Ελβετοί εισαγγελείς θα εξετάσουν Τσοχατζόπουλο και Ζήγρα

Ελβετοί εισαγγελείς θα εξετάσουν Τσοχατζόπουλο και Ζήγρα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 2 Φεβρουαρίου 2014 ο Ακης Τσοχατζόπουλος θα δεχθεί επίσκεψη στις φυλακές Κορυδαλλού από αντιπροσωπεία της ελβετικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας που αναζητεί τις ευθύνες ανώτατου πρώην στελέχους μεγάλης αμερικανικής τράπεζας στο «ξέπλυμα» 30 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων από τις προμήθειες των TOR-M1 και των γερμανικών υποβρυχίων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» και της ελβετικής εφημερίδας Tagesanzeiger, η ομοσπονδιακή εισαγγελία έχει ζητήσει να εξετάσει τους κ.κ. Ακη Τσοχατζόπουλο, Νίκο Ζήγρα και Βίκυ Σταμάτη. Οι κ. Τσοχατζόπουλος και Ζήγρας έχουν ανταποκριθεί θετικά στο ελβετικό αίτημα και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις των Ελβετών εισαγγελέων.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Ελβετών δικαστικών βρίσκονται οι λογαριασμοί 051-52486 και 051-52485 που ετηρούντο στην αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley. Στους δύο αυτούς λογαριασμούς, σύμφωνα με έγγραφα που έχει στην κατοχή της η «Κ», κατατέθηκαν το 2000 και το 2001 συνολικά 29.404.000 ελβετικά φράγκα και «επιβαρύνθηκε ο Φουάντ αλ Ζαγιάντ στην τράπεζα Credit Agricole Γενεύης». Ο Φουάντ αλ Ζαγιάντ εκπροσωπούσε τη ρωσική επιχείρηση Concern ANTEY που πούλησε το σύστημα TOR-M1 στην Ελληνική Δημοκρατία. Το τραπεζικό στέλεχος που χειριζόταν τον λογαριασμό, τον οποίο είχε ανοίξει στην αμερικανική τράπεζα ο κ. Νίκος Ζήγρας, μετακινήθηκε στη συνέχεια στη UBS, και μαζί με την πρώην και τη νυν σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλου, τον Φουάντ αλ Ζαγιάντ, τον Βλάση Καμπούρογλου, αντιπρόσωπο των Ρώσων στην Ελλάδα που βρέθηκε νεκρός το 2012 σε ένα φτηνό ξενοδοχείο της Τζακάρτα, βρίσκεται, μαζί με τους αδελφούς Χ. που χειρίζονταν την εταιρεία των Καμπούρογλου – Σμπώκου, Clavis, στο στόχαστρο των Ελβετών εισαγγελέων.

Κεντρικό ερώτημα των Ελβετών προς τον κ. Νίκο Ζήγρα είναι εάν χειριζόταν τους λογαριασμούς για τον εαυτό του ή για λογαριασμό τρίτου και τι γνώριζε για αυτό το πιστωτικό ίδρυμα.

Ο κ. Ζήγρας έχει καταθέσει τον Ιούνιο του 2013 στον ανακριτή της υπόθεσης των υποβρυχίων, Γαβριήλ Μαλλή, ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος άνοιξε λογαριασμό εν αγνοία του με δικό του διαβατήριο, κατάθεση που οδήγησε στην επέκταση των ερευνών και στην Ελβετία. Ο κ. Ζήγρας είχε σε ανύποπτο χρόνο επισημάνει ότι του απέσπασαν σε νοσοκομείο έξω από το Μόναχο εξουσιοδότηση για την κίνηση των λογαριασμών του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει για τις ακριβείς κινήσεις που προέκυπταν από απευθείας συνεννόηση του πρώην τραπεζίτη με τον υπουργό. Ο κ. Τσοχατζόπουλος λέει ότι αγνοεί την ύπαρξη αυτών των λογαριασμών που δεν του ανήκουν, κάτι που κρίθηκε πάντως με την πρωτόδικη απόφαση στο Εφετείο Αθηνών. Ο τραπεζίτης υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τον κ. Τσοχατζόπουλο παρά μόνο τον κ. Ζήγρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή