Διώξεις σε εισαγγελείς για τις άδειες

Διώξεις σε εισαγγελείς για τις άδειες

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την κατακραυγή για την υπόθεση Ξηρού, πέφτουν τώρα κεφάλια εκείνων που του έδωσαν μέσα σε δύο χρόνια επτά φορές άδεια. Αύριο, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, που έδωσε και την εντολή για τη διενέργεια ερευνών, αποφασίζει για την πειθαρχική δίωξη δύο γυναικών εισαγγελέων που μετείχαν στο Συμβούλιο των φυλακών και είπαν το «ναι».

Από τα ευρήματα που έφερε στο φως η έρευνα από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά προκύπτουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρές ενδείξεις για βαριές ευθύνες τους. Τα ευρήματα αυτά, που μελετά η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε διώξεις εναντίον τους. Στο πολυσέλιδο πόρισμα που συνέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά, Ευ. Ζαχαρής, καταγράφονται στοιχεία που δείχνουν ότι βαρύτερες είναι οι ευθύνες που αποδίδονται στην αντεισαγγελέα Πρωτοδικών που ψήφισε υπέρ της χορήγησης, για πρώτη φορά, άδειας στον Ξηρό. Η ίδια μετείχε και άλλες φορές στο Συμβούλιο των Φυλακών που του έδωσε και άλλες άδειες, ενώ ευθύνες αποδίδονται και στην εισαγγελέα που είπε «ναι» στην χορήγηση της τελευταίας.

Στο πλαίσιο των ερευνών που διενήργησε ο κ. Ζαχαρής, εξετάστηκαν μάρτυρες από τον χώρο της φυλακής και ζητήθηκαν εξηγήσεις και από τις ελεγχόμενες εισαγγελείς. Ο κ. Ζαχαρής στο πόρισμά του ασκεί δριμεία κριτική και στις διατάξεις της νομοθεσίας που ισχύει και δεν εξαιρεί κανέναν από τη χορήγηση αδειών, ούτε τους καταδικασμένους για τρομοκρατία ούτε τους επικίνδυνους κακοποιούς.

17 σωφρονιστικοί

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τις ευθύνες και των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά και της μέχρι πρότινος διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού, τόσο για τις άδειες όσο και για τα «πήγαινε – έλα» του Ξηρού μέσα στις φυλακές. Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», 17 σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν κληθεί σε απολογία. Οι 10 από αυτούς για τα «νυχτοπερπατήματα» του Ξηρού στην Α΄ Πτέρυγα των φυλακών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (έμεινε ώς το πρωί διασκεδάζοντας μαζί με τους κρατούμενους για συμμετοχή στους «Πυρήνες»). Οι υπόλοιποι εγκαλούνται για τη μεταγωγή και χωριστή κράτηση του Ξηρού στην Ε΄ Πτέρυγα και τον προαυλισμό του στην Α΄ Πτέρυγα, όπου κρατούνται και οι «Πυρήνες», καθώς και τα άπειρα «πήγαινε-έλα» από τη μία πτέρυγα στην άλλη.

Το πόρισμα της έρευνας για τους σωφρονιστικούς αναμένεται εντός των προσεχών ημερών, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, προωθεί άμεσα προς ψήφιση νέο νόμο για τις άδειες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο εξής δεν θα δίδεται δικαίωμα παροχής αδειών σε καταδικασθέντες για τρομοκρατία και σε επικίνδυνους κακοποιούς που θα κρατούνται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας που σύντομα θα λειτουργήσει στον Δομοκό. Επίσης μελετάται να αλλάξει και η σύνθεση του Συμβουλίου Φυλακών που χορηγεί τις άδειες και να συγκροτείται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή