Τι προειδοποιούν για τον Ξηρό οι Αμερικανοί

Τι προειδοποιούν για τον Ξηρό οι Αμερικανοί

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε την Πέμπτη ότι οι αμερικανικές αρχές συμμετέχουν στην επιχείρηση εντοπισμού του Χριστόδουλου Ξηρού, τονίζοντας ότι «αυτή είναι μία ελληνική έρευνα». Οι Αμερικανοί βρίσκονται, όμως, σε στενή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του εκτελεστή της «17 Νοέμβρη», σε μια προσπάθεια να προλάβουν νέα τρομοκρατικά χτυπήματα, καθώς αναλυτές σε θέματα τρομοκρατίας προειδοποιούν για πιθανή ηρωοποίηση του Ξηρού και επιρροή του στις νεότερες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρί Χαρφ, δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε υποστήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, αν χρειάζεται», για τον εντοπισμό και την επιστροφή του Ξηρού στη φυλακή. Οπως πρόσθεσε η ίδια, «βρισκόμαστε σε στενή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές για τις προσπάθειές τους να βρουν τον τρομοκράτη που έχει διαφύγει, αλλά αυτό είναι το δικό τους γήπεδο».

Οι ΗΠΑ αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή στην είδηση της απόδρασης του καταδικασμένου τρομοκράτη, καθώς δεν έχουν ξεχάσει ότι η δράση της «17 Νοέμβρη» στοίχισε τη ζωή σε πέντε μέλη της διπλωματικής τους αποστολής στην Ελλάδα. Οπως σημείωνε πηγή, «πολλοί στην Ουάσιγκτον ανησυχούν για το αν η απόδραση Ξηρού σηματοδοτεί ένα γενικότερο πισωγύρισμα στις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δεν θέλησε να ανεβάσει δημοσίως τους τόνους στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η οποία είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, καθώς συνέπεσε με την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. Σε αντίθεση με ό,τι περίμεναν αρκετοί, στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ο κ. Κέρι αρκέστηκε να τονίσει ότι οι δύο πλευρές «είναι εταίροι στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Βοήθησε σε αυτό, άλλωστε, και η διαβεβαίωση της ελληνικής πλευράς ότι θα αλλάξει τον νόμο για τις άδειες των επικίνδυνων κρατουμένων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η απόδραση του Ξηρού ήταν «μία ατυχής στιγμή ενός νόμου που πρέπει να αλλάξει».

Η απόδραση του Ξηρού δεν αυξάνει άμεσα την απειλή τρομοκρατικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, εκτιμά ο Ντέιβιντ Βίλαμπερ, ερευνητής στην Εθνική Κοινοπραξία για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας SMART. Ωστόσο, προσθέτει ότι «αν οι ελληνικές αρχές αποτύχουν να τον συλλάβουν, μπορεί να αναδειχθεί σε σύμβολο της αντίστασης κατά του κράτους, και υπό αυτήν την ιδιότητα να εμπνεύσει άλλους να συνταχθούν με ακροαριστερές, εξτρεμιστικές αναρχικές και τρομοκρατικές ομάδες. Το βιντεοσκοπημένο του μήνυμα, στο οποίο αναφέρθηκε σε κοινές αγωνίες, όπως ο χειρισμός του ελληνικού χρέους και η οικονομική κρίση, μπορεί να είναι ένδειξη του τι θα ακολουθήσει».

Οπως σημειώνει ο κ. Βίλαμπερ, «δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό ο Ξηρός έχει ακόμη πρόσβαση στον χώρο των εξτρεμιστών αναρχοαριστερών στην Ελλάδα (…) ωστόσο η σχετικά υψηλή τάση βίαιου εξτρεμισμού στην Ελλάδα υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να έχει σχετικά εύκολη πρόσβαση σε πρώην συνεργάτες του ή νεότερες τρομοκρατικές οργανώσεις και τα δίκτυα υποστήριξής τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή