Νεκροί βρέθηκαν δύο αγνοούμενοι πρόσφυγες

Νεκροί βρέθηκαν δύο αγνοούμενοι πρόσφυγες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία γυναίκα και ένα παιδί πέντε ετών βρέθηκαν νεκροί κοντά στα τουρκικά παράλια, δίνοντας συνέχεια στην τραγωδία του Φαρμακονησίου, που έχει εγείρει μεγάλα ερωτήματα για τις συνθήκες που επικράτησαν.

Οι νεκροί ήταν μεταξύ των 12 προσφύγων, τριών γυναικών και εννιά παιδιών ή βρεφών, που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου τα ξημερώματα της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου. Επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος προερχόμενο από την Τουρκία, που εντοπίστηκε κοντά στο Φαρμακονήσι, με 28 άτομα (25 Αφγανοί και 3 Σύροι) επιβαίνοντες. Σκάφος του Λιμενικού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σώματος, επιχείρησε να ρυμουλκήσει το αλιευτικό, αλλά το σκάφος ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να χαθούν 12 άτομα. Οι 16 διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη Λέρο.

Μαρτυρίες

Στη Λέρο τούς επισκέφθηκε κλιμάκιο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής. Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, δεδομένου ότι στο πλοιάριο υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας (όπου καταγράφεται και η άποψη του Λιμενικού). «Η Υπατη Αρμοστεία καλεί τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση», δήλωσε ο Laurens Jolles, υπεύθυνος για τη Νότια Ευρώπη.

Απαντώντας, το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος διευκρινίζει ότι «σε καμία περίπτωση το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος δεν διενεργούσε ρυμούλκηση προς τις τουρκικές ακτές, αντίθετα, το σκάφος με τους επιβαίνοντες αλλοδαπούς ρυμουλκείτο προς το Φαρμακονήσι. Αυτό επιβεβαιώνεται αβίαστα και τεκμηριωμένα από το γεγονός ότι το στίγμα βύθισης του σκάφους βρίσκεται δυτικότερα από το στίγμα εντοπισμού του».

Διεθνής παρέμβαση

Η υπόθεση του Φαρμακονησίου λαμβάνει όμως διεθνείς διαστάσεις, μετά την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ECRE). «Είναι πολύ πιθανό το Ελληνικό Λιμενικό να επιχείρησε παράνομη επαναπροώθηση και όχι διάσωση στη θάλασσα», δήλωσε ο Karl Kopp, διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ProAsyl. «Εχοντας πάρει τον έλεγχο του σκάφους οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν την ευθύνη για τους επιβαίνοντες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή