Ευθύμιος Λέκκας: «Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουμε πολλούς σεισμούς μικρού μεγέθους»

Ευθύμιος Λέκκας: «Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουμε πολλούς σεισμούς μικρού μεγέθους»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουμε πολλούς σεισμούς μικρού μεγέθους μετά τον χθεσινό μεγάλο σεισμό στην Κεφαλονιά» τονίζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στο νησί και παρακολουθεί από κοντά τη μετασεισμική ακολουθία.

«Κάθε φορά κρίνουμε με βάση τα δεδομένα. Βέβαια, στη φύση δεν αποκλείεται τίποτα και σε παγκόσμιο επίπεδο η έρευνα για τους σεισμούς προχωράει και έχει να διανύσει πολύ δρόμο. Ομως όταν γίνονται τόσοι πολλοί σεισμοί, το αυτονόητο είναι ότι μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης ενός μεγαλύτερου σεισμού. Αυτή είναι μια γενική αρχή», σημειώνει ο κ. Λέκκας και προσθέτει ότι «η μετασεισμική ακολουθία στους σεισμούς γύρω στα 6 Ρίχτερ είναι μακρά και όταν λέμε μακρά εννοούμε της τάξεως των μερικών εβδομάδων».

«Εχουμε πάρα πολλούς σεισμούς, είναι βέβαια μικρού μεγέθους» αναφέρει ο κ. Λέκκας και επισημαίνει: «Είναι σεισμοί που δεν ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ. Τα επίκεντρά τους, όπως και του χθεσινού μεγάλου σεισμού, είναι μεταξύ Αργοστολίου και Ληξουρίου. Ο χθεσινός σεισμός έδωσε πολύ μεγάλες εντάσεις και επιταχύνσεις, αλλά δεν προκάλεσαν – και αυτό είναι το ευτύχημα -σοβαρές ζημιές και καταρρεύσεις στα κτίρια, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται και στην πράξη ότι, στην Ελλάδα ο αντισεισμικός κανονισμός είναι πάρα πολύ καλός και οι οδηγίες που εμπεριέχει είναι πάρα πολύ ακριβείς».

Ο καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών τονίζει ότι σεισμοί υπήρχαν και θα υπάρχουν. «Το σημαντικό είναι η διαμόρφωση μιας αντισεισμικής συνείδησης, ώστε ο άνθρωπος να μην πανικοβάλλεται και να μην φοβάται για ένα φυσικό φαινόμενο που υπήρχε και θα υπάρχει πάντα. Συνεπώς η εφαρμογή των αντισεισμικών κανονισμών και η κατάλληλη εκπαίδευση είναι τα δύο κύρια στοιχεία στα οποία πρέπει να ακουμπήσουμε επάνω προκειμένου να είμαστε αλλά και να αισθανόμαστε ασφαλείς» λέει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή