ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χ. Γώγος: Σε κρίσιμη φάση η πανδημία, να περιορίσουμε τη διασπορά

ch-gogos-se-krisimi-fasi-i-pandimia-na-periorisoyme-ti-diaspora-561066838

«Κρίσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση ως προς την εξέλιξη της πανδημίας ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, κατά τη σημερινή ενημνέρωση στο Υπουργείο Υγείας.

Ο καθηγητής επισήμανε τη μεγάλη παγκόσμια διασπορά του , ενώ για την Ευρώπη σημείωσε ότι αντιμετωπίζεται νέα έξαρση της πανδημίας, προσθέτοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και στην χώρα μας, προσέθεσε.

«Στα ίδια επίπεδα βρίσκεται και η Ελλάδα», είπε, προσθέτοντας πως η έξαρση αυτή «σχετίζεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές του καλοκαιριού και και τη χαλάρωση που παρατηρήθηκε».

Περαιτέρω ανέφερε πως στην Ελλάδα από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 841 εισαγόμενα κρούσματα σε σύνολο 6.320, επισημαίνοντας πως από αυτά το 30% είναι ασυμπτωματικά, ενώ 66% προέρχεται από επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα.

Επιπλέον, σημείωσε πως την ίδια περίοδο εντοπίστηκαν 698 σε χώρους όπως νοσοκομεία, στρατόπεδα κ.λπ., και 168 σε κλειστές δομές.

Συνοψίζοντας, ανέφερε πως η κατάσταση είναι κρίσιμη. Όπως εξήγησε υγειονομικά μπορεί να χαρακτηριστεί δυσάρεστη αλλά είναι αντιμετωπίσιμη.

Ωστόσο τόνισε πως είναι κρίσιμη γιατί πρέπει να περιορίσουμε τη διασπορά, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο αυτό έχουμε τρία «όπλα»: την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, καθώς και την ιχνηλάτηση.

Υπογράμμισε ότι χρειάζεται στοχευμένη ενημέρωση για τα μέτρα, εμβολιασμοί για τις συνηθισμένες ιώσεις, όπως η γρίπη, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι τα μέτρα για τον κορονοϊό θα εμποδίσουν την εξάπλωση και των εποχικών ιώσεων.

Αναφερόμενος στη διασπορά του κορωνοϊού, ο κ. Γώγος είπε ότι ξεκινά από τους νέους και δεν μεταφέρεται «στους 70άρηδες, 80άρηδες», αλλά στους 50άρηδες και οι οποίοι μπορούν να νοσήσουν σοβαρά.

Τέλος, ζήτησε από τους πολίτες να κλείνουν τα αυτιά τους στα fake news.