Κηδεύτηκε ο Κώστας Φιλίνης

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ένα κοφτερό επιστημονικό μυαλό, ένα παθιασμένο διανοούμενο, έναν αφοσιωμένο αγωνιστή, έναν νέο ετών 93» τον Κώστα Φιλίνη, αποχαιρέτισαν «όλες οι γενιές της Αριστεράς», στο Α΄ Νεκροταφείο, σήμερα το μεσημέρι, σε μια πολιτική κηδεία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη ζωή του Κώστα Φιλίνη, στα 17 χρόνια της φυλακής και τα 7 της παρανομίας, στις καταδίκες του (δύο φορές σε ισόβια), στο «κλασικό έργο του “η θεωρία των παιγνίων”, που γράφτηκε πριν από 40 χρόνια στη φυλακή και είναι σημείο αναφοράς στις διεθνείς βιβλιογραφίες», στις μεταφράσεις του, στη δεινότητά του στο σκάκι, «απ’ όπου ανέδειξε τη σημασία της θυσίας και της ανατροπής», «στην ευρύτατη καλλιέργειά του, την αγάπη του στη γνώση, στην ευγένεια και την προσήνεια του χαρακτήρα του».

Αποχαιρετώντας τον «νέο των 93 ετών, τον πολίτη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τον διαφωτιστή της Αριστεράς και τον πρωτοπόρο της Ανανεωτικής Αριστεράς», ο διευθυντής της «Αυγής» Νίκος Φίλης επεσήμανε τη «μαχητικότητα στις ιδέες» του Κώστα Φιλίνη και τη «φρεσκάδα της σκέψης του». Υπενθυμίζοντας την παρουσία του στην πρωτοπορία της ανανεωτικής Αριστεράς, ο Ν. Φίλης σημείωσε πως ο Κώστας Φιλίνης «έκανε την επανάσταση μέσα στην επανάσταση», θέτοντας σε πρωτεύουσα θέση τη δημοκρατία.

Στις δικές του αναμνήσεις από τον «ευπατρίδη» Κώστα Φιλίνη, που ως ευρωβουλευτής παραχωρούσε το σύνολο της αποζημίωσής του στην ΕΑΡ, αναφέρθηκε, τέλος, ο Στέλιος Ζαμάνος, πρόεδρος του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Τη σορό του Κώστα Φιλίνη συνόδευσαν η κόρη του Άννα Φιλίνη, η σύντροφός του Ζωή Σβώλου, ο Μανώλης Γλέζος, ο Τάκης Μπενάς, ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με όλη την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Φώτης Κουβέλης, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Αντώνης Ρουπακιώτης, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Νίκος Κιάος, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Μίμης Ανδρουλάκης, πολλοί βουλευτές και πολύς κόσμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή