Πειθαρχικές διώξεις στις εισαγγελείς για τις άδειες στον Ξηρό

Πειθαρχικές διώξεις στις εισαγγελείς για τις άδειες στον Ξηρό

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Αντιμέτωπες με την ποινή της προσωρινής παύσης από τα καθήκοντά τους είναι οι δύο εισαγγελείς των φυλακών Κορυδαλλού που μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Φυλακών είναι υπεύθυνες για τις επτά άδειες που δόθηκαν στον Χριστόδουλο Ξηρό.

Μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας υπό τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, Ευάγγελο Ζαχαρή, ο οποίος διαπίστωσε βαρύτατες ευθύνες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη έδωσε εντολή στον αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα, να ασκήσει πειθαρχική δίωξη σε βάρος των δύο εισαγγελέων. Εν συνεχεία η υπόθεση θα διαβιβαστεί στο ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο.

Στο πολυσέλιδο πόρισμα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών αποδίδει στις δύο εισαγγελείς «σφάλμα από βαριά αμέλεια το οποίο έπληξε σοβαρά το κύρος της Δικαιοσύνης», ενώ εντοπίζει και πειθαρχικές ευθύνες, καθώς, όπως επισημαίνει, δεν εκτίμησαν σωστά τα γεγονότα και το «ποιόν» του Χριστόδουλου Ξηρού.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, η συνολική στάση του Χρ. Ξηρού εντός των φυλακών δεν ήταν η ενδεδειγμένη, ενώ πολλά ήταν και τα «νυχτοπερπατήματα» στην πτέρυγα όπου κρατούνται οι καταδικασθέντες ως μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Συν τοις άλλοις ο Ξηρός είχε και πειθαρχικά παραπτώματα, καθώς πρόσφατα είχε κάψει το κελί του. Βάσει αυτών ο κ. Ευ. Ζαχαρής αναφέρει στο πόρισμά του ότι δεν αξιολογήθηκε σωστά η προσωπικότητα του Χρ. Ξηρού, ο οποίος «δεν είχε δηλώσει σε καμία περίπτωση μεταμέλεια για τις πράξεις του».

Κατά πληροφορίες, στο πολυσέλιδο εισαγγελικό πόρισμα αποδίδονται βαρύτερες ευθύνες στην αντεισαγγελέα Πρωτοδικών που ψήφισε υπέρ της χορήγησης άδειας για πρώτη φορά στον Χρ. Ξηρό. Η ίδια, μάλιστα, φέρεται να συμμετείχε και άλλες φορές στη σύνθεση του Συμβουλίου των Φυλακών που του έδωσε τις άδειες. Ο κ. Ζαχαρής, πάντως, τοποθετείται και επί του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, υπογραμμίζοντας ότι ουδείς μπορεί να εξαιρεθεί από τις άδειες, ακόμα και κατηγορούμενοι για τρομοκρατία. «Υπάρχει ο νόμος, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και σωστή κρίση», αναφέρει.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται καταθέσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων καθώς και του εκτελούντος χρέη αρχιφύλακα το βράδυ του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν. Σύμφωνα με αυτές, η απόφαση για τις συναντήσεις του Χρ. Ξηρού με τα μέλη των «Πυρήνων» είχε ληφθεί προ διετίας, ενώ αφήνονται υπόνοιες ότι οι άδειες στον Ξηρό δίνονταν υπό τον φόβο κατευθυνόμενης εξέγερσης στις φυλακές. Εν τω μεταξύ στο πλαίσιο της παράλληλης έρευνας που διενεργείται ως προς τις ευθύνες σωφρονιστικών υπαλλήλων και της μέχρι πρότινος διευθύντριας των φυλακών Μ. Στέφη, 17 υπάλληλοι έχουν κληθεί σε απολογία, ενώ το πόρισμα αναμένεται εντός των ημερών.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί ότι τόσο ο αρχιφύλακας όσο και έτερος «ανώτερος» σωφρονιστικός υπάλληλος -ο οποίος είναι σε παρατεταμένη άδεια- δεν έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή