Εικονικές τάξεις ανώτατης εκπαίδευσης, δωρεάν παγκοσμίως

Εικονικές τάξεις ανώτατης εκπαίδευσης, δωρεάν παγκοσμίως

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Κι άλλο homework μαμά;» Πού να το φανταζόταν το κορίτσι ότι στα 14 της θα τελείωνε κάθε βράδυ νωρίτερα τα μαθήματα από τη μαμά της. Εδώ που τα λέμε, δεν το φανταζόταν ούτε και η μαμά της. Η 49χρονη Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου καθόταν ήσυχη στη ζωή της, που μοιραζόταν ανάμεσα στην οικογένεια και τη δουλειά της (είναι υπεύθυνη κλινικών μελετών), όταν ξαφνικά σαν κάποιος να άνοιξε ένα παράθυρο και ένας δαιμονισμένος αέρας να σάρωσε τα πάντα. Με την καλύτερη έννοια του κόσμου. «Υπάρχει κάτι ωραιότερο από το να μαθαίνεις;» λέει η ίδια στην «Κ».

Η κ. Παπαγεωργοπούλου είναι μία από τους 6,2 εκατ. courserians, όπως λέγονται οι σπουδαστές των εικονικών τάξεων του Coursera. Πρόκειται για την ιντερνετική πλατφόρμα που ίδρυσαν το 2012 οι καθηγητές Daphne Koller και Andrew Ng, η οποία έχει φέρει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα, αφού διαθέτει συμπαγή «κομμάτια» ανώτατης εκπαίδευσης εντελώς δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο. Συνεργαζόμενη με πανεπιστήμια όπως το Stanford, το Princeton, το Columbia, το Johns Hopkins, το Yale και άλλα 100 ιδρύματα από ΗΠΑ και Ευρώπη, που ανταποκρίθηκαν στην κοινή απαίτηση για προσιτές, ανοιχτές σπουδές για όλους, προσφέρει σήμερα 590 μαθήματα (courses) που καλύπτουν ευρύτατο φάσμα ειδικοτήτων, από τη Βιολογία ώς τη Νομική και από τα Οικονομικά ώς τις Κοινωνικές Επιστήμες. Οι σπουδαστές παρακολουθούν από το σπίτι τους τις διαλέξεις των διακεκριμένων καθηγητών μέσω βίντεο, έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα συγγράμματα δωρεάν, αναλαμβάνουν εργασίες, περνούν τεστ και στο τέλος, αν τα καταφέρουν, παίρνουν πτυχίο επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. Προς το παρόν, το «χαρτί» δεν αναγνωρίζεται από τους επίσημους φορείς (αν και δίνεται η δυνατότητα πλέον στους σπουδαστές, με μικρό κόστος, να το μετατρέψουν σε credits για πτυχίο από το αντίστοιχο πανεπιστήμιο), ωστόσο είναι ό,τι πρέπει για το βιογραφικό.

Ηδη η κ. Παπαγεωργοπούλου έχει προσθέσει στο προφίλ της στο LinkedIn τα διπλώματα που έχει αποκτήσει στο Coursera, που δεν είναι ούτε ένα ούτε δύο… Εχει παρακολουθήσει:

• Μαθηματική Σκέψη (Mathematical Thinking), Πανεπιστήμιο Stanford. «Ηταν το πρώτο που παρακολούθησα, τα μαθηματικά ήταν το απωθημένο μου».

• Εισαγωγή στην Παράλογη Συμπεριφορά (Introduction to Irrational Behavior), Πανεπιστήμιο Duke. «Εκανα εργασία την οποία είδαν και βαθμολόγησαν συμφοιτητές μου, ενώ εγώ αντίστοιχα βαθμολόγησα άλλων».

• Συνοπτική Ιστορία της Ανθρωπότητας (Brief History of Humankind), Hebrew University. «Πολύ ωραίο, κράτησε 17 εβδομάδες!».

• Δημιουργικότητα (Creativity), Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. «Το αγαπημένο μου course, αξέχαστο».

• Ανάπτυξη και Εμπορευματοποίηση Φαρμάκων (Drug Discovery, Development and Commer-cialization), Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Είναι ο τομέας μου και με ενδιέφερε».

• Συναισθηματική Ευφυΐα και Ηγεσία (Inspiring Leadership through Emotional Intelligence), Πανεπιστήμιο Case Western Reserve. «Σε αυτό το μάθημα παρακολούθησα μόνο τα lectures. Το δίδασκε Ελληνας, ο κ. Βογιατζής, εξαιρετικός».

• Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στην Υγεία (Healthcare Innovation and Entrepreneurship), Πανεπιστήμιο Duke.

«Η εμπειρία δεν περιγράφεται. Εχω παρακολουθήσει course με άλλα 60.000 άτομα απ’ όλο τον κόσμο (σ.σ.: το δημοφιλέστερο σήμερα μάθημα έχει 250.000 σπουδαστές)» λέει η κ. Παπαγεωργο-πούλου. «Στο Creativity μας έβαλαν να κάνουμε ένα πρότζεκτ σε ομάδες. Συναντηθήκαμε μέσω skype με τέσσερις άλλους φοιτητές από διάφορα μέρη του κόσμου και συνεργαστήκαμε. Είδαμε και στην πράξη πόσο χρήσιμη είναι η πολυπολιτισμικότητα, όταν ο καθένας έδινε τη δική του οπτική γωνία». Σε όλα τα μαθήματα, βρίσκει πάντα πολλούς Ελληνες. «Η Ελλάδα εκπροσωπείται πάρα πολύ καλά στο Coursera. Στο Irrational Behavior ήμασταν τρίτη χώρα!» Οι Ελληνες courserians έχουν φτιάξει μέχρι και δικό τους γκρουπ στο facebook.

Κι όμως έχει περάσει μόλις ένας χρόνος και κάτι από τότε που ξεκίνησε την περιπέτεια. «Ημουν στο facebook και είδα ένα σχετικό ποστ από ένα φίλο στο Στάνφορντ. Ζαλίστηκα από τον πλούτο των μαθημάτων. Και είπα ότι αυτό είναι καλύτερο από το να κάθομαι τα βράδια να βλέπω τηλεόραση. Τώρα θα γραφτώ στην Κοινωνική Ψυχολογία που διάβασα ότι είναι καλό. Μη γελάσετε, αλλά όλο αυτό το πράγμα μου ’χει δώσει φοβερή ενέργεια. Μου ’χει αλλάξει τη ζωή».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή