Θεσσαλονίκη: Με τον Γ.Μπουτάρη συναντήθηκαν οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ

Θεσσαλονίκη: Με τον Γ.Μπουτάρη συναντήθηκαν οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Πορεία διαμαρτυρίας από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης ως το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο πραγματοποίησαν το μεσημέρι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, αντιδρώντας στην προοπτική υπαγωγής της εταιρείας σε ειδική εκκαθάριση.

   Η σχετική αίτηση του ελληνικού δημοσίου εκδικάζεται τη Δευτέρα και οι εργαζόμενοι θα ασκήσουν παρέμβαση στο δικαστήριο, ζητώντας την απόρριψή της.

   Το πρωί, αντιπροσωπεία του ΕΚΘ και του σωματείου εργαζομένων της ΕΛΒΟ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι θεωρεί "τελείως απαράδεκτο να κλείνει μια βιομηχανία με τόσους εργαζόμενους και με τόσες δυνατότητες" για την τοπική και εθνική οικονομία και εξέφρασε τη συμπαράστασή του.

   Σε συνέντευξη τύπου στο ΕΚΘ, το μεσημέρι, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και της ΕΛΒΟ υπογράμμισαν ότι θεωρούν υπεύθυνο "τον κύριο μέτοχο, το ελληνικό δημόσιο" για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην εταιρεία, καθώς χωρίς διοίκηση επί εξάμηνο, με ανεκπλήρωτες τις υποχρεώσεις του δημοσίου απέναντί της και χωρίς ρευστότητα, αδυνατεί να ανταποκριθεί στους στόχους της και στο αυξημένο ενδιαφέρον για παραγγελίες από το εξωτερικό. Αλλά και για το ότι "δεν ασκήθηκε διαχειριστικός έλεγχος" για το έλλειμμα που δημιουργήθηκε την περίοδο 2006-2010, υπό τον "πρώην ιδιοκτήτη".

   Συμπλήρωσαν δε ότι, εάν το δικαστήριο αποφασίσει την υπαγωγή της ΕΛΒΟ σε ειδική εκκαθάριση και εάν δεν δοθούν διαβεβαιώσεις ότι η εταιρεία θα λειτουργήσει κανονικά, σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε μηνύσεις κατά του ΥπΟικ.

   "Χωρίς να έχει οριστεί διοίκηση, χωρίς να ξεκαθαρίζουν με ποιους εργαζόμενους και με ποια οργανωτική δομή, δεν ξέρω πώς μια εταιρεία σε εκκαθάριση μπορεί να υπογράψει συμβόλαια, να πάρει και να εκτελέσει παραγγελίες. Ουσιαστικά κλείνουν την ΕΛΒΟ με άλλο τρόπο, αναίμακτα. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό" τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΕΛΒΟ Θόδωρος Αλιόγκας.

   Για "ασφυκτική πίεση" της τρόικας προς την κυβέρνηση και για αλλαγή της στάσης της τελευταίας, από εκείνη "που φάνηκε να υιοθετεί πριν από λίγους μήνες", έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

   "Η εταιρεία απαξιώνεται, ενώ μπορεί να εκτελέσει παραγγελίες που μπορούν να αγγίξουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ, με ένα λειτουργικό κόστος κάτω από 15 εκ. ευρώ το χρόνο, με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία" υπογράμμισε.

   Παρεμβάσεις έκαναν ο γραμματέας του ΕΚΘ Σ. Ζαριανόπουλος, τα μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Χαραλαμπίδου, εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή