Αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τις προφυλακίσεις

Αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τις προφυλακίσεις

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύ είναι το κλίμα στην κυβέρνηση, καθώς η απειλή της τρομοκρατίας επανέρχεται, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία παραμένουν τα μεγάλα μέτωπα με τους δανειστές, ενώ επιδιώκεται η έξοδος της χώρας από την ύφεση, κυρίως μέσω άμεσων επενδύσεων και τουρισμού. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης να επανεξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις προφυλακίσεις και την επιβολή περιοριστικών όρων. Κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες που ήδη δέχεται η διεθνής εικόνα της χώρας, αλλά και τον κίνδυνο ανακοπής της τάσης ενίσχυσης των επενδύσεων και, κυρίως, του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα. «Το σενάριο ενός χτυπήματος είναι εφιαλτικό», σχολίαζε υπουργός της κυβέρνησης, γεγονός που εξηγεί την εντολή του πρωθυπουργού να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις για την εξουδετέρωση του Χρ. Ξηρού.

Το ζήτημα Ξηρού απασχόλησε και τις επαφές που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στις Βρυξέλλες. «Ατυχείς στιγμές στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας έχουν όλες οι χώρες. Αλλά έχουμε καταγράψει σημαντικές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια και πρέπει να διαφυλάξουμε το κεφάλαιο αξιοπιστίας που συγκεντρώσαμε», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος προς τους δημοσιογράφους.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό, η πολιτική αντιπαράθεση χτυπάει κόκκινο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με μία άκρως υπαινικτική ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες κυβερνητικών στελεχών και καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει «κατά πόσο η αντιμετώπιση του Χρ. Ξηρού ως κρατουμένου, τόσο μέσα στη φυλακή όσο και κατά τις άδειές του, διέφερε από αυτήν των υπολοίπων και κατά πόσο αυτή η  προνομιακή αντιμετώπιση συνέβαλε στη φυγή του».

Οι υπαινιγμοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν έμειναν, προφανώς, αναπάντητοι. Η εκπρόσωπος της Ν.Δ., Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, επισήμανε πως η Κουμουνδούρου ουσιαστικά υιοθετεί τις καταγγελίες Γιωτόπουλου ότι ο Ξηρός λειτουργεί ως πράκτορας της Ασφάλειας. «Το ερώτημα είναι πλέον ποιος δίνει γραμμή σε ποιον. Ο Γιωτόπουλος στον ΣΥΡΙΖΑ ή ο ΣΥΡΙΖΑ στον Γιωτόπουλο;» κατέληγε η ανακοίνωση της Ν.Δ., την ίδια ώρα που ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τσουκαλάς, σημείωνε (Alpha Radio) ότι «ο Γιωτόπουλος λέει πράγματα που κάποια στιγμή απ’ όλων το μυαλό πέρασαν» και κατέληγε ότι «… αυτοί είναι τρομοκράτες, η τρομοκρατία η μεγάλη εκπορεύεται από την κυβέρνηση…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή