Παράταση ελέγχου ιατρικών αποβλήτων εντός ΧΥΤΑ Φυλής

Παράταση ελέγχου ιατρικών αποβλήτων εντός ΧΥΤΑ Φυλής

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση ενός μηνός στην εφαρμογή της ειδικής διαδικασίας ελέγχου-διαλογής των νοσοκομειακών αποβλήτων εντός του ΧΥΤΑ Φυλής, από μεικτά κλιμάκια στα οποία συμμετέχουν και εργαζόμενοι των νοσοκομείων, δίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στο διάστημα αυτό αναμένεται να αλλάξει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τη συνολική διαχείριση των νοσοκομειακών απορριμμάτων.

Η «έκτακτη» διαδικασία που εφαρμόζεται τώρα έχει προκαλέσει τη διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), που τονίζει ότι η ταξινόμηση των νοσοκομειακών απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με αυστηρούς κανόνες εντός των μονάδων Υγείας. Και υπενθυμίζει ότι «δεν είναι στο υπηρεσιακό τους καθήκον η συνοδεία νοσοκομειακών αποβλήτων».

Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι «μεθοδεύεται ο χαρακτηρισμός του συνόλου των νοσοκομειακών αποβλήτων σε επικίνδυνα, ώστε να οδηγούνται με τετραπλάσια τιμή στους αποτεφρωτήρες που πίσω τους κρύβονται μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα». Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, «το αποτέλεσμα είναι είτε αθέλητα είτε ηθελημένα, να αυξάνονται οι δαπάνες των νοσοκομείων». Στη χθεσινή ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ τονίζεται ότι οι υπάλληλοι των νοσοκομείων «απειλούνται εφόσον είναι αναμεμειγμένα τα αστικά απόβλητα με τα επικίνδυνα νοσοκομειακά να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται σε αυτόφωρη διαδικασία».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, Γιώργος Ζαχαρόπουλος, μιλώντας στην «Κ», διαψεύδει κατηγορηματικά αυτή την καταγγελία. Διευκρινίζει ότι «το πολύ να έχει υπάρξει κάποια αντιπαράθεση μεταξύ εργαζομένων νοσοκομείων και υπαλλήλων του ΕΔΣΝΑ στη διαδικασία του ελέγχου, και η οποία οφείλεται στην ασάφεια της εγκυκλίου του υπ. Υγείας για το ποια είναι οικιακά, επικίνδυνα και μολυσματικά νοσοκομειακά απόβλητα».

Ο ίδιος σημειώνει ότι τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν συμμορφωθεί στους κανόνες διαχείρισης των απορριμμάτων τους, αφού μέρα με τη μέρα μειώνεται ο αριθμός των επικίνδυνων αποβλήτων που εντοπίζονται στα οικιακά. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές από τα 22 απορριμματοφόρα που μετέφεραν σάκους με απόβλητα από νοσοκομεία, μόνο σ’ ένα εντοπίστηκαν μολυσματικά. Αντίθετα, πριν από 20 ημέρες, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή της μεταβατικής διαδικασίας, σχεδόν όλα τα απορριμματοφόρα από τα νοσοκομεία είχαν και «μολυσματικό φορτίο». Αλλωστε, συνολικά τις τελευταίες 20 ημέρες από τον ΧΥΤΑ στον αποτεφρωτήρα έχουν οδηγηθεί περίπου 130 τόνοι μολυσματικών απορριμμάτων που ήταν αναμεμειγμένοι με οικιακά νοσοκομειακά απορρίμματα!

Αποτέφρωση και ταφή

Σύμφωνα με την ειδική μεταβατική διαδικασία, τα οικιακά νοσοκομειακά απόβλητα, αφού συλλεχθούν με απορριμματοφόρα του δήμου, οδηγούνται σε ειδικό χώρο στον ΧΥΤΑ για να ελεγχθούν. Εάν εντοπιστούν μολυσματικά μεταξύ των οικιακών, αυτά διαχωρίζονται, ζυγίζονται και οδηγούνται για αποτέφρωση. Για την ταφή των απορριμμάτων, ο δήμος χρεώνεται από τον ΕΔΣΝΑ με 45 ευρώ/τόνο. Η αποτέφρωση των απορριμμάτων στον ειδικό αποτεφρωτήρα κοστίζει στα νοσοκομεία 1,70 ευρώ/κιλό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή