Φοβούνται χτύπημα κατά της ελληνικής προεδρίας

Φοβούνται χτύπημα κατά της ελληνικής προεδρίας

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ ερευνών σε σπίτια αντιεξουσιαστών και συγγενών του Χριστόδουλου Ξηρού εξαπέλυσε χθες η ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό του φυγόποινου τρομοκράτη. Στόχος της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα χθες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν να τεθεί σε ασφυκτικό κλοιό το συγγενικό και ιδεολογικό περιβάλλον του Ξηρού υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος εναντίον ανθρώπινων στόχων. Μάλιστα εκφράζονται φόβοι για πιθανή επίθεση κατά δραστηριότητας που σχετίζεται με την ελληνική προεδρία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά το μπαράζ ερευνών, διάχυτη είναι η αίσθηση στην ΕΛ.ΑΣ. ότι η οργάνωση του σχεδίου απόδρασης του Ξηρού αποτελεί έργο όχι μόνο ατόμων που κινούνται στο περιβάλλον της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» αλλά του συνόλου σχεδόν των «τάσεων» του λεγόμενου «αντάρτικου πόλης».

Στην Αθήνα έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε αποθήκη στου Ζωγράφου και σε οκτώ σπίτια γνωστών αντιεξουσιαστών, εκ των οποίων ένας συνελήφθη για παράνομη οπλοκατοχή. Πρόκειται για τον Γ.Κ., ο οποίος αρχές Ιουλίου του 2005 είχε συλληφθεί για αρπαγή ασπίδων από διμοιρία των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαρ. Τρικούπη. Κατά την Αστυνομία, στο διαμέρισμά του βρέθηκε ένα πιστόλι και φυσίγγια. Για την ίδια επίθεση είχαν συλληφθεί δύο ακόμα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο 35χρονος Π.Α. που καταζητείται μετά τον εντοπισμό (τον Μάρτιο του 2013) οπλοστασίου σε Ι.Χ. στα Εξάρχεια.

Κατά τις υπόλοιπες επτά έρευνες δεν προέκυψαν αξιοποιήσιμα ευρήματα. Εφοδοι έγιναν ενδεικτικά στο σπίτι της αδελφής του συλληφθέντα Γ.Κ., ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», Αντιτρομοκρατική και Ασφάλεια πραγματοποίησαν έρευνα και στο σπίτι του Ν.Μ., που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» και απηλλάγη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Πρόκειται για άτομο που συνδέεται με τον καταδικασμένο για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» Κώστα Γουρνά και τη σύζυγό του Μ. Μπ. Ερευνήθηκε επίσης το διαμέρισμα όπου διαμένει ο Χρ. Σπ., ο οποίος είχε βρεθεί στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής και το βράδυ της ένοπλης επίθεσης του «Επαναστατικού Αγώνα» εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, στην οδό Μπουμπουλίνας στα Εξάρχεια. Τότε, σε έλεγχο στο σπίτι του αστυνομικοί είχαν εντοπίσει μία σφαίρα.

Τέλος, ελέγχθηκε (δίχως να προκύψουν ευρήματα) και ο Αρ. Σ., που είχε κατηγορηθεί για ένοπλη επίθεση σε κλούβα των ΜΑΤ στην οδό Χαρ. Τρικούπη τον Ιούλιο του 2009. Για την υπόθεση ο επονομαζόμενος «τρομοκράτης με το σομπρέρο» είχε προφυλακιστεί τον Μάιο του 2010, ενώ τον Ιούνιο του 2011 κρίθηκε αθώος από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Στη Θεσσαλονίκη, Ασφάλεια και Αντιτρομοκρατική πραγματοποίησαν εφόδους σε σπίτια συγγενών του Χριστόδουλου Ξηρού και γνωστών αντιεξουσιαστών της πόλης. Ελέγχθηκαν, δίχως να προκύψουν ευρήματα, τα σπίτια του ανιψιού, της αδελφής και ενός εκ των αδελφών του Ξηρού, ενώ συνελήφθη ο 47χρονος αντιεξουσιαστής Π. Λ. για κατοχή ναρκωτικών, μιας σιδηρογροθιάς, ενός αεροβόλου πιστολιού και δύο σπρέι πιπεριού. Ο 47χρονος φέρεται να συνδέεται με την κατάληψη «Ναδίρ» στη Θεσσαλονίκη και να είχε επαφές με τον προφυλακισμένο για συμμετοχή στο «Σχέδιο Φοίνικας» της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» Σπύρο Μάνδυλα. Οι έρευνες αναμένεται να συνεχιστούν και τα επόμενα 24ωρα με την προσδοκία, η πίεση της ΕΛ.ΑΣ. σε άτομα του αναρχικού χώρου να «παγώσει» τυχόν σχεδιασμό για ισχυρό τρομοκρατικό χτύπημα.

Χθες, πάντως, ο καταδικασμένος ως αρχηγός της «17 Νοέμβρη» Αλέξανδρος Γιωτόπουλος δημοσιοποίησε επιστολή στην οποία αφήνει εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με την ΕΥΠ την Αντιτρομοκρατική και τη CIA. «Δεν γνώριζαν ότι ο Χριστόδουλος εδώ και ενάμιση χρόνο έχει πάρει έξι άδειες; Τι έκαναν για να αποτρέψουν την ενδεχόμενη εξαφάνισή του;» αναφέρει στην επιστολή του ο Γιωτόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή