Βραχυκύκλωμα στα τεστ λόγω της μεγάλης ζήτησης

Βραχυκύκλωμα στα τεστ λόγω της μεγάλης ζήτησης

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση της ζήτησης για μοριακά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού προκάλεσε πρόβλημα στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, που ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά τα μοριακά τεστ, καθώς εξαντλήθηκαν τα αντιδραστήρια. Επισημαίνεται ότι καθημερινά διενεργούνταν στο ΕΚΕΑ 1.000 τεστ από 13.000 που πραγματοποιούνται κατά μέσον όρο ημερησίως πανελλαδικά. «Λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8/9», διευκρίνισε με δήλωσή του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Κατά συνέπεια, και προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου.

Στο μεταξύ, τα κρούσματα χθες, 2 Σεπτεμβρίου, υπερέβησαν το «ψυχολογικό όριο» των 200. Κατεγράφησαν 233 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και έξι προσήλθαν αυτοβούλως για διαγνωστικό τεστ. Η Αττική διατηρεί την «πρωτιά» με 87 κρούσματα, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 17, η Ημαθία με 15, το Ηράκλειο και το Κιλκίς με εννέα, η Πέλλα και η Πιερία με έξι, η Χαλκιδική με πέντε και διάσπαρτα λιγότερα κρούσματα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συναγερμός σήμανε στις αρμόδιες υπηρεσίες από τον εντοπισμό 19 κρουσμάτων σε οίκο ευγηρίας στο Μαρούσι.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων διαμορφώθηκε στις 10.757, εκ των οποίων η πλειονότητα (55,6%) είναι άνδρες, 2.141 (19,9%) σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.779 (44,4%) σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα. Τη δεδομένη στιγμή νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 38 συμπολίτες μας με μέση ηλικία τα 68 έτη. Το 94,7% αυτών έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. Τέλος, υπέκυψαν δύο συμπολίτες μας, αυξάνοντας τον θλιβερό απολογισμό στους 273 θανάτους. 

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού απασχόλησαν την καθιερωμένη εβδομαδιαία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος τόσο με τη στάση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών όσο και με την επιχειρησιακή ικανότητα της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε με τη διενέργεια αυξημένου αριθμού τεστ αυθημερόν. «Τα κρούσματα που εντοπίζονται αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος των εξεταζομένων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, που δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον Σωτήρη Τσιόδρα για την «εξαιρετική ενημέρωση». Σχετικά με τη χρήση μάσκας σημείωσε ότι «η κοινωνία είναι σύμμαχος» και σε αυτή την προσπάθεια. «Είναι μικρή η θυσία την οποία ζητάμε από όλους, προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «θα μας επιτρέψει –πιστεύω– να περιορίσουμε την εξάπλωση της δεύτερης φάσης της πανδημίας και φυσικά να αποφύγουμε πιο δραστικά μέτρα, τα οποία ενδεχομένως να έχουν και ένα οικονομικό κόστος». Από την πλευρά του ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη ότι τη δεδομένη στιγμή έχει καλυφθεί το 20% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά.

Περιφερειάρχες

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε χθες και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς, με τους περιφερειάρχες της χώρας, με συμμετοχή και του προέδρου του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέα και στελεχών του οργανισμού.
Στη συζήτηση, εξετάστηκαν θέματα αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού και αναλύθηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Ο Ν. Χαρδαλιάς ζήτησε από τις Περιφέρειες να υποδείξουν το συντομότερο κατάλληλους χώρους ανέγερσης των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ), σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας 2020-2023 «Ασπίδα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή