Ελεύθερος ο Σακκάς, με περιοριστικούς όρους και εγγύηση

Ελεύθερος ο Σακκάς, με περιοριστικούς όρους και εγγύηση

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ αφέθηκε μετά την απολογία του χθες, στον εφέτη ειδικό ανακριτή ο Κώστας Σακκάς, κατηγορούμενος για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ο 30χρονος συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη από την Αντιτρομοκρατική καθώς, όπως ανακοινώθηκε, μετά νεότερες έρευνες βρέθηκε αποτύπωμά του σε πειστήριο που η ΕΛ.ΑΣ. είχε κατασχέσει το 2009 από το σπίτι-κρησφύγετο της «Συνωμοσίας» στην οδό 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. αποτύπωμα του Σακκά είχε βρεθεί σε σακούλα με υπολείμματα εκρηκτικού μηχανισμού που οι ένοικοι του κρησφύγετου είχαν πετάξει σε παρακείμενο κάδο απορριμμάτων. Αρμόδιοι αξιωματικοί είχαν επισημάνει ότι η σύνδεση του Σακκά με το συγκεκριμένο πειστήριο επετεύχθη με 4,5 χρόνια καθυστέρηση, καθώς κατά την πρώτη σύλληψή του, το 2010 στη Ν. Σμύρνη, ο 30χρονος είχε αρνηθεί να δώσει δακτυλικά αποτυπώματα. Αντίθετα, μετά την προσαγωγή και σύλληψή του την 7η Ιανουαρίου για παραβίαση περιοριστικών όρων που του έχουν επιβληθεί μετά την αποφυλάκισή του τον Ιούλιο (κατόπιν πολυήμερης απεργίας πείνας) η Αντιτρομοκρατική υπέβαλε σε δακτυλοσκοπικό έλεγχο τον Σακκά. Ετσι, συσχετίστηκε το αποτύπωμά του με εκείνο που είχε βρεθεί στη σακούλα με τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού.

Στο υπόμνημά του προς τον ανακριτή, ο Σακκάς αρνήθηκε ότι αποτελεί μέλος της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» και ισχυρίστηκε ότι με τους συγκατηγορούμενούς του που έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για συμμετοχή στην οργάνωση έχει μόνο φιλικές σχέσεις. Επιπλέον, επικαλέστηκε το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης με την οποία είχαν απαλλαγεί από την ίδια κατηγορία οι Μανώλης Γιόσπας, Ερρίκος Ράλλης και Νίκος Βογιατζάκης, που επίσης είχαν συνδεθεί αρχικά με το σπίτι του Χαλανδρίου.

Σε επιστολή του για την υπόθεση, ο έγκλειστος για συμμετοχή στη «Συνωμοσία», Γεράσιμος Τσάκαλος, ισχυρίζεται ότι εκείνος χρησιμοποίησε τις σακούλες απορριμμάτων για να πετάξει τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, καθώς και ότι την εν λόγω σακούλα είχε μεταφέρει ο ίδιος από σπίτι στα Εξάρχεια όπου συγκατοικούσε με τον Σακκά. «Είναι πολύ πιθανό να τις είχε ακουμπήσει και ο ίδιος αφού βρίσκονταν σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού», γράφει ο Τσάκαλος. Η επιστολή καταλήγει με αναφορά στον Χριστόδουλο Ξηρό: «Μπορεί οι λέξεις να διαφοροποιούνται αλλά οι πράξεις μάς ενώνουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή