Πρυτάνεις κατά αρμοδιοτήτων Σ.Ι.

Πρυτάνεις κατά αρμοδιοτήτων Σ.Ι.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνουν τον πόλεμο οι πρυτάνεις έναντι των Συμβουλίων, ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας ουσιαστικά να ακυρώσει τις αρμοδιότητες τις οποίες εκχωρεί ο νόμος 4009 στα Συμβούλια εν όψει των πρυτανικών εκλογών. Το συντονιστικό της Συνόδου Πρυτάνεων, που συνεδρίασε χθες, επιτέθηκε στα Συμβούλια, καταλογίζοντάς τους «αυθαίρετες ερμηνείες του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τις αρμοδιότητες των πανεπιστημιακών οργάνων». Το διακύβευμα είναι η αρμοδιότητα των Συμβουλίων να απορρίπτουν υποψηφιότητες πρυτάνεων.

Ειδικότερα, η Σύνοδος έχει ζητήσει το Συμβούλιο απλώς να εγκρίνει όλες τις υποψηφιότητες για τη θέση του πρύτανη, φτάνει να πληρούν τα τυπικά προσόντα. Δηλαδή, η Σύνοδος επιθυμεί το Συμβούλιο να μη μπορεί να κάνει ουσιαστικό έλεγχο και επιλογή των καλύτερων όχι μόνο εάν οι υποψήφιοι είναι πάνω από τρεις, αλλά και εάν υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση. Επίσης, η Σύνοδος έχει ζητήσει η γνώμη του Συμβουλίου για την έγκριση του Οργανισμού και του Κανονισμού Λειτουργίας κάθε ΑΕΙ να περιορισθεί σε συμβουλευτική.

Η αντίδραση των πρυτάνεων προεκλήθη ύστερα από επιστολή των Συμβουλίων προς τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στην οποία ζητούν ο υπουργός να γνωμοδοτήσει επί θεμάτων όπως π.χ. το όριο ηλικίας των υποψηφίων. «Ιδιαίτερη έκπληξη στην ακαδημαϊκή κοινότητα προκαλεί η πρωτοβουλία εκπροσώπων των Συμβουλίων να αποστείλουν επιστολή στον υπουργό, που περιλαμβάνει αυθαίρετες ερμηνείες του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τις αρμοδιότητες των πανεπιστημιακών οργάνων», ανέφερε χθες το Συντονιστικό.

Οι πρυτάνεις προχωρούν ένα βήμα παρακάτω και αρνούνται στα Συμβούλια την αρμοδιότητα να απορρίπτουν και υποψηφίους κοσμήτορες ύστερα από έλεγχο των ουσιαστικών τους προσόντων. Τα φώτα στρέφονται στην υποψηφιότητα της Ελένης Καραμαλέγκου για την κοσμητεία της Φιλοσοφικής Αθηνών, η οποία απερρίφθη από το Συμβούλιο. Μάλιστα, οι πρυτάνεις ζητούν για το θέμα «αποκατάσταση της νομιμότητας από την Πολιτεία». Το θέμα, επίσης, περιλαμβάνεται στην ημερησία διάταξη της σημερινής συνεδρίασης της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ. «Το υπουργείο Παιδείας πρέπει το συντομότερο να δώσει λύση στις εκκρεμότητες ως προς τον ρόλο των Συμβουλίων, ώστε τα ΑΕΙ να ασχοληθούν με τα σοβαρά ζητήματα, όπως της ανάπτυξής τους», ανέφερε χθες στην «Κ» ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανης του Χαροκόπειου, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή