«Εφυγε» σε ηλικία 93 ετών ο Κώστας Φιλίνης

«Εφυγε» σε ηλικία 93 ετών ο Κώστας Φιλίνης

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 93 χρόνια της ζωής του, έζησε πολλές συνταρακτικές στιγμές. Ο Κώστας Φιλίνης, που έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας, δεν ήταν απλώς ένα στέλεχος της ελληνικής Αριστεράς. Ηταν ένας άνθρωπος που έζησε την Κατοχή, την Αντίσταση, το ΕΑΜ, τις διώξεις της Αριστεράς στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, τις συγκρούσεις στο ενιαίο ΚΚΕ που οδήγησαν στη διάσπαση και στη δημιουργία του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Ο Κώστας Φιλίνης στρατεύτηκε στην Αριστερά παρά την αστική καταγωγή του. Ενα στοιχείο που ήταν φανερό στο ήθος του, στον νηφάλιο δημόσιο λόγο του, στη διορατικότητά του να αφουγκράζεται τις ανησυχίες της κάθε εποχής. Δεν του αρκούσε η ασφάλεια των κομματικών τίτλων ούτε η καθήλωση των γραφείων. Ως υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, τη δεκαετία του ’80, υπέδειξε το ποδήλατο ως μέσον μετακίνησης.

Ως συνιδρυτής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας υπερασπίστηκε τη λογική των ανοιχτών αρχείων. Και ως κρατούμενος στη διχασμένη μετεμφυλιακή Ελλάδα, από το 1955 ώς το 1966, δεν έγραψε μόνο το βιβλίο του «Η θεωρία των παιγνίων και στρατηγική πολική». Μετέφρασε και έργα των Γκράμσι, Ζακ Γκιγιομό, Νίκου Πουλαντζά και Μαρξ. Η πολιτική του κηδεία θα γίνει την Τετάρτη στις 3 μ.μ. από το Α΄ Νεκροταφείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή