Κατόπιν δημόσιας συνέντευξης η εκλογή πρύτανη στο Καποδιστριακό

Κατόπιν δημόσιας συνέντευξης η εκλογή πρύτανη στο Καποδιστριακό

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) θα «ανακρίνουν» τους υποψηφίους πρυτάνεις στο ίδρυμα λίγο πριν από τις εκλογές, που θα οργανωθούν τον Ιούνιο. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ και καθηγητής του MIT των ΗΠΑ κ. Δημήτρης Μπερτσιμάς, για την εκλογή του πρύτανη από τους πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ θα προηγηθεί διήμερη δημόσια συνέντευξη των υποψηφίων σε όλη την κοινότητα του ιδρύματος. Βέβαια, πολλά θα κριθούν στον…προκριματικό γύρο, όταν το Συμβούλιο θα προκρίνει έως τρεις υποψηφίους έπειτα από έλεγχο ουσίας των προσόντων τους. Παράλληλα, το Συμβούλιο προτείνει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και τη σύσταση πειθαρχικού συμβουλίου για τις πράξεις των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, πολλές εκ των οποίων «πληγώνουν» την ομαλή λειτουργία του ιδρύματος. «Το κλειστό πανεπιστήμιο ήταν μαχαίρι στην καρδιά μου», λέει ο κ. Μπερτσιμάς.

Ειδικότερα, στην κατάμεστη αίθουσα των Προπυλαίων όπου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή εκδήλωση με θέμα «Το Πανεπιστήμιο Σήμερα», ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ ανέφερε ότι «κομβικής σημασίας για το μέλλον του ΕΚΠΑ είναι τρία πράγματα:

– Η εκλογή πρυτανικής αρχής με όραμα και νέες ιδέες για ανάπτυξη και αξιοκρατία, η οποία, σε συνεργασία με το Συμβούλιο, μπορεί να οδηγήσει το ΑΕΙ σε ένα δρόμο ανόρθωσης.

– Η κατάρτιση του Οργανισμού, του Συντάγματος, δηλαδή του πανεπιστημίου, και του Εσωτερικού Κανονισμού του.

– Η σύσταση του ΝΠΙΔ, που αποτελεί την ελπίδα του ιδρύματος για σωστή, διαφανή εκμετάλλευση των οικονομικών του πόρων.

Ολα προβλέπονται στον νόμο-πλαίσιο 4009 που ψηφίστηκε το 2011. «Ο νόμος Διαμαντοπούλου, παρά τις τροποποιήσεις επί Αρβανιτόπουλου, είναι σημαντική, θετική εξέλιξη για τα ΑΕΙ. Ο λόγος που ασχολήθηκα με το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι ακριβώς γιατί πιστεύω ότι ο νόμος, εάν εφαρμοστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει τα πανεπιστήμια σε μια κατεύθυνση ανόρθωσης», τόνισε ο κ. Μπερτσιμάς. Βεβαίως, το ζητούμενο είναι η σωστή εφαρμογή του νόμου. Και η πρώτη πρόκληση είναι η ανάδειξη νέων πρυτάνεων, τις υποψηφιότητες των οποίων θα κρίνουν τα μέλη του Συμβουλίου. «Ο έλεγχος ουσίας είναι τεράστια πρόκληση, διότι σε μία κομματικοποιημένη κοινωνία όλα αμφισβητούνται. Πρέπει να πείσετε ότι φεύγοντας από τον βραχνά της νομιμότητας, θα αποφύγουμε τον βραχνά του κομματισμού. Πρέπει να βρείτε ισορροπία», παρατήρησε, μιλώντας στην εκδήλωση, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Αθηνών κ. Νίκος Αλιβιζάτος.

Αλλωστε, ήδη στο πανεπιστήμιο υπάρχουν αντιδράσεις για τη στάση του συμβουλίου στον προκριματικό γύρο για την επιλογή υποψηφίων κοσμητόρων. Συγκεκριμένα, τα φώτα στρέφονται στην απόρριψη της υποψηφιότητας κ. Ελένης Καραμαλέγκου για τη θέση της κοσμήτορος στη Φιλοσοφική Σχολή, λόγω των ενεργειών κατά της εφαρμογής του νόμου 4009. Επίσης, υπάρχουν ενστάσεις για το περιεχόμενο των ερωτήσεων προς τους υποψηφίους. Ενδεικτικά, μέλη του Συμβουλίου ζήτησαν από υποψηφίους κοσμήτορες να σχολιάσουν ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήριζε το Συμβούλιο «κυβερνητικούς επιτρόπους». Για τα κριτήρια που υιοθετήθηκαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», αναμένεται σήμερα ανακοίνωση από το Συμβούλιο.

«Το κλίμα αλλάζει. Οι άνθρωποι “ξαγκυλώνουν”», διαπίστωσε η κ. Ελένη Μαντζουράνη, καθηγήτρια και μέλος του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ, η οποία μετείχε στην εκδήλωση. Φτάνει αυτό να αποδεικνύεται και στην πράξη. Και γι’ αυτό μείζον θέμα είναι η στάση των υποψηφίων πρυτάνεων και κοσμητόρων στα φαινόμενα βίας, όπως για παράδειγμα όταν μικρές ομάδες φοιτητών διακόπτουν τη συνεδρίαση της Συγκλήτου ζητώντας να περάσει το δικό τους. «Πλέον, ας μη φεύγουν οι συγκλητικοί από τη συνεδρίαση επειδή οι φοιτητές δεν πείθονται να αποχωρήσουν», τόνισε η κ. Βάσω Κιντή, καθηγήτρια και μέλος του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ. Και πρόσθεσε: «Η Σύγκλητος πρέπει να μην ανέχεται τη βία και να συνεχίσει να συνεδριάζει, ζητώντας από τους φοιτητές να αποχωρήσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή