Στο μικροσκόπιο οίκοι ευγηρίας

Στο μικροσκόπιο οίκοι ευγηρίας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σαρωτικούς ελέγχους στους οίκους ευγηρίας γίνεται προσπάθεια να αναχαιτισθεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού. Οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί για το επόμενο δεκαήμερο και αποφασίσθηκαν μετά τα κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων και τον αυξημένο αριθμό θανάτων ηλικιωμένων ασθενών, οι οποίοι νόσησαν σε δομές. Αργά χθες επιδόθηκε σε όλες τις αρμόδιες διευθύνσεις της Περιφέρειας Αττικής εξαιρετικά επείγον έγγραφο με εντολή, άμεσα και κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, να προχωρήσουν πλέον στο τακτικό έλεγχο της καλής λειτουργίας των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων (ΜΦΗ), σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο, και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε καμία ΜΦΗ να μη λειτουργεί στην Αττική χωρίς τη σχετική άδεια που απαιτείται. Μεταξύ άλλων, οι δομές που πρόκειται να σφραγιστούν οφείλουν να διασφαλίσουν τη μετεγκατάσταση των ηλικιωμένων σε κατάλληλο περιβάλλον. Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χθες σειρά μέτρων που πρέπει να υιοθετήσουν οι διοικήσεις των εν λόγω οργανισμών και οι εργαζόμενοι, όπως αναστολή των μη απαραίτητων αδειών.

Την ίδια στιγμή, σε μια «κρίσιμη καμπή» για την εξέλιξη της πανδημίας βρίσκεται η χώρα μας ενόψει και του φθινοπώρου, σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο, ο οποίος ανέλαβε χθες από κοινού με τον κ.  Χαρδαλιά την τακτική ενημέρωση των πολιτών. Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 26 εκατομμύρια κρούσματα, εκ των οποίων τα μισά στην αμερικανική ήπειρο. «Η Ευρώπη φαίνεται ότι διανύει τώρα ένα νέο κύμα, καθώς, έπειτα από μια σημαντική ύφεση της νόσου, σημειώνεται σοβαρή αύξηση των επιμολύνσεων, έπειτα βέβαια από την άρση των περιοριστικών μέτρων». Στοίχημα αποτελεί ο περιορισμός της διασποράς, καθώς 30% όσων είναι θετικοί στον κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικοί, ενώ η μέση ηλικία των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι 39 ετών. «Το προηγούμενο διάστημα υπήρχε μεγάλη αύξηση στις ηλικίες 20 έως 29 ετών, κάτι που μετατίθεται συν τω χρόνω προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, στα 50 και 60 έτη, ηλικίες που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά και πιθανώς να χρειαστούν διασωλήνωση».

Η εν λόγω αλυσίδα μετάδοσης χρειάζεται να «σπάσει». «Είμαστε σε μια δυσάρεστη υγειονομικά κατάσταση, αλλά έχουν βελτιωθεί τα θεραπευτικά μας μέσα», διευκρίνισε ο κ. Γώγος. «Στην αρχή της πανδημίας δεν είχαμε επαρκή στοιχεία, μόνο ορισμένα από την Κίνα». Σήμερα «διαθέτουμε αρκετά αντιιικά φάρμακα που λειτουργούν και την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των κορτικοειδών, όταν χορηγούνται εγκαίρως». Εχει δημιουργηθεί ένας αλγόριθμος για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του ιού, είτε ο φορέας νοσεί κατ’ οίκον είτε νοσηλεύεται με σοβαρά συμπτώματα. Σε 202 ανέρχονται τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο. Εξ αυτών, δέκα είναι εισαγόμενα κρούσματα, 86 εντοπίζονται στην Αττική και 16 στη Θεσσαλονίκη. Στην εντατική παραμένουν 38 ασθενείς, ενώ κατεγράφη ένας θάνατος, ανεβάζοντας τα θύματα του κορωνοϊού σε 279. 

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί για τις κλειστές δομές που υπάρχει φόβος να εξελιχθούν σε εστίες υπερμετάδοσης. Στο πλαίσιο αυτό θα διενεργηθούν τεστ σε όλους τους νεοσύλλεκτους από τις 7 έως και τις 23 Σεπτεμβρίου. Δειγματοληπτικούς ελέγχους για COVID-19 πραγματοποίησαν χθες κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ενόψει και της έναρξης της σχολικής χρονιάς, στους φροντιστές, στους εκπαιδευτικούς και στους βρεφονηπιοκόμους των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Περιστερίου και του Δήμου Κρωπίας. Τα δείγματα ελήφθησαν από τις Κινητές Ομάδες Επίσκεψης στο Σπίτι (ΚΟΕΣ) της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με εντολή του περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλη, έπειτα από σχετικό αίτημα των δήμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή