Στον «Κεράνη» τα δικαστήρια Πειραιά

Στον «Κεράνη» τα δικαστήρια Πειραιά

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άδεια δόμησης για τις εργασίες που απαιτούνται, προκειμένου να συγκεντρωθούν στο κτίριο του «Κεράνη» όλες οι δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά, ενέκριναν χθες τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης. Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο στην πολυετή προσπάθεια για την αξιοποίηση του κτιρίου, το οποίο πρόσφατα πωλήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη χθεσινή απόφαση, στο κτίριο των παλαιών καπναποθηκών του «Κεράνη» στην περιοχή του Ρέντη θα γίνουν εκτεταμένες εργασίες (βάσει τεχνικής έκθεσης της εταιρείας «Θέμις Κατασκευαστική») προκειμένου να φιλοξενήσει δικαστικές αίθουσες. Εκεί θα «μετακομίσουν» οι δικαστικές υπηρεσίες που βρίσκονται σήμερα στο κτίριο της οδού Σκουζέ 3 (το μόνο δημόσιο) και άλλα πέντε κτίρια στον Πειραιά. Μάλιστα υπάρχει πρόθεση το κτίριο να φιλοξενήσει και άλλες υπηρεσίες, καθώς, όπως σημειώνεται στη χθεσινή απόφαση, «εντός εξαμήνου θα πρέπει να προσκομιστεί η σύμφωνη γνώμη της ΕΤΑΔ για τη στέγαση και των υπολοίπων υπηρεσιών πέραν των δικαστικών υπηρεσιών Πειραιά, καθώς και η απόφαση περί αποδοχής των όρων της παραχώρησης».

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της «Θέμιδος» Βασ. Χανδακάς, για τη μετασκευή του «Κεράνη» σε δικαστικό κτίριο προκηρύχθηκε διαγωνισμός με προϋπολογισμό 760.000 ευρώ. Ωστόσο ο διαγωνισμός δεν έχει ακόμα καταλήξει στον ορισμό αναδόχου, περιμένοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης του κτιρίου από το ΤΑΙΠΕΔ, η οποία διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς εκκρεμεί η έγκρισή της από το ελεγκτικό συνέδριο.

Το κτίριο του «Κεράνη» περιλαμβανόταν σε μια ομάδα 28 κτιρίων στα οποία στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες και τα οποία πωλήθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ στην Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ και την Eurobank Properties (με τη δέσμευση ότι θα παραμείνουν ενοικιασμένα από το Δημόσιο για μια 20ετία). Ενάντια στην πώληση των ακινήτων έχουν προσφύγει μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία δεν είναι επωφελής για το Δημόσιο.

Το κτίριο του «Κεράνη», επί της λεωφόρου Θηβών 196-198 αγοράστηκε από το Δημόσιο το 1998 έναντι 35 εκατ. ευρώ. Δαπανήθηκαν 35 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του σε υπουργείο, με σκοπό να στεγάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά η μεταφορά δεν έγινε ποτέ εξαιτίας αντιδράσεων των εργαζομένων.

Σειρά πήρε το υπουργείο Πολιτισμού, που δεν μετακόμισε για τους ίδιους λόγους, και τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Βασικό πρόβλημα του ακινήτου είναι η θέση του, καθώς δεν εξυπηρετείται από μέσα σταθερής τροχιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή