Αύξηση νοσηλειών σε ΜΕΘ, αλλά και θανάτων

Αύξηση νοσηλειών σε ΜΕΘ, αλλά και θανάτων

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η 13η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για την COVID-19, που κάνει λόγο για «επιδεινούμενη τάση» στην εγχώρια εξέλιξη της πανδημίας το διάστημα 27 Αυγούστου με 2 Σεπτεμβρίου, με τα ημερήσια κρούσματα να σταθεροποιούνται στα 220, από τα 216 της περασμένης εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Αυγούστου τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί σε τριψήφιο αριθμό. 

H ανίχνευση περισσότερων κρουσμάτων οφείλεται εν μέρει και στη διενέργεια περισσότερων τεστ. Συγκεκριμένα, το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 82 σε 92. Ενδεικτικά, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα τεστ ανά χίλιους κατοίκους είναι: 85 στην Ολλανδία, 133 στη Γερμανία, 94 στη Ρουμανία, 134 στην Αυστρία, 86 στην Ιταλία, 43 στην Κροατία, 60 στη Βουλγαρία και 69 στην Πολωνία. Μεσοσταθμικά, διενεργήθηκαν την τελευταία εβδομάδα 13.400 τεστ ανά ημέρα. 

Αύξηση νοσηλειών σε ΜΕΘ, αλλά και θανάτων-1

Την τελευταία εβδομάδα, όμως, παρατηρείται ραγδαία αύξηση τόσο των νοσηλειών σε ΜΕΘ όσο και των θανάτων. Οπως μάλιστα τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, ο ιός παρουσιάζει μεγάλη διασπορά στις νεαρές ηλικίες, δηλαδή σε ανθρώπους κάτω των 40 ετών. Και μπορεί μεγάλο μέρος αυτών να είναι ασυμπτωματικοί ή να εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις νέων που νοσούν βαριά. Συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση διαπιστώνεται επιβάρυνση του συστήματος υγείας, οι δε ΜΕΘ έχουν πληρότητα 23%. «Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω COVID-19 ανά 1 εκατ. κατοίκους (111η θέση / 26 θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκους), όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 113,7 θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκους», υπενθυμίζει η έκθεση. Μείωση σημειώνει ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt, ο οποίος παραμένει κάτω από το 1, συγκεκριμένα προσδιορίζεται στο 0,72. «Επιδημιολογικά, μια συγκράτηση (μείωση) του δείκτη Rt κάτω από το 1 ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας, καθότι κάθε νέο κρούσμα δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πάνω από μία επαφή».

Ηλεκτρονικές συναλλαγές

Ως προς τις υπόλοιπες συνήθειες, οι Ελληνες συνεχίζουν για έκτο μήνα να αποταμιεύουν, προφανώς λόγω της διάχυτης οικονομικής ανασφάλειας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι καταθέσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) ενισχύθηκαν κατά 3,32 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. 
Ταυτόχρονα ενισχύεται η στροφή στις ηλεκτρονικές εμπορικές συναλλαγές, το online shopping και τις πληρωμές μέσω i-banking λογαριασμών και λοιπών υποχρεώσεων. «Ο όγκος ηλεκτρονικών συναλλαγών συνέχισε να ενισχύεται με ισχυρό διψήφιο ρυθμό για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, επιταχυνόμενος σε +34% τον Αύγουστο, από +31,7% τον Ιούλιο. Συνολικά στο διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου, ο όγκος ηλεκτρονικών συναλλαγών εμφάνισε μέση αύξηση 22,9%, με τάση επιτάχυνσης μετά τον Μάιο και τη σταδιακή άρση του lockdown», καταλήγει η έκθεση. 

Κινητικότητα

Η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού σε σχέση με την α΄ φάση της πανδημίας, οπότε και ίσχυσαν αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις, εξηγεί σε ένα βαθμό και την αύξηση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με την έκθεση, η κινητικότητα του πληθυσμού αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 62,8% από τον Απρίλιο. Ειδικότερα, κατά 66% αυξήθηκε σε καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, κατά 86,7% σε καταστήματα τροφίμων και φαρμάκων, κατά 154,5% στα πάρκα, κατά 53% στα ΜΜΜ πανελλαδικά, κατά 36,4% στους εργασιακούς χώρους. Βελτίωση εμφανίζουν τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που είχαν αντιμετωπίσει ραγδαία μείωση της ζήτησης λόγω των μέτρων. Ετσι, αν και σε σχέση με το προηγούμενο έτος όλοι οι τομείς εμφανίζουν και τον Αύγουστο υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, αυτή είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες σε τομείς όπως η εστίαση, οι μεταφορές, τα ταξιδιωτικά γραφεία. Πάντως, καταγράφεται επίσης αντιστροφή της αυξητικής τάσης στις e-πωλήσεις σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, η οποία φθάνει το 18,4% για τον Αύγουστο.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή