Πέντε θάνατοι και 241 νέα κρούσματα

Πέντε θάνατοι και 241 νέα κρούσματα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 241 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, ενώ χθες ανακοινώθηκαν και πέντε θάνατοι, που ανεβάζουν τον θλιβερό απολογισμό σε 278 απώλειες ανθρώπων με μέση ηλικία τα 78 έτη. Διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ παραμένουν 39 ασθενείς με μέση ηλικία τα 68 έτη. Εξ αυτών, 25,6% είναι γυναίκες. Εκ των 241 κρουσμάτων, τα 31 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και 118 εντοπίζονται στην Αττική, η οποία διατηρεί την «πρωτιά». Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 12, το Ηράκλειο Κρήτης με 9, η Ημαθία και η Πέλλα με 6 έκαστη, η Αιτωλοακαρνανία και η Κοζάνη με 5 η καθεμία, ενώ 12 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

Εν τω μεταξύ, αναστάτωση προκλήθηκε όταν τρεις υπουργοί της κυβέρνησης, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Νίκος Παπαθάνασης και ο Γιάννης Πλακιωτάκης, τέθηκαν εκτάκτως χθες σε καραντίνα, καθώς ενημερώθηκαν ότι επενδυτής με τον οποίο συναντήθηκαν διεγνώσθη με κορωνοϊό. Το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης, που συστεγάζεται με το υπουργείο Ανάπτυξης, εκκενώθηκε για να πραγματοποιηθεί απολύμανση. Οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στα γραφεία τους τη Δευτέρα.

«Παρά τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων που είδαμε κατά τον Αύγουστο, η χώρα μας παραμένει σταθερά ανάμεσα στα κράτη με τα καλύτερα αποτελέσματα στον πόλεμο κατά της πανδημίας», τόνισε χθες κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πέτσας. Εχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται στις πύλες εισόδου της χώρας και σε όλη την επικράτεια. Πρόσθεσε ότι, καθώς ήρθη το lockdown και άνοιξαν τα σύνορα, τα τεστ έφτασαν μέχρι και τις 17.000 την ημέρα, ενώ κατά μέσον όρο την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των τεστ διαμορφώθηκε σε 13.400 ημερησίως.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «Εμβληματική Δράση» για την επιδημιολογική μελέτη του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Μια δράση ύψους σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ και αποτελεί συστράτευση της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εμπλέκει τις δυνάμεις δέκα μεγάλων ιδρυμάτων της χώρας μας: την Ιατρική του ΕΚΠΑ, το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», το Ινστιτούτο Παστέρ και όλα τα κέντρα αναφοράς για τον κορωνοϊό της χώρας. «Η “Εμβληματική Δράση” μείωσε την εξάρτηση της Ελλάδας από το εξωτερικό, καθώς αναπτύχθηκε από Ελληνες επιστήμονες, με ελληνική τεχνογνωσία», επισήμανε ο κ. Πέτσας. 

«Βάσει των στοιχείων της 31ης Αυγούστου, βρισκόμαστε στην 29η θέση παγκοσμίως για τα ημερήσια τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκων, βελτίωση δηλαδή κατά 34 θέσεις», τόνισε ο κ. Πέτσας, ο οποίος ανέφερε ότι έγινε προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης επί της εξάντλησης των αντιδραστηρίων του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή