Οικονομική στήριξη των ΜΚΟ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Κοινωνία των Πολιτών είναι ο χώρος που όσο μεγαλώνει και ισχυροποιείται τόσο πολλαπλασιάζεται η κοινωνική ωφέλεια και τόσο σταθεροποιείται και ανθεί η δημοκρατία», δήλωσε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Δημήτρης Βλαστός, προτού ανακοινώσει το πρόγραμμα χρηματοδότησης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων «Είμαστε όλοι Πολίτες».

Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) και συγκεκριμένα από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και προπαντός τη Νορβηγία, ενώ υλοποιείται από το Ιδρυμα Μποδοσάκη με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Απρίλιο του 2016.

Ενώπιον εκπροσώπων από 300 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ανακοινώθηκαν δύο προσκλήσεις ενδιαφέροντος στους εξής πυλώνες δραστηριοποίησης: την αύξηση παροχής υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας προς ευάλωτες κοινωνικά ομάδες με διαθέσιμη χρηματοδότηση 2.785.000 ευρώ, αλλά και την προάσπιση δικαιωμάτων και ενίσχυση εποπτικού ρόλου των ΜΚΟ, με διαθέσιμη χρηματοδότηση 775.350 ευρώ. Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης από τον ΕΟΧ για την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 7,34 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να γνωστοποιηθούν επόμενες προκηρύξεις.

Κατάθεση προτάσεων

Οι ενδιαφερόμενες ΜΚΟ καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τις 22 Μαρτίου 2014 και υπολογίζεται ότι έως τα τέλη Μαΐου θα έχουν επιλεγεί οι δικαιούχοι από ομάδα ανεξάρτητων βαθμολογητών. Το Ιδρυμα ενθαρρύνει τις συνεργασίες μεταξύ των Οργανώσεων για την υλοποίηση των προγραμμάτων. Επισημαίνεται ότι το 10% των χρημάτων προορίζεται για έργα που στόχο έχουν να ωφελήσουν παιδιά και νέους. Οι προϋποθέσεις για την κατάθεση αιτήσεων διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν πρόκειται για μεγάλο έργο (επιχορήγηση 10-50.000 ευρώ) ή για πολύ μεγάλο (50.001- 250.000 ευρώ). Το Ιδρυμα Μποδοσάκη θα αξιολογεί σε σταθερή βάση την εξέλιξη των χρηματοδοτούμενων δράσεων και μετά την έναρξή τους.

Μπορεί έως τη δεκαετία του ’90 ο χώρος των ΜΚΟ να ήταν υπανάπτυκτος και υποτονικός στη χώρα μας, έκτοτε όμως πολλά έχουν αλλάξει. «Στην Ελλάδα τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι το 70% της κοινής γνώμης εμπιστεύεται τις ΜΚΟ και τα Ιδρύματα, ενώ μόνο 16% τα κόμματα» ανέφερε ο κ. Βλαστός. Στόχος του Ιδρύματος δεν είναι μόνον η οικονομική στήριξη των ΜΚΟ, αλλά και η δημιουργία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας τους. «Ελπίζουμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει ετοιμαστεί σχέδιο νόμου που θα εισάγει κανόνες διακυβέρνησης και διαφάνειας των ΜΚΟ που θα επιτρέπουν στο κράτος, την Ε.Ε. και κάθε χορηγό ή πολίτη να έχει πληροφορίες για τη δραστηριότητα κάθε οργανισμού». Παράλληλα, στοχεύουν στην ανάπτυξη των ικανοτήτων των ΜΚΟ, αλλά και στη χαρτογράφηση όλων των ελληνικών ΜΚΟ κατά κατηγορία και δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή