Χωρίς έλεγχο οι ελεγκτές δόμησης

Χωρίς έλεγχο οι ελεγκτές δόμησης

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε μία φορά δεν έχουν ελεγχθεί για το έργο τους οι ιδιώτες ελεγκτές δόμησης. Από το 2011, που η αρμοδιότητα των πολεοδομικών ελέγχων «έφυγε» από τις «αμαρτωλές» πολεοδομίες και ανατέθηκε σε ιδιώτες μηχανικούς, έως σήμερα η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν έχει καταφέρει να ελέγξει δειγματοληπτικά ούτε έναν από τους 2.500 μηχανικούς του σώματος, ελλείψει προσωπικού και εξοπλισμού. Το υπουργείο πάντως διευκρίνισε χθες σειρά ζητημάτων που αφορούν το αντικείμενο και την αμοιβή των ιδιωτών ελεγκτών δόμησης.

Δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Ειδική Υπηρεσία Ελεγκτών Δόμησης (ΕΥΕΔ, ν. 4030/11) παραμένει μια «υπηρεσία-φάντασμα», παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των λιγοστών υπαλλήλων της. Μέχρι περίπου πριν από ένα έτος αριθμούσε μόλις δύο υπαλλήλους. Σήμερα, ο βόρειος τομέας της ΕΥΕΔ διαθέτει 5 άτομα προσωπικό και ο νότιος τομέας 6 (τα οποία θα γίνουν 8 σε λίγες ημέρες). Το προσωπικό ασχολείται μόνο με τον ορισμό (μέσω κλήρωσης) των ιδιωτών μηχανικών που κάνουν τους ελέγχους και την αρχειοθέτηση των εντύπων των ελέγχων τους.

Η πλήρης αδράνεια του υπουργείου Περιβάλλοντος σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία του νεοσύστατου θεσμού αποδεικνύεται από δύο τινά: Πρώτον, μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε ένας δειγματοληπτικός έλεγχος σε ελεγκτή δόμησης, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμα κι αν η υπηρεσία ενισχυόταν με προσωπικό, είναι εντελώς «γυμνή» απ’ οποιοδήποτε τεχνικό εξοπλισμό, καθώς δεν υπάρχει ούτε καν… μια μετροταινία. Δεύτερον, ακόμα κι αν γίνονταν έλεγχοι, δεν έχει συσταθεί το εποπτικό συμβούλιο, στο οποίο σύμφωνα με τον ν. 4030/11 θα παραπέμπονται οι παρανομούντες μηχανικοί. Με άλλα λόγια, κανείς δεν ελέγχει αν ο θεσμός των ιδιωτών ελεγκτών δόμησης καταπολέμησε τη διαπλοκή ή αν απλά η οικονομική συνδιαλλαγή… άλλαξε χέρια. Το ΥΠΕΚΑ σχεδίασε εσπευσμένα, έθεσε άμεσα σε εφαρμογή και ενέταξε, με τις «ευλογίες» του ΤΕΕ, περισσότερους από 2.500 μηχανικούς στο μητρώο των ελεγκτών δόμησης. Χθες, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, με απόφασή του προχώρησε σε ορισμένες διορθωτικές κινήσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των ελεγκτών δόμησης, διορθώσεις που κρίθηκαν αναγκαίες μετά την πρώτη διετία του θεσμού. Η αμοιβή του ελεγκτή:

• Ξεκινά από 100 ευρώ για κατεδαφίσεις, περιτοιχίσεις κ.λπ. και 150 ευρώ για αλλαγές χρήσης και επισκευές.

• Ορίζεται στα 200 ή 300 ευρώ για τον πρώτο από τους δύο ελέγχους σε κτίρια μέχρι 1.000 τ.μ. και άνω των 1.000 τ.μ. αντίστοιχα.

• Ο δεύτερος έλεγχος ορίζεται στο 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό για κτίρια μέχρι 1.000 τ.μ. και στο 0,40 ευρώ ανά τετραγωνικό για μεγαλύτερα κτίρια (και «οροφή» τα 2.000 ευρώ).

• Στα βιομηχανικά ή στα κτίρια συνάθροισης κοινού ο ενδιάμεσος έλεγχος κοστίζει 0,30 ευρώ ανά τετραγωνικό, μέχρι τα 2.000 ευρώ. Επομένως, το ανώτατο που μπορεί να κοστίσουν οι τρεις έλεγχοι σε μεγάλο κτίριο είναι 5.300 ευρώ (300 + 2.000 + 3.000 ευρώ).

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις μετακίνησης σε νησιά, το κόστος των εισιτηρίων και της διαμονής βαρύνει τον κατασκευαστή, πλέον της αμοιβής του ελεγκτή. Η απόφαση σημειώνει ότι σε περίπτωση που οι ελεγκτές-μηχανικοί ανά νομό είναι λιγότεροι από 10, η κλήρωση πραγματοποιείται στους μηχανικούς όλης της περιφέρειας. Το 1/3 πάντως, των ελεγκτών δόμησης έχουν έδρα την Αττική, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία του θεσμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή