Οι φαρμακοποιοί απειλούν με μεγάλες κινητοποιήσεις

Οι φαρμακοποιοί απειλούν με μεγάλες κινητοποιήσεις

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν όσα «όπλα» έχουν, ενεναντίον της διάθεσης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) από τα σούπερ μάρκετ εμφανίζονται οι φαρμακοποιοί, που τονίζουν ότι δεν πρόκειται να εκχωρήσουν σε κανέναν την επιστήμη και το αντικείμενό τους. Και προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς των ΜΥΣΥΦΑ, θα προβούν σε κινητοποιήσεις, που όμοιές της «δεν θα έχει ξαναδεί η κοινωνία».

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης επιτέθηκε στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τονίζοντας ότι η «εμμονή του για το θέμα είναι ανεξήγητη και επικίνδυνη. Αγνοεί όχι μόνο τις δικές μας αντιδράσεις, αλλά και τις αντιδράσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του καθ’ ύλην αρμοδίου υπουργού Υγείας». Ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημ. Λιντζέρης επισήμανε σε όλους τους τόνους ότι τα ΜΥΣΥΦΑ είναι κανονικά φάρμακα και πρέπει να πωλούνται στα φαρμακεία, ανεξάρτητα με τον τρόπο τιμολόγησής τους.

Οπως τόνισε ο κ. Θεοδοσιάδης, τα ΜΥΣΥΦΑ έχουν παρενέργειες και αντενδείξεις, για τις οποίες πρέπει να δίνονται οδηγίες από τον φαρμακοποιό σε φαρμακείο. Διευκρίνισε ότι η μόνη διάκριση ανάμεσα στα ΜΥΣΥΦΑ και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι ότι τα πρώτα δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και είναι ενδεικτικό ότι 200 ΜΥΣΥΦΑ ήταν συνταγογραφούμενα πριν από έξι μήνες. Συνολικά 800 σκευάσματα είναι ΜΥΣΥΦΑ και αποτέλεσαν το 2013 δαπάνη 300.000.000 ευρώ. Τέλος, οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΥΣΥΦΑ όχι απλώς δεν θα μειώσει τις τιμές, αλλά αντίθετα θα τις τριπλασιάσει.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ζήτημα, που επισημαίνει ότι στις χώρες όπου εφαρμόσθηκε το μέτρο οι τιμές εκτοξεύθηκαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «δωράκι του υπουργού Ανάπτυξης στα μεγαλοκαταστήματα, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για πολιτική διαρκούς μείωσης των δημοσίων δαπανών για το φάρμακο.

Εν τω μεταξύ, περισσότερα από 1.500 ηλεκτρονικά μηνύματα έχει δεχθεί μέσα σε τρεις ημέρες ο ΕΟΠΥΥ από γιατρούς που ζητούν να αυξηθεί το πλαφόν της δαπάνης συνταγογράφησης. Για το ζήτημα αυτό συναντήθηκαν χθες ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός με το προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Στη συνάντηση διευκρινίστηκε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τους συμβεβλημένους γιατρούς που αύξησαν τον αριθμό των επισκέψεων από 200 σε 400 τον μήνα, ενώ συμφωνήθηκε να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας που θα παρακολουθήσει την υλοποίηση του μέτρου και θα προτείνει βελτιώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή