Σοκάρουν οι μαρτυρίες των προσφύγων για το Φαρμακονήσι

Σοκάρουν οι μαρτυρίες των προσφύγων για το Φαρμακονήσι

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες και σοκαριστικές οι καταγγελίες των διασωθέντων, που έφτασαν χθες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, όπου χάθηκαν 12 άνθρωποι (εννιά παιδιά -βρέφη- και τρεις γυναίκες)! «Οταν προσπάθησε η γυναίκα μου να πιαστεί από τη βάρκα του Λιμενικού, οι άνδρες του Λιμενικού την κλωτσούσαν. Δεν με άφησαν να πέσω στη θάλασσα να σώσω τη γυναίκα με το παιδί μου», έλεγε με δάκρυα στα μάτια ένας πρόσφυγας που έχασε τη γυναίκα του και τρία παιδιά. «Οι άνδρες του Λιμενικού μας έβριζαν και μας απειλούσαν με τα όπλα. Εβλεπαν να πνίγονται γυναίκες και παιδιά και δεν έκαναν τίποτα», κατήγγειλε άλλος πρόσφυγας.

Σύμφωνα με τους διασωθέντες, το σκάφος του Λιμενικού έσυρε τη δική τους βάρκα προς την Τουρκία με μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα το μικρό σκάφος να βουλιάξει. «Σοκ και αναταραχή μου προξενεί η νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι, σε μια υπόθεση που φαίνεται να αποτελεί μια αποτυχημένη μαζική απέλαση.

Την περασμένη εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην παράνομη πρακτική των μαζικών απελάσεων. Τους ζητώ εντόνως να κρατήσουν την υπόσχεσή τους», τόνισε ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς. Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί διεξοδική, διάφανη και ανεξάρτητη έρευνα και άσκηση δίωξης στους υπαιτίους.

Εντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. «Ο Μούιζνιεκς και διάφοροι άλλοι θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα. Κανένας, ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να ενημερωθεί», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Δεν μπορούν όλα αυτά να αποτελούν αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης, δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και όλοι οι μετανάστες να απολαμβάνουν άσυλο στη χώρα» υπογράμμισε.

«Το σκάφος του Λιμενικού οδηγούσε το πλεούμενο με τους παράνομους μετανάστες προς το Φαρμακονήσι και όχι προς την Τουρκία. Φαίνεται, εξάλλου, από τα στίγματα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας. Μία γυναίκα και ένα παιδί έπεσαν στη θάλασσα, ενώ στη συνέχεια γύρισαν όλοι προς την πλευρά τους, με αποτέλεσμα να ανατραπεί το σκάφος. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές μέσα στη θαλασσοταραχή και με τουμπαρισμένο το σκάφος και αυτό είναι το τραγικό. Προφανώς κάποιοι εγκλωβίστηκαν κάτω από αυτό».

«Ατυχέστατη» χαρακτηρίζει τη δήλωση Βαρβιτσιώτη το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας. «Η προστασία των συνόρων πρέπει να είναι αποτελεσματική και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής απόλυτος», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τις «παράνομες πρακτικές αποτροπής εισόδου προσφύγων», ενώ χαρακτήρισε τις δηλώσεις Βαρβιτσιώτη «μνημείο πολιτικής αναισθησίας και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής». Οι 16 διασωθέντες φιλοξενούνται στο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, όπου τους προσφέρεται ιατρική και ψυχολογική φροντίδα.

Γιαννησ Ελαφροσ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή