωπα όπως ο Αρης Βελουχιώτης και καλεί τους συντρόφους της ένοπλης δράσης «να χτίσουμε το ΕΑΜ της εποχής μας». Επίσης, αναφερόμενος εμμέσως στην «κόντρα» που έχει ξεσπάσει μεταξύ των κρατούμενων αναρχικών, ο 56χρονος φυγάς απευθύνει έκκληση για ενότητα.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν το περιεχόμενο της επιστολής (συνοδεύεται από video στο οποίο ο δραπέτης εμφανίζεται να διαβάζει αποσπάσματα του κειμένου) επιβεβαίωση των εκτιμήσεών τους ότι η φυγή του είχε στόχο να σηματοδοτήσει την επιχείρηση αναβίωσης της τρομοκρατίας. «Πήρα για άλλη μια φορά την απόφαση να βροντήξω ξανά το αντάρτικο τουφέκι ενάντια σε αυτούς που μας κλέψαν τη ζωή και πούλησαν τα όνειρά μας για να βγάλουν κέρδος», αναφέρει στο κείμενό του ο καταζητούμενος τρομοκράτης. Οπως και οι «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Ομάδες» που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στα γραφεία της Χ.Α. στο Ν. Ηράκλειο, ο Ξηρός εξαπολύει επίθεση στα στελέχη της Αριστεράς (εξωκοινοβουλευτικής και μη) χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «άπραγοι και άκαπνοι, κριτικάρουν αφ’ υψηλού, καταδικάζουν, διαφωνούν, κλαψουρίζουν».

Απειλές εκτοξεύει και εναντίον των ΜΜΕ, ισχυριζόμενος ότι «η επέλαση του Δ΄ Ράιχ δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τους Νενέκους των ΜΜΕ». Μάλιστα, αποδίδει ευθύνες στα ΜΜΕ και για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, ενώ στοχοποιεί δικαστές και αστυνομικούς γράφοντας ότι «όποιος σηκώσει χέρι σε διαδηλωτή, απεργό και κάθε αντιστεκόμενο πολίτη θα του κόβεται από τη ρίζα».

Αναφορά σε οργανώσεις

Ο Ξηρός κάνει αναφορά στις τρομοκρατικές οργανώσεις «Επαναστατικός Αγώνας», «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και «Σέχτα Επαναστατών» ισχυριζόμενος ότι τα μέλη τους έδειξαν ότι «ο εχθρός δεν είναι παντοδύναμος και ανίκητος», ενώ σε άλλο σημείο του κειμένου του γράφει ότι «η δική μας βία είναι επιβεβλημένη. Είναι ο μονόδρομος που οδηγεί στην ελευθερία». Τέλος, σχετικά με τις συνθήκες φυγής του από τις φυλακές Κορυδαλλού, γράφει ότι «το εάν κατάφερα να πείσω τους δεσμώτες μου να μου χορηγήσουν άδεια το θεωρώ προσωπική επιτυχία». Η μαγνητοσκόπηση του μηνύματος Ξηρού έχει γίνει στο κρησφύγετό του, με φόντο τις φωτογραφίες των Τσε Γκεβάρα, Γεώργιου Καραϊσκάκη, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και Αρη Βελουχιώτη, προφανώς με τη βοήθεια των ατόμων που τον υποθάλπουν.

«Δεν μας σταματούν οι απειλές»

Ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και όσων τη συνδράμουν, εμπράκτως ή πολιτικώς, αλλά και αυστηροποίησης του πλαισίου αδειών, έστειλε χθες ο κ. Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. «Δεν μας σταματούν οι απειλές των τρομοκρατών, που η αστυνομία τους συλλαμβάνει, η Δικαιοσύνη τους δικάζει και ένα σαθρό σύστημα τους αφήνει να φεύγουν ανενόχλητοι», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κλείσει τις «κερκόπορτες ενός συστήματος που δείχνει να νοιάζεται περισσότερο για την ευημερία των τρομοκρατών παρά για την ασφάλεια των πολιτών». Από τα λεγόμενα του κ. Σαμαρά δεν έλειψαν και οι αιχμές για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία και «φωτογράφισε» βάλλοντας κατά όσων «από τη μια κάνουν ό,τι μπορούν για να αφεθούν ελεύθεροι οι τρομοκράτες και από την άλλη τους αποκηρύσσουν…».

Με απαξία, εξάλλου, αντιμετώπισε συνολικά το πολιτικό σύστημα το μήνυμα Ξηρού. Ο κ. Ν. Δένδιας ανέφερε ότι «το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να διαβεβαιώσω την ελληνική κοινωνία ότι οι Αρχές επιτελούν ευσυνείδητα το καθήκον τους να οδηγούν στις φυλακές αυτούς που πρέπει να βρίσκονται εκεί». Ο κ. Χαρ. Αθανασίου τόνισε ότι «οι δηλώσεις των τρομοκρατών λαμβάνουν απάντηση από τη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο του Συντάγματος, των νόμων και των θεσμών». Ανακοίνωση για την επανεμφάνιση Ξηρού έδωσαν στη δημοσιότητα η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τα παιδιά της, Αλεξία και Κώστας, στην οποία επισημαίνεται ότι «ο Χριστόδουλος Ξηρός είναι ένας αδίστακτος, στυγνός, κατά συρροήν δολοφόνος, ο οποίος επιμένει να εκμεταλλεύεται την ηθική ανωτερότητα της Δημοκρατίας. Θα πάρει τη θέση του στη φυλακή όπου και ανήκει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο αυτόκλητος “υπερασπιστής” των “λαϊκών συμφερόντων” Χριστόδουλος Ξηρός είναι ο τελευταίος που μπορεί να έχει άποψη για τη δημοκρατία, γιατί απλά δεν πιστεύει σε αυτήν, καθώς και στην ανάγκη διαρκούς διεύρυνσής της». Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι το κόμμα «δεν συνδιαλέγεται με δολοφόνους». Η ΔΗΜΑΡ κάλεσε τις δημοκρατικές δυνάμεις σε μέτωπο κατά της τρομοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή