Eλεύθερος με 500.000 ευρώ εγγύηση ο Μ. Ματαντός

Eλεύθερος με 500.000 ευρώ εγγύηση ο Μ. Ματαντός

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης 500.000 ευρώ αφέθηκε χθες, λίγο πριν από τις 10 το βράδυ, ο επιχειρηματίας Μιχάλης Ματαντός, μετά την απολογία του -που κράτησε περίπου 12 ώρες- σχετικά με την εμπλοκή του στις «χρυσές» μίζες που δόθηκαν στο περιθώριο υπογραφής συμβάσεων για τα υποβρύχια.

Η απολογία του κ. Ματαντού ήταν μαραθώνια, όπως εξάλλου αναμενόταν, καθώς ο επιχειρηματίας θεωρείται πρόσωπο-κλειδί για την ανάκριση και ο βασικότερος από τους εμπλεκομένους στη διακίνηση του μαύρου πολιτικού χρήματος στον τομέα των εξοπλιστικών. Υπήρξε εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Ferrostaal στην Ελλάδα, η οποία υπέγραψε δύο συμβάσεις με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για την προμήθεια δύο υποβρυχίων τύπου 214 και επισκευή άλλων δύο τύπου 209, που κόστισαν συνολικά στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος φέρεται να διακίνησε μίζες που -σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει φέρει στο φως η ανάκριση- αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ποσό φέρεται να κατέληξε σε πολιτικό προσωπικό, στρατιωτικά στελέχη και υπαλλήλους που είχαν στελεχώσει τις αρμόδιες επιτροπές, υπέγραφαν σχετικά έγγραφα ή μπορούσαν να εμποδίσουν τη διαδικασία των συμβάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ο κ. Ματαντός φέρεται να έδωσε σημαντικά στοιχεία αποκαλύπτοντας λογαριασμούς μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα μαύρα χρήματα, και οι οποίοι δεν είχαν εντοπιστεί μέχρι χθες από τις έρευνες της ελληνικής Δικαιοσύνης. Αρνήθηκε ωστόσο να κατονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα και δη πολιτικά πρόσωπα που πήραν μίζες, εμμένοντας στις αποκαλύψεις που είχε κάνει καταθέτοντας παλαιότερα ενώπιον της γερμανικής Δικαιοσύνης. Τότε είχε πει ότι έδωσε 17 εκατομμύρια ευρώ στον προφυλακισμένο σήμερα Σωτήρη Εμμανουήλ (πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά) και 1 εκατομμύριο ευρώ στον επίσης προφυλακισμένο Γιάννη Μπέλτσιο, στενό συνεργάτη του καταδικασμένου πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου.

Ο Μ. Ματαντός κατέθεσε πολυσέλιδο υπόμνημα που ξεπερνά τις 100 σελίδες, στις οποίες αναπτύσσει τη δική του εκδοχή για όσα συνέβησαν, ενώ στη συνέχεια δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από τον ανακριτή για να αποκαλύψει τους αποδέκτες των εκατομμυρίων από τις μίζες. Μεταξύ άλλων υποστήριξε χθες ότι έπαιρνε τα εκατομμύρια από τους Γερμανούς υπευθύνους της Ferrostaal και τα διακινούσε χωρίς να γνωρίζει κάθε φορά για ποιον προορίζονταν αυτά τα χρήματα. Παράλληλα, φέρεται να ήρθε σε αντίθεση και να προσπάθησε να ανατρέψει σημεία από τις απολογίες των Μπέλτσιου και Εμμανουήλ, τα οποία τον αφορούν.

Ερωτώμενος σχετικά με το θέμα, ο δικηγόρος του επιχειρηματία, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, έκανε λόγο για σημαντική βοήθεια που προσέφερε ο πελάτης του στη Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή