Αυστηροποιείται το πλαίσιο των προφυλακίσεων

Αυστηροποιείται το πλαίσιο των προφυλακίσεων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν την αυστηροποίηση του πλαισίου των προφυλακίσεων, αλλά και την αύξηση των μέτρων ασφαλείας στις φυλακές, οδηγείται η κυβέρνηση μετά τη διαφυγή του Χριστόδουλου Ξηρού, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης να αφήσει ελεύθερο με περιοριστικούς όρους τον κατηγορούμενο για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς» Κων. Σακκά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, δρομολογεί σειρά ενεργειών που στόχο έχουν την ισχυροποίηση του θεσμικού πλαισίου στα θέματα τρομοκρατίας, αλλά και εν γένει επικίνδυνων κρατουμένων.

Εν τω μεταξύ, ήδη με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, μετά τις αποκαλύψεις για τις άδειες των αδελφών Ξηρού, τις «επισκέψεις» του Χριστόδουλου Ξηρού στα κελιά των καταδικασθέντων ως μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς» και τελικώς τη διαφυγή του, τοποθετήθηκε νέα διευθύντρια στις φυλακές Κορυδαλλού.

Πρόκειται για την κ. Χαρά Κουτσομιχάλη, διευθύντρια στις φυλακές Ελαιώνα. Η μέχρι πρότινος διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού, Μαρία Στέφη, μετακινήθηκε σε άλλο κατάστημα κράτησης έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ηδη δέκα σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που φέρεται να εμπλέκονται στη διευκόλυνση των μετακινήσεών του Χριστόδουλου Ξηρού μέσα στη φυλακή, έχουν απολογηθεί και έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ σε απολογία έχουν κληθεί ακόμη επτά υπάλληλοι.

Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού, ο οποίος ζήτησε την άμεση λήψη δράσεων από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Κατόπιν αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αθανασίου εξετάζει την αυστηροποίηση του πλαισίου που αφορά τις προφυλακίσεις, αλλά και αυτού που αφορά τους εμπλεκομένους σε υποθέσεις τρομοκρατίας.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Αθανασίου προσανατολίζεται στην κατάργηση του νόμου Καστανίδη, ο οποίος θεσπίστηκε το 2010 και προβλέπει ότι για την προφυλάκιση θα πρέπει να έχει τελεστεί κακούργημα που επισύρει κάθειρξη άνω των δέκα ετών. Η ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης μελετά το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των διατάξεων που ίσχυαν πριν από το 2010, βάσει των οποίων η προφυλάκιση ή μη του κατηγορουμένου ήταν στη διακριτική ευχέρεια του ανακριτή για υποθέσεις με κακουργηματικές κατηγορίες που τιμωρούνταν με κάθειρξη, δηλαδή ποινή άνω των πέντε ετών.

Πέραν της ενίσχυσης του νομοθετικού πλαισίου, το υπ. Δικαιοσύνης θα προβεί στην αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας στις φυλακές και στα δικαστήρια της χώρας, αλλά και στη μετατροπή των φυλακών Δομοκού σε υψίστης ασφαλείας. Οπως έχει επισημάνει ο κ. Αθανασίου, η μετατροπή των φυλακών θα έχει ολοκληρωθεί εντός 100 ημερών και στο κατάστημα κράτησης Δομοκού θα οδηγούνται οι καταδικασθέντες για υποθέσεις τρομοκρατίας και για βαριά ποινικά αδικήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή