Του προσφέρουν καταφύγιο, τους δίνει «τεχνογνωσία»

Του προσφέρουν καταφύγιο, τους δίνει «τεχνογνωσία»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χριστόδουλος Ξηρός, ελεύθερο μέλος 17Ν». Πρώην ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., πρωτεργάτης της επιχείρησης εξάρθρωσης της 17Ν το 2002, παρακολουθώντας το βίντεο και διαβάζοντας το κείμενο με το οποίο ο Χριστόδουλος Ξηρός, λίγες ημέρες μετά την απόδρασή του κοινοποίησε την πρόθεσή του να επαναδραστηριοποιηθεί στην τρομοκρατική δράση, στέκεται μόνο στην υπογραφή. «Το μήνυμα του Χριστόδουλου είναι στο πώς επιλέγει να υπογράψει», επισημαίνει. «Αυτό που θέλει να περάσει είναι το μήνυμα ότι η 17Ν είναι ακόμα παρούσα και δραστήρια ως οργάνωση».

Το πρώην στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. αξιολογεί ως το πιο ανησυχητικό σημείο στην απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού τη διαπίστωση ότι εξακολουθεί να συντηρείται ένας μηχανισμός υποστήριξης έξω από τις φυλακές, ο οποίος έδωσε στον Ξηρό τη βεβαιότητα ότι μπορεί να του προσφέρει καταφύγιο. Ο αξιωματικός εμφανίζεται, μάλιστα, βέβαιος ότι στον πυρήνα αυτού του μηχανισμού παραμένουν άνθρωποι που έχουν λειτουργήσει υποστηρικτικά σε όλες τις εκφάνσεις της τρομοκρατίας στη χώρα μας. Ομως, τι προσφέρει ο Χριστόδουλος Ξηρός ως αντάλλαγμα;

Ο έμπειρος αξιωματικός στέκεται σε δύο σημεία: καταρχήν ο Χριστόδουλος Ξηρός μπορεί να λειτουργήσει ως σύμβολο. Ως η ζώσα γέφυρα της τρομοκρατικής οργάνωσης με τη μακροβιότερη και πλέον πολύνεκρη δράση στην Ελλάδα με τις νεότερες οργανώσεις. Κατά δεύτερον, μπορεί να προσφέρει «τεχνογνωσία» διάρθρωσης και λειτουργίας με συνωμοτικούς κανόνες, που επέτρεψαν στη 17Ν να παραμείνει ενεργή για τόσα χρόνια. «Οι νέας κοπής τρομοκρατικές οργανώσεις δεν έχουν αυτό το στοιχείο. Η λογική των ηγετικών τους ομάδων είναι να στρατολογούν νέα παιδιά, που προχωρούν σε βιαστικές, χωρίς καλή προετοιμασία και επαρκή προστασία επιθέσεις, κάτι που οδηγεί μαθηματικά στη γρήγορη σύλληψή τους και στην αντικατάστασή τους από άλλους που στρατολογούνται στη θέση τους. Είναι η λογική “ας πάνε στη φυλακή, θα βρεθούν άλλοι”, που, όμως, δεν μπορεί να διαιωνίζεται για πάντα. Επιπλέον, οι εύκολες συλλήψεις δεν επιτρέπουν να δομηθεί ένας “μύθος”, αντίστοιχος με αυτόν που είχε καταφέρει να διαμορφώσει γύρω από τη δράση της η 17Ν», τονίζει ο απόστρατος αξιωματικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή