Συναγερμός σε δομή τοξικοεξαρτημένων

Συναγερμός σε δομή τοξικοεξαρτημένων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές τα ξημερώματα της Πέμπτης, καθώς εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού σε δομή τοξικοεξαρτημένων του Δήμου Αθηναίων που λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, στο κέντρο της Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω ξενώνας μεταβατικής φιλοξενίας για εξαρτημένους που ζουν στο φάσμα της αστεγίας, υπήρξε ένα όραμα που είχε μείνει στο «συρτάρι» για περίπου δεκαπέντε χρόνια και εν τέλει πήρε σάρκα και οστά –κατά τραγική ειρωνεία–  εν μέσω καραντίνας.

«Ωφελούμενος του ξενώνα παρουσίασε πυρετό και αφού η κατάστασή του εκτιμήθηκε από το υγειονομικό προσωπικό της δομής διακομίστηκε με ασθενοφόρο ως ύποπτο κρούσμα COVID-19 στον Ευαγγελισμό για περαιτέρω διερεύνηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων. Απαξ και γνωστοποιήθηκε ότι το τεστ είναι θετικό, ο ξενώνας τέθηκε σε περιορισμό και επιτήρηση. Διενεργήθηκε απολύμανση και ειδοποιήθηκε ο ΕΟΔΥ για τη διενέργεια τεστ COVID-19 στους 80 ωφελουμένους και στο προσωπικό της δομής (33 άτομα). 

Αυτό το συμβάν επιβεβαιώνει τον κίνδυνο οι κλειστές δομές να εξελιχθούν σε εστίες υπερμετάδοσης. Προηγήθηκε την Τετάρτη το πρώτο κρούσμα στη Μόρια – ένας 40χρονος αναγνωρισμένος πρόσφυγας από τη Σομαλία που βγήκε θετικός στο τεστ. Η δημοσιοποίηση δημιούργησε αναστάτωση, η δομή μπήκε σε αυστηρή καραντίνα 14 ημερών και προγραμματίζεται η διενέργεια 2.000 τεστ. Παράλληλα, αυξάνεται συνεχώς η διασπορά του ιού σε οίκους ευγηρίας, με έναν τελευταίο στο Μαρούσι να τίθεται σε καραντίνα αργά το βράδυ της Τετάρτης μετά την επιμόλυνση 19 ατόμων. Ηδη από τη μοιραία διασπορά του ιού σε γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι έχουν «φύγει» 23 ηλικιωμένοι. 

Οι εξελίξεις αυξάνουν την ανησυχία των αρμοδίων καθώς έχει επισημανθεί από την αρχή της πανδημίας, από την πρώτη φάση ήδη, πόσο επικίνδυνη είναι η διασπορά του ιού σε κλειστές δομές, ιδιαίτερα σε αυτές που φιλοξενούν υψηλής ευαλωτότητας άτομα. Για τους οίκους ευγηρίας, μετά τα πρόσφατα αυξημένα περιστατικά, εφαρμόζεται πρόγραμμα εντατικών ελέγχων, ενώ έχουν αυξηθεί τα πρόστιμα που επισύρει η μη τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή