Οι προτιμήσεις των υποψηφίων

Οι προτιμήσεις των υποψηφίων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες επέλεξαν να μείνουν στο… πατρικό σπίτι. Αυτό είναι ένα από τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από την επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων όσων εισήχθησαν σε πανεπιστήμια και σχολές της Αστυνομίας, του Στρατού, του Λιμενικού και του Εμπορικού Ναυτικού. Από την άλλη, αύξηση στις προτιμήσεις εμφανίζουν σχολές που κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης είχαν πτώση.

Γενικότερα, η κατάσταση με τις προτιμήσεις των υποψηφίων για τις παραδοσιακά υψηλόβαθμες σχολές δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας.
Ειδικότερα, φέτος ο συνολικός αριθμός υποψηφίων για τα ΑΕΙ και τις παραγωγικές σχολές ανήλθε σε 105.420, εκ των οποίων 89.640 με τις διαδικασίες των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και 15.780 από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 103.963. Εισήχθησαν συνολικά 81.413 υποψήφιοι, ενώ το 2019 εισήχθησαν 80.696. Από την επεξεργασία των στοιχείων, σε συνεργασία με τον μαθηματικό-αναλυτή κ. Στράτο Στρατηγάκη, των μηχανογραφικών δελτίων όσων εισήχθησαν φέτος σε ΑΕΙ (όχι απαραίτητα στη σχολή που είχαν πρώτη επιλογή), προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Σε νέα τμήματα της περιφέρειας με πολύ χαμηλή βάση εισαγωγής υπήρξε αύξηση του αριθμού των υποψηφίων που τα είχε ως πρώτη προτίμηση. Ενδεικτικά, το τμήμα Διασυνοριακής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Κοζάνης πέρυσι το δήλωσαν πρώτο 7 εισαχθέντες και φέτος 160 εισαχθέντες. Βέβαια, η βάση εισαγωγής στο τμήμα είναι χαμηλή, στις 3.950 μονάδες. Ωστόσο και ο πρώτος εισακτέος στο ίδιο τμήμα συγκέντρωσε λίγες μονάδες, 7.700. Ανάλογη εικόνα στον αριθμό των πρώτων προτιμήσεων εμφανίζεται στο τμήμα Στατιστικής Γρεβενών. Η αύξηση αποδίδεται στο γεγονός ότι υποψήφιοι με χαμηλούς βαθμούς προτίμησαν να δηλώσουν τμήματα κοντά στο πατρικό τους, παρά να διεκδικήσουν θέση σε τμήματα κεντρικών ΑΕΙ με μικρές πιθανότητες επιτυχίας.

• Οι παραδοσιακά περιζήτητες σχολές διατήρησαν τα πρωτεία. Ενδεικτικά, την Ιατρική Αθηνών είχαν ως πρώτη επιλογή 1.985 επιτυχόντες και τη Νομική Αθηνών 1.822, ενώ το Τμήμα Μηχανολόγων Η/Υ του ΕΜΠ επέλεξαν 1.550 επιτυχόντες. Βέβαια, εμφανίζεται μείωση, κατά 490, των πρώτων προτιμήσεων για τις θέσεις της Ιατρικής ΕΚΠΑ, η οποία αποδίδεται στο ότι φέτος στους αποφοίτους που μετείχαν στις Πανελλαδικές δόθηκε η δυνατότητα να εξεταστούν με το παλαιό σύστημα, και αυτοί δεν προσμετρούνται στους 1.985 υποψηφίους-επιτυχόντες που είχαν την Ιατρική Αθηνών ως πρώτη επιλογή.

• Αύξηση υπάρχει στον αριθμό των εισακτέων που επιλέγουν σχολές του κατασκευαστικού κλάδου. Ενδεικτικά, τη σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ είχαν ως πρώτη επιλογή 335 υποψήφιοι από 292 πέρυσι. Το 2011 τη σχολή είχαν επιλέξει 844 επιτυχόντες, ενώ κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό το 2017 (την επέλεξαν 231 επιτυχόντες) και έκτοτε η ζήτηση αυξάνεται.

• Σταθερά –παρά τις μικρές αυξομειώσεις– πολλοί υποψήφιοι δηλώνουν τις θέσεις των στρατιωτικών σχολών και των σχολών της αστυνομίας. Ενδεικτικά τη σχολή αστυφυλάκων επέλεξαν φέτος 261 επιτυχόντες από 201 πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή