Συνεχίζεται ο σάλος για το Φαρμακονήσι

Συνεχίζεται ο σάλος για το Φαρμακονήσι

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, τόνισε πως «έχουμε δύο αποστολές ως Σώμα, να προστατέψουμε τα σύνορά μας και να μην χαθεί ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα».

Τη λύπη της για την τραγωδία και την επιθυμία να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα, εξέφρασε η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ, προσερχόμενη στο Ζάππειο. Η κ. Μάλμστρομ σημείωσε ότι η Ε.Ε. έχει βοηθήσει πολύ την Ελλάδα στα ζητήματα των συνόρων. «Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πρόοδο, αλλά είναι πολλά όσα πρέπει να γίνουν», τόνισε.

«Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία. Υπάρχουν τα στίγματα των πλεούμενων. Εκεί αποδεικνύεται, πέραν πάσης αμφισβήτησης, ότι δεν υπήρξε καμία απόπειρα επαναπροώθησης, ούτε τίποτα σχετικό. Υπήρξε προσπάθεια διάσωσης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, απαντώντας στις επικρίσεις για την τραγωδία με τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι.

Επισήμανε ότι ήταν και δύο λιμενικοί πάνω στο σκάφος και πρόσθεσε λέγοντας ότι «θα ήθελα να μην ρίχνουμε τόσο εύκολα λάσπη σε ανθρώπους που δίνουν όλο τους το είναι για να προστατεύσουν τα σύνορά μας».

Ο Σ. Κεδίκογλου ανέφερε πως «κατανοώ ότι μπορεί κάποιος, μέσα στην απελπισία του (σ.σ. ο πατέρας που έκλαιγε, γιατί έχασε όλη του την οικογένεια) να είπε αυτό που νομίζει. Δεν δέχομαι, όμως, από τη στιγμή που υπάρχουν κατηγορηματικές τοποθετήσεις και από ανθρώπους που, όπως είπα, δίνουν όλο τους το είναι για την κοινωνία, ξεκάρφωτες κατηγορίες».

Τόνισε μάλιστα ότι δυο άνδρες του Λιμενικού είχαν ανέβει στο σκάφος των μεταναστών για να τους σώσουν, λέγοντας: «Αν είναι (σ.σ. τα γεγονότα) όπως ισχυρίζονται (σ.σ. οι διασωθέντες) τότε οι δύο άντρες του Λιμενικού γιατί ήταν πάνω στο πλεούμενο; Γιατί προσπάθησαν με κάθε τρόπο να τους σώσουν; Αναφέρονται συγκεκριμένα στοιχεία».

Υπενθύμισε πως «μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας είναι (σ.σ. να φέρει τους Ευρωπαίους αντιμέτωπους με το πρόβλημα, γιατί δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας). Έχουμε ήδη αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία. Σας υπενθυμίζω ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, μαζί με τον ομόλογο του της Ιταλίας και της Μάλτας, ξεκίνησαν μια προσπάθεια που αργότερα την ενστερνίστηκε όλη η ΕΕ, γιατί μετά από την τραγωδία στη Λαμπεντούζα υπήρχε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, έγινε κατανοητό ότι δεν πρέπει να αφήνεται ο ευρωπαϊκός νότος να αντιμετωπίζει μόνος του, αυτό το κύμα προσφύγων ή λαθρομεταναστών και πρέπει να υπάρξει μια συνολική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση. Και χαιρόμαστε γιατί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η Ευρώπη έκανε μεγάλα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση».

 

Παράλληλα, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη, όπου φαίνεται το στίγμα του αλιευτικού που μετέφερε τους 28 μετανάστες όταν εντοπίστηκε και επίσης την ώρα της βύθισής του. Το δεύτερο στίγμα βρίσκεται δυτικότερα από το σημείο εντοπισμού. «Το γεγονός αυτό συνεπάγεται τη ρυμούλκησή της προς τις ελληνικές ακτές την ώρα της βύθισής της», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Αρχηγείου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι το περιπολικό, που ενεπλάκη στην τραγωδία, έχει λάβει μέρος σε επιτυχημένες επιχειρήσεις διάσωσης με δεκάδες διασωθέντες. Αναφερόμενο στο έργο του Σώματος τα έτη 2012 – 2013 τονίζεται ότι «διέσωσε από βέβαιο θάνατο 3.186 παράνομους μετανάστες».

Την παραίτηση του κ. Βαρβιτσιώτη ζήτησε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ. «Πώς μπορεί ένας τέτοιος υπουργός να παραμένει στη θέση του; Μήπως η παραμονή του δίνει το σήμα στις λιμενικές αρχές να δράσουν με παρόμοιο τρόπο σε ανάλογες περιπτώσεις;» δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες των διασωθέντων το Σάββατο στην «Καθημερινή».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή