Εφυγε από τη ζωή ο Τάσος Μπάνος

Εφυγε από τη ζωή ο Τάσος Μπάνος

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν ξεχωριστό δημόσιο λειτουργό, που συνδύαζε τη νομική κατάρτιση με ένα οξύ πολιτικό αισθητήριο, αποχαιρέτισε χθες ο νομικός και πολιτικός κόσμος. Ο Τάσος Μπάνος (Κέρκυρα 1957) ήταν Νομικός Σύμβουλος του Κράτους που είχε υπηρετήσει σε επιτελικές θέσεις επί κυβερνήσεων Σημίτη – στα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος. Η σημαντικότερη προσφορά του ήταν ο ρόλος του στα πρώτα χρόνια της κρίσης, καθώς βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, ως νομικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, αδιάλειπτα από το 2009 έως τα μέσα του 2014. 

Οι υπουργοί, με τους οποίους συνεργάστηκε, απέτισαν χθες φόρο τιμής στο έργο του και την προσωπικότητά του. Για «έναν από τους ευφυέστερους και ευρηματικότερους νομικούς που έχω γνωρίσει», «που ήταν πάντα στην εμπροσθοφυλακή του αγώνα για τη διάσωση της χώρας και την παραμονή της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» έκανε λόγο ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Τη συμβολή του Μπάνου στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας εξήρε και ο Γιάννης Στουρνάρας, αναγνωρίζοντας «την ευρυμάθεια, την ευθυκρισία, τον πατριωτισμό» του εκλιπόντος. 

Από την κρίση του 2009

Ο Μπάνος βρέθηκε στη Μητροπόλεως από την αρχή της κρίσης, τον Οκτώβριο του 2009. «Δεν θα ξεχάσω τις ιδέες που κατέβαζε, τις λύσεις που έβρισκε, το πάθος του, το χιούμορ, αλλά και τη σπάνια ευαισθησία του», σημείωσε ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. 

Ο διακεκριμένος νομικός άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Τετάρτης στον «Ευαγγελισμό». Επασχε από καρκίνο του ήπατος.
Η κηδεία του θα τελεστεί το Σάββατο στο Λαύκι της Κέρκυρας σε στενό οικογενειακό κύκλο. Η οικογένεια παρακαλεί όποιον επιθυμεί να τιμήσει τη μνήμη του, αντί στεφάνων, να ενισχύσει την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Ελπίδα», στους λογαριασμούς που αναγράφονται στο https://www.elpida.org/donations/#bank_transfer_row.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή