Ρακιντζής: «Τρελά νούμερα» τα περί 7.000 επιόρκων

Ρακιντζής: «Τρελά νούμερα» τα περί 7.000 επιόρκων

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερική αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του κόσμου των δημοσίων υπαλλήλων συνετελέσθη χθες στη Βουλή, καθώς κατά την ακρόασή του από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, έδωσε τέλος στα όσα επί μήνες λέγονταν ακόμα και από επίσημα χείλη, σχετικά με την ύπαρξη πολλών χιλιάδων «επιόρκων».

Ειδικότερα, ο κ. Ρακιντζής, αφού χαρακτήρισε «τρελά νούμερα» τα περί 7.000 επιόρκων, μίλησε για λάθος πληροφόρηση υπουργών (υπήρξαν μέλη της κυβέρνησης που υποστήριξαν τέτοια εκδοχή), ενώ σημείωσε αφενός ότι απολύθηκαν 200 υπάλληλοι και πως αφετέρου εκκρεμούν άλλες 500 περιπτώσεις για να τελεσιδικήσουν. Παράλληλα διευκρίνισε ότι οι 2.500 περιπτώσεις που εμπεριέχονται σε κατάλογο εισαγγελικών αρχών δεν αφορούν πρόσωπα, αλλά διώξεις, εκ των οποίων περισσότερες της μιας συχνά αφορούν το ίδιο φυσικό πρόσωπο. Την ίδια στιγμή, εξάλλου, είπε πως περιορίζονται σε μερικές δεκάδες οι υποθέσεις νόθευσης απολυτηρίων (σε δημοτικούς υπαλλήλους, 50 στην Αθήνα και 15 στα Δωδεκάνησα, των οποίων οι διορισμοί ανακλήθηκαν), για να προσθέσει ότι περιστατικά πλαστών πτυχίων (γλωσσομάθειας) που χρησιμοποιήθηκαν όχι για διορισμό αλλά για προαγωγή ελέγχονται με δυσκολία, μιας και αφορούν 200.000 περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αρκετά προβλήματα εντοπίζονται στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μίλησε, συγκεκριμένα, για τάση δημάρχων να χορηγούν σε «εκλεκτούς» άδειες για καλές θέσεις περιπτέρων, αλλά και για «συνεργασία» συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης δημοτικών συμβουλίων, προκειμένου να χάνονται ίχνη πιθανών παρατυπιών σε υποθέσεις όπως το «σπάσιμο» έργων, σε πολλά μικρού προϋπολογισμού, ώστε να γίνονται απευθείας αναθέσεις.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίασης, η οποία σημαδεύτηκε από έντονη φραστική αντιπαράθεση Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) – Κανέλλη (ΚΚΕ) για διαδικαστικά θέματα, ήταν και η επιλογή του κ. Ρακιντζή να αναφερθεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις ελεγκτέας λειτουργίας «νησίδων» του Δημοσίου, μνημονεύοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόφαση πειθαρχικού συμβουλίου να επιβάλει μόνο εξάμηνη παύση καθηκόντων σε εκπαιδευτικό του οποίου την κράτηση είχε διατάξει η Δικαιοσύνη, καθώς κατηγορούνταν για ασέλγεια σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή