Προχωρούν οι εργασίες για κλειστά ΚΥΤ

Προχωρούν οι εργασίες για κλειστά ΚΥΤ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες αντιδράσεις σε Χίο και Λέσβο έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει εργασίες επέκτασης των δύο υπαρχόντων κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) ΒΙΑΛ και Μόρια αντίστοιχα. Με αφορμή το γεγονός ότι 40χρονος Σομαλός που είναι θετικός στον κορωνοϊό διέμενε στη Μόρια ενώ ήταν αναγνωρισμένος πρόσφυγας –σ.σ. στο ΚΥΤ σύμφωνα με τη νομοθεσία διαμένουν μόνο αιτούντες άσυλο– κυβερνητικά στελέχη επανέφεραν στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ανάγκη δημιουργίας κλειστών ελεγχόμενων κέντρων στα νησιά. Οπως φάνηκε όμως λίγες ώρες αργότερα, επρόκειτο για ειλημμένη απόφαση εφόσον δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση πραγματοποίησης εργασιών στα δύο ΚΥΤ με συγκεκριμένο ανάδοχο. Πάντως, πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης ακόμα και τώρα καλούν τους νησιώτες να δώσουν τη δική τους εναλλακτική πρόταση, η οποία όμως, όπως τονίζουν, δεν μπορεί να είναι «να φύγουν όλοι τώρα. Νέα δομή πρέπει να γίνει». 

Την προηγούμενη Τετάρτη (2 Σεπτεμβρίου) ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επισκέφθηκε τη Χίο. Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, επιχείρησε να πείσει τους δημοτικούς συμβούλους για την αναγκαιότητα δημιουργίας κλειστού – ελεγχόμενου κέντρου, παρουσιάζοντας μάλιστα τα σχέδια του αντίστοιχου ΚΥΤ που είναι υπό κατασκευήν στη Σάμο. Η «συζήτηση» όμως είχε μείνει μετέωρη μετά τη σφοδρή αντίδραση πολιτών της Χίου από την έλευση των ΜΑΤ στο νησί (25 Φεβρουαρίου) προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες περίφραξης στο σημείο «18» που είχε αποφασιστεί, μακριά από εκεί που βρίσκεται το σημερινό ΚΥΤ, η γνωστή ΒΙΑΛ. Στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Μηταράκης ζήτησε από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους σε σχέση με τη δημιουργία νέου κέντρου.  Ωστόσο συνάντησε και πάλι σφοδρές αντιδράσεις και αποχωρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει αποφασίσει –χωρίς πάντως να έχει τη σχετική αρμοδιότητα– ότι δέχεται τη δημιουργία ενός κέντρου χωρητικότητας 500 ατόμων.  

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη χθεσινή ενημέρωση επανέφερε το θέμα της υγειονομικής ασφάλειας και μίλησε για αποφάσεις που έχουν ληφθεί. «Το χθεσινό κρούσμα κορωνοϊού στο ΚΥΤ Μόριας ανέδειξε τη σημασία που θα διαδραματίσουν, και για λόγους υγειονομικούς, αλλά και για λόγους ασφαλείας των διαμενόντων σε αυτές καθώς και των τοπικών κοινωνιών, οι κλειστές και ελεγχόμενες δομές. Οι διαδικασίες για τη δημιουργία τους προχωρούν», τόνισε ο κ. Πέτσας. «Σήμερα, δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η πρόσκληση για την εκμίσθωση απαραίτητης έκτασης για τη δημιουργία των κλειστών δομών σε Λέσβο και Χίο και οι συμβάσεις για την εκτέλεση των περιφράξεων και των πρώτων χωματουργικών έργων. Τέλος, έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες για τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές μελέτες στα δύο νησιά», αποκάλυψε. Τα σχετικά έγγραφα στη Διαύγεια –στα οποία η πρόσβαση ήταν για ελάχιστο χρόνο δυνατή λόγω προβλήματος στην ιστοσελίδα– είχαν ημερομηνία 1 Αυγούστου και αφορούσαν την πραγματοποίηση εργασιών στα υφιστάμενα ΚΥΤ. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Φεβρουαρίου και στη Λέσβο είχε ανακοινωθεί η δημιουργία νέου ΚΥΤ στη θέση Καραβά, και σημειώθηκαν επίσης επεισόδια με τα ΜΑΤ.

Στο μεταξύ, δύο ακόμα κρούσματα εντοπίστηκαν σε δομή φιλοξενίας στα Οινόφυτα. Θετικός σε COVID-19 βρέθηκε αιτών άσυλο, 45 ετών, με καταγωγή από το Ιράκ, πατέρας μονογονεϊκής οικογένειας. Το κρούσμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ήπια συμπτώματα, όπου και νοσηλεύεται. Επιπλέον, ελήφθη δειγματοληπτικό τεστ από 18 άτομα, εκ των οποίων μία γυναίκα 27 ετών από τη Συρία ήταν επίσης θετική στον ιό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή