Προκαταρκτική για τα αίτια της τραγωδίας

Προκαταρκτική για τα αίτια της τραγωδίας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι διέταξε το Ναυτοδικείο Πειραιώς, ύστερα από αίτημα του υπουργού Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη. Υπεραμυνόμενος της δράσης του Λιμενικού Σώματος, μιλώντας χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, τόνισε πως «έχουμε δύο αποστολές ως σώμα, να προστατέψουμε τα σύνορά μας και να μη χαθεί ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα».

Τη λύπη της για την τραγωδία και την επιθυμία να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα εξέφρασε η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ, προσερχόμενη χθες στο Ζάππειο. Η κ. Μάλμστρομ σημείωσε ότι η Ε.Ε. έχει βοηθήσει πολύ την Ελλάδα στα ζητήματα των συνόρων. «Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πρόοδο, αλλά είναι πολλά όσα πρέπει να γίνουν», τόνισε.

Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Λιμενικό καταθέσεις πέντε εκ των 16 διασωθέντων, που έρχονται σε αντίθεση με τις συγκλονιστικές καταγγελίες που έγιναν «ζωντανά». Πρόκειται για πέντε καταθέσεις στο Λιμεναρχείο Λέρου (δεν δίνονται τα ονόματα), στις οποίες αναδεικνύεται ο θετικός ρόλος του Λιμενικού στη διάσωση των προσφύγων. Αφού περιγράφεται ο τρόπος που ξεκίνησε το σκάφος από την Τουρκία («δεν μας έδωσαν σωσίβια»), αναφέρεται ότι το αλιευτικό αναποδογύρισε όταν πήγαν όλοι προς τη μία πλευρά (ύστερα από πτώση δύο ατόμων στη θάλασσα). «Οσοι μπορούσαμε να κολυμπήσουμε πήγαμε κοντά στο σκάφος (σ.σ.: του Λιμενικού) και μας τράβηξαν πάνω», αναφέρεται. «Πιστεύω θα είχαμε πεθάνει όλοι μας. Ισως να τουμπάριζε και μόνη της η βάρκα λόγω του καιρού», έτσι απαντιέται το ερώτημα τι θα γινόταν εάν δεν είχε έρθει το Λιμενικό. «Μας μετέφεραν στην ξηρά, μας έδωσαν ρούχα, νερό και φαγητό και μας πήγαν στο νοσοκομείο», αναφέρεται σε άλλη κατάθεση. Πάντως, μέλη μεταναστευτικών οργανώσεων, που ασκούν ρόλο μεταφραστή των προσφύγων, δήλωσαν χθες ότι μέρος τουλάχιστον των διασωθέντων δεν γνωρίζει τίποτα για τις συγκεκριμένες καταθέσεις.

Χάρτης με το στίγμα

Χθες, το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη, όπου φαίνεται το στίγμα του αλιευτικού που μετέφερε τους 28 μετανάστες όταν εντοπίστηκε και την ώρα της βύθισής του. Το δεύτερο στίγμα βρίσκεται δυτικότερα από το σημείο εντοπισμού. «Το γεγονός αυτό συνεπάγεται τη ρυμούλκησή του προς τις ελληνικές ακτές την ώρα της βύθισής του», λέει η ανακοίνωση του αρχηγείου. Επίσης, σημειώνεται ότι το περιπολικό που ενεπλάκη στην τραγωδία έχει λάβει μέρος σε επιτυχημένες επιχειρήσεις διάσωσης με δεκάδες διασωθέντες και ότι το σώμα τα έτη 2012-2013 «διέσωσε από βέβαιο θάνατο 3.186 παράνομους μετανάστες».

Την παραίτηση του κ. Βαρβιτσιώτη ζήτησε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ. «Πώς μπορεί ένας τέτοιος υπουργός να παραμένει στη θέση του; Μήπως η παραμονή του δίνει το σήμα στις λιμενικές αρχές να δράσουν με παρόμοιο τρόπο σε ανάλογες περιπτώσεις;», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή